Vandring bland ruiner

En kulturvandring bland Visby kyrkoruiner kan vara en trevlig upplevelse. Under vandringen besöker vi de ruiner som är öppna för allmänheten med några undantag.

Sankta Karins kyrkoruin. Bild från väster mot koret.
Sankta Karins kyrkoruin. Bild från väster mot koret.

Turisttips

På sommaren finns det i regel organiserade vandringar till en del ruiner och är man en lite större grupp kan man kanske få en egen guidning. Kontakta Gotlands Museum.

Vandring bland Visbys kyrkoruiner

En egen rundvandring i staden med besök i några av ruinerna kan vara en trevlig upplevelse av Visby. Det intressantaste är då att välja de ruiner som är gratis att besöka och öppna för allmänheten. Vandringen börjar med Drotten. Länkar finns till information om de olika ruinerna. För varje kyrkoruin finns det en kortare sammanfattande text före första bilden. Under sommaren är kyrkoruinerna öppna 10:00 – 16:00.

Drotten
Drotten är byggd i romansk stil men en del fönster har gotisk utformning. Drotten är inget helgon, men varifrån kommer ordet drott? Namnkommittén för gatunamn har inte varit så påläst när man givit gatan intill Drotten namnet S:t Drottensgatan. Passa också på att friska upp minnet om Gotlands kände son uppfinnaren Christopher Polhem, som finns som staty i den lilla vackra parken intill.

S:t Lars
S:t Lars ligger alldeles intill Drotten och betraktas som syskonruin till Drotten. S:t Lars kyrkoruin är mest känd för sina hemliga gångar inne i väggarna. Passa på och undersök gångarna, men gå inte vilse. Ruinen har ett romanskt kor. Finns tid kan man gärna läsa berättelsen om ”Den gömda skatten” i ruinen.

S:t Clemens
Vandra en bit norrut och besök S:t Clemens, en av de äldsta ruinerna i Visby. Kyrkan var uppförd i romans stil. Platsen där ruinen ligger är en gammal kultplats från hednatiden och här byggdes en av de första stenkyrkorna på Gotland. Denna gamla kyrka från omkring 1060 finns markerad inne på ruinens mark. Vid sydingången kan man stanna upp en kort stund vid en gravsten med inskrift och ägna en tanke åt Botref.

Kaffepaus
Om vädret tillåter kan det var dags att ta en ”fikapaus” i Hotell Clemens vackra trädgård. Då kan man fundera på vad cigarren hette som tillverkades här intill och stämma av vem som vet skillnaden mellan romansk stil och gotisk stil, samt vad betyder drott och tympanon.

S:t Nicolai
Vandra vidare åt norr till ruinen S:t Nicolai. Ruinen är tyvärr normalt inte öppen, men den kan vara värd ett besök på utsidan. S:t Nicolai är den största av kyrkoruinerna i Visby och var klosterkyrka för dominikanerna. Här hölls under många år ett musikspel som handlade om priorn i klostret och hans kärlek till en nunna. Musikspelet kallades Ruinspelen och spelades 754 gånger under 60 år på mitten av 1900-talet.

S:ta Gertrud
På vägen tillbaka åt söder går turen förbi resterna av S:ta Gertruds ruin, som är den yngsta av kyrkoruinerna.

S:ta Karin
S:ta Karin ligger vid Stora Torget. S:ta Karin, som är byggd i gotisk stil, är den vackraste av ruinerna när det gäller insidan. Värt är att titta på bågarna som ännu finns kvar. Letar man upp ett romanskt fönster har man hittat den äldsta delen av ruinen. Runt hörnet av ruinen utefter Sankta Katarinagatan finns en platta över en port (tympanon) med en inskrift som ha vållat så många forskare huvudbry för att tolka inskriften.

S:t Hans och S:t Per
Vill man förlänga promenaden en bra bit kan ett besök avläggas i ruinerna S:t Hans och S:t Per i södra delen av staden. Här finns det inga väggar så det är alltid öppet. Man kan här beundra hur stort det gemensamma kyrkorummet var för de båda kyrkorna. I S:t Hans kan man njuta av en kopp kaffe sittande bland de åldriga stenpelarna.