Adelsgatan 38

—-Nuvarande företag (2023)—-
Baksidan
—-Tidigare företag———-
Coq & Vin,
Tuppens krog,
Skafferiet café,
Kakhuset,
Gotlandsfåret,
Edward Olofssons bageri,
Missionsbokhandel,
Skräddare.

Adelsgatan 38, Baksidan.
Adelsgatan 38, Baksidan.

Byggnaden Adelsgatan 38 ligger i kvarteret S:t Michael 18. Byggnaden uppfördes som bostadshus 1774 och byggdes om till café först 1992.

Nuvarande företag

Gatuplan

I gatuplanet finns restaurangen Baksidan.

Adelsgatan 38, Baksidan. Foto 2023.

Baksidan 
Baksidan öppnade sin verksamhet den 16 december 2022 i lokalen där Coq & Vin tidigare låg. Coq & Vin bytte namn till Baksidan och ändrade samtidigt restaurangens utbud av rätter till en ny inriktning. Det är samma ägare, krögaren Mattias Karlsson, som var ägare till Coq & Vin och nu alltså till Bakfickan. Mattias, som också driver restaurangen Brygghuset, behövde hitta en ny operatör för restaurangen på Adelsgatan och fick grönt ljus när han kontaktade Rikard Holmebrant som driver restaurangen Baksidan i Slite sedan sommaren 2022 och Sjökrogen i Valleviken.

Interiörbild Baksidan Adelsgatan 38.
Trädgården på baksidan av restaurangen Baksidan, Adelsgatan 38.

Eftersom Baksidan i Slite fått ett bra mottagande av kunderna tog man med namnet till Adelsgatan. Och namnet passar bra in för restaurangen på Adelsgatan som har en mycket trevlig trädgård lämplig för uteservering under våren och sommaren som ligger på baksidan av restaurangens lokal. På restaurangen serveras ett stort utbud av veganskt och vegetariskt mat, men besökaren kan även hitta kött- och fiskrätter och fokus ligger på närodlat från gotländska producenter. Paradrätten är gotländsk falafel. Hovmästare är Jimmy Wogel och i köket residerar köksmästare Tobias Dehlin.

Hovmästare Jimmy Wogel och köksmästare Tobias Delin framför restaurang Baksidan, Adelsgatan 38. Foto Erik Daun.

Vindsvåning 
Vindsvåningen är inredd till bostad.

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/butikschefAnmärkning
Coq & Vin2021 -2022Johan Wahlström, Nikki Sandgren, Penda Thomsson
Tuppens krog2018 – 2021Marc Enderborg och Josefin Qwiberg
Skafferiet café1989 – 2018Anette och Bengt Lindahl
Kakhuset1978 – 1989Paul och Siv Christiansson
Gotlandsfåret (hemslöjd mm)1972 – 1978
Edward Olofssons bageri1945 – 1972Gunnar Björklund
Edward Olofssons bageri1937 -1945Edward Olofsson
Missionsbokhandel1883 – 1892P. A. WassbergTill Adelsgatan 5
Skräddare1774 – 1815Jacob Windelbom
Adelsgatan 38: Coq & Vin. Foto 2022.

Coq & Vin 
Under 2021 öppnade en ny restaurang på Adelsgatan 38, i lokaler där Tuppens krog tidigare låg. Restaurangen Coq & Vin server mat med inriktning mot klassiska franska rätter med bra råvaror och franska viner. Krögare Mattias Karlsson äger restaurangen som drivs av Johan Wahlström tillsammans med Nikki Sandgren, Rasmus Persson och Penda Thomsson. Johan, som är utbildad sommelier, är ansvarig för driften. Han har jobbat 10 år i Stockholm bl.a. på Operakällaren senast på Guldkaggen by Allegrine (Burgsvik). Vid val av namn på restaurangen ville man ha kvar anknytning till det tidigare namnet Tuppen och eftersom inriktningen är fransk mat och drycker blev valet Coq & Vin (Coq är tupp på franska). Coq & Vin bytte namn till Baksidan under december 2022 när ägaren Mattias hittade en annan operatör för verksamheten.

Johan Wahlström, Nikki Sandgren och Penda Thomsson driver restaurangen Coq & Vin på Adelsgatan 38. Foto Simon Frid. Bild från Gotland just nu.
Interiörbild Coq & Vin, Adelsgatan 38.
Coq & Vin, Adelsgatan 38. Bild från trädgårdsserveringen.

”En franskinspirerad pärla i Visby som vårdar råvaran och respekterar tallriken”.

Adelsgatan 38, Tuppens krog. Foto 2020.

Tuppens krog 
Våren 2018 öppnade Marc Enderborg tillsammans med Josefin Qwiberg sin nya restaurang Tuppens krog på Adelsgatan 38, där tidigare Skafferiet café hade haft sin verksamhet. Marc har sedan 2011 drivit restaurangen Gula Hönan i Ronehamn tillsammans med familjen. Gula Hönan har lovordats på olika sätt och placerades år 2017 på 28:e plats bland Sveriges bästa restauranger av White Guide, som också ansett att restaurangen är en av Gotlands bästa restauranger. Gula Hönan är dock en sommar restaurang och Marc vill kunna jobba hela året i branschen och Tuppens krog kommer därför att vara en året runt öppen restaurang. – Det är en systerkrog till Gula Hönan och skall vara en bra à la carte-restaurang, säger Marc om Tuppens krog, som också har en öppen spis för att öka trevnaden. Under vintern finns det plats för 35 sittplatser och på sommaren finns det också en uteservering.

Under försommaren 2018 startade prisade restaurang Gula Hönan en systerkrog i Visby. En likaledes anrik och historisk miljö omfamnar nu de gäster som besöker Tuppens Krog på Adelsgatan 38. Huset byggdes under andra hälften av 1700-talet. I kvarteret S:t Mikael bodde sjömän, änkor och arbetare, långt innan gatan blev ett affärsstråk. På bakgården – som nu är lummig uteservering när vädret tillåter – låg ett stall med brädtak och en springbrunn. Nu är Tuppen en varm och glad kvarterskrog med bar inne på vintern och ute på sommaren, en matsal och en festvåning.”

Josefin Qwiberg och Marc Enderborg, som har drivit Tuppens krog på Adelsgatan 38.
Adelsgatan 38. Tuppens krog. Interiörbild av restaurangen med öppen spis.

Gula Hönan och Kapten Grogg i Ronehamn samt Tuppens Krog drivs av familjen Qwiberg-Enderborg. Vad driver familjen Qwiberg-Enderborg? ”Jättemycket kaffi, kärleken till mat och trivsel samt resor med lite packning och mycket nyfikenhet!

Nyrustik Restaurang & Butik 
I en lokal från 1770-talet, i hjärtat av medeltidsstaden Visby huserar en livlig kvarterskrog som serverar smaklig spis i en matsal med brasa, en mysig bar och på festvåningen “Uppe på Tuppen”. Under sommartid öppnar även bakgården och utebaren, en skuggig rosdjungel som skyddar från gatans stök och jäkt. Oavsett årstid gör vi rustik, ambitiös mat av de bästa råvarorna från ön och fastlandet, häller kul dryck i glaset och erbjuder en nypa humor i den allt stolpigare kulinariska världen.”

Restaurang Tuppens krog, festvåning.

Uppe på Tuppen / grupper på Tuppen 
”Uppe på Tuppen kan du samla dina vänner, din familj, ditt företag eller nån annan skön grupp på upp till 30 pers. Det går också att sitta privat i vår lilla matsal om man är 10-15 personer. Eller varför inte boka vår bakgård och utebar för ett sommarmingel? Varmt välkommen att maila oss dina önskemål. ”

Adelsgatan 38, Skafferiet café.
Adelsgatan 38. Skafferiet café, 1985 – 2018.
Skafferiet café, interiör bild.

Skafferiet café 
Under många år fanns mitt på Adelsgatan Skafferiet café med sin mysiga 1700-talsmiljö och lummiga utegård. Här serverades fika, matiga mackor och varmrätter, och man kunde också ta en öl eller ett glas vin till. Här serverades även väldigt god glass. Cafeét var mycket omtyckt och välbesökt. Anette och Bengt Lindahl köpte fastigheten 1985 och bodde först i gatuhusets norra del och hyrde ut den andra delen till Kakhuset. På gården hade Anette och Bengt potatisvagnar till sin verksamhet ”Bakad potatis” som Bengt drivit sedan tidigare. När Kakhuset la ner sin verksamhet 1989 byggde Anette och Bengt om hela bottenvåningen till café och öppnade Skafferiet café. På övervåningen till cafeét öppnade de ett litet spa med frisör, manikur, hudvård och massage. Under början av 2005 startade Bengt ett kafferosteri i lokalerna här på Adelsgatan 38. Här rostade Bengt ekologiska bönor från buskar som växer på höjder mellan 1600 – 2400 meters höjd över havet. 2003 köpte Bengt och Anette ”Glädjens hus” på Visborgsgatan, där de bedriver uthyrning och kursverksamhet. Skafferiet café stängde verksamheten omkring 2018.

Bengt Lindahl drev Skafferiet café 1985-2018 tillsammans med…
… sin hustru Anette Linbladh.

Kakhuset 
Kakhuset startades av Paul och Siv Christiansson omkring 1978. Butiken låg i gatuhuset och där såldes bröd och konditorivaror såsom tårtor och fikabröd. Bageriet låg i ett av gårdshusen och från bageriet levererades bakverk även till S:t Hans Konditori, som också det drevs av Paul och Siv Christiansson. Fastigheten ägdes då av Anna Björklund, sannolikt änka till Gunnar Björklund som tidigare drivit Edward Olofssons bageri. Anette och Bengt Lindahl köpte fastigheten 1985 och bosatte sig i norra delen av gatuhuset. Kakhuset låg då i den södra delen. Bakugnen i bageriet revs 1989, samma år som Kakhuset stängde sin verksamhet, då också Skafferiet Café startade sin verksamhet. Jerry Lindqvist jobbade alla år som bagare under Kakhusets verksamhet och har tillsammans med Lasse Svensson, bageribiträde och brödutkörare, hjälp till med uppgifter om Kakhuset.

Edv Olsson Bröd annonserade i Gotlandsinfanteristen 1945.

Edward Olofsson bageri 
På Adelsgatan 38 fanns under lång tid ett bageri. Ombyggnad av ett gårdshus till bageri utfördes 1937-1938. Sannolikt hette bageriet Edward Olofssons bageri, där bageriet inklusive hela fastigheten ägdes av Edward Olofsson. År 1945 köpte Gunnar Björklund fastigheten och tog över bageriet, som han drev fram till omkring 1972, då bageriet stängdes. Möjligen blev Gunnar Björklund sjuk vid den tidpunkten för 1977 dog Gunnar och fastigheten kom då att ägas av Anna Björklund. Lokalerna hyrdes ut till Gotlandsfåret. Anna ägde fastigheten fram till 1985, då Anette och Bengt Lindahl köpte fastigheten.

Missionsbokhandeln 
Det här är berättelsen om P.A. Wassberg, Missionsbokhandeln och starten på Wessman & Petterssons bokhandel. P. A. Wassberg föddes den 14 dec 1850 i Åmåls socken i Dalsland och växte upp i Fröskogs socken i Dalsland. PA hade många syskon och en väldigt ömsint mor och fadern arrenderade ett mindre hemman. Familjen var inte alls troende. Den unge PA hamnade snart på syndens väg genom kamrater. När PA var knappt 16 år drunknade fader och der var nära att även PA gjort likadant. PA fick nu axla fadern roll som medförde ökat ansvar men också stor frihet och större frestelser. PA började delta i allt vildare fester. År 1872 gick han med som volontär vid Vermlands fältjägarkår, men redan året därpå lämnade han kåren. Istället började han vid Domnarvets järnbruk, som var under uppbyggnad. En afton 1874 besökte han handelsboden, vars föreståndarinna var troende. När han gjort sina uppköp där och skulle gå, sade hon helt vänligt till honom: »Det är bön i skolhuset i kväll.» — »Jaså, då skall jag väl gå dit», svarade Wassberg mekaniskt. Han gjorde så. Huset var fullproppatt av folk, så att han nätt och jämt kunde tränga sig in genom dörren, där han blev stående. Predikanten, J. Olsson från Smedjebacken, läste upp och talade över Es. 35 kap. Härvid öppnades Wassbergs ögon, så att han tydligt insåg, att han var stadd på olycklig väg, och nu beslöt han att med Guds hjälp vända om och bli en annan människa.

På hösten 1875 återvände Wassberg till sin födelsebygd och började hålla söndagsskola. Snart fick han uppdrag att förkunna Guds ord på lördags- och söndagskvällarna. Då Norra Dals östra missionsförening höll sitt årsmöte ombads Wassberg att verka som föreningens predikant. Under 3 år höll han en mängd möten runt om i distriktet som drog stora mängder åhörare, men hans hälsa blev så dålig att han måste upphöra med sin verksamhet. Han blev uppmanad att åka till Visby badanstalt för att försöka återvinna hälsan. Omkring 1882-1883 anlände han till Visby och redan1883 öppnade han en Missionsbokhandel i Visby i en lokal i fastigheten Adelsgatan 38. Hans hälsa blev snart bättre och han blev anställd som predikant av Gotlands missionsförbund, dock utan lön. Förbundet hyrde en samlinslokal, men klarade inte av att betala hyran, eftersom igen kollekt fick insamlas och det inte fanns några övriga inkomster. Wassberg beslöt då att hyra lokalen på eget ansvar och betalade hyran med egna medel. Församlingen upplöstes efter ett tag och en ny församling, Visby friförsamling bildades med 10 medlemmar, där Wassberg valdes till föreståndare och predikant. Han innehade detta arbete under 5 år utan lön, då var han tvungen att avsäga sig uppdragen på grund av sjukdom. Verksamheten med bokhandeln hade tydligen under tiden gått så pass bra att Wassberg efter nio års verksamhet, 1892, kunde köpa fastigheten Adelsgatan 5. Han fortsatte som bokhandlare under ytterligare åtta år vid Adelsgatan 5 och 1920 sålde han bokhandeln och fastigheten, 70 år gammal. Köpare var handlare C. A. Wessman och Johannes Pettersson, som där startade Wessman & Pettersson bokhandel.

P. A. Wassberg, bokhandlare och predikant.

Husen och gården

Situationsplan kv S:t Michael 18, Adelsgatan 38.
Adelsgatan 38. Byggnad B2 serveringsbyggnad. Foto 1996 från Visinvent.

Huvudbyggnad är cafébyggnaden utefter Adelsgatan som uppfördes omkring 1774 som bostadshus och byggdes om till cafébyggnad 1992. Byggnaden vid fastighetens nordöstra del är en serveringslokal uppförd omkring 1914. I sydöstra delen av fastigheten finns ett förråd med tillredningsrum från 1957, vilket är sammanbyggt med ett bageri och bostadshus från 1938. Öster om serveringslokalen finns en springbrunn.

B1 Huvudbyggnad 
Huvudbyggnaden ligger utefter Adelsgatan och uppfördes som ett bostadshus omkring 1774.Det uppfördes med en skiftesverksstomme i en våning med källare under den södra delen och en inredd vind. Taket är ett utfört som ett sadeltak med tegeltak mot gatan och plåt in mot gården. Taket är försett med ett takfönster mot gatan. Under 1800-talet byggdes en vinkel till mot gården i huset nordöstra del. Ytterligare två lägre byggnader tillkom under 1900-talet vid byggnadens södra del. Ombyggnader utfördes också 1937 för att ge plats för ett bageri i byggnadens södra del. År 1960 inreddes vindsvåningen ett vindsrum. År 1992 gjorde en totalrenovering och bostadshuset byggdes om till café. År 1992 belades butiksdelen med kalkstensmarmor.

B2 Serveringsbyggnad 
Byggnad B2 ligger vid den nordöstra fastighetsgränsen och uppfördes som tvättstuga 1914 med en stomme av silikattegel i en våning med ett plåttäckt pulpettak. Tvättstugan byggdes senare om till ett garage, som i sin tur byggdes om till serveringslokal 1992. Serveringslokal betjänar den trädgårdsservering som är öppen under sommaren.

Adelsgatan 38, B3 Förrådsbyggnad. Foto 1996. Bild från Visinvent.
Adelsgatan 38. Byggnad B4 som tidigare var bageri och bostadshus. Foto 1996 från Visinvent.

B3 Förrådsbyggnad 
Byggnad B3 ligger vid den sydvästra fastighetsgränsen och är sammanbyggd med huvudbyggnaden och byggnad B4. Huset uppfördes som förråd 1957 med en stomme av lättbetong i en våning. Taket är ett plåttäckt pulpettak. En invändig förbindelse finns till byggnad B4.

B4 Bageribyggnad 
Byggnad B4 ligger vid tomten södra hörn och är sammanbyggd med förrådet. Huset uppfördes som bageri 1938 med en stomme av silikattegel i två våningar med ett pulpettak klätt med plåt. Bageriet fanns i det under planet och det övre planet inreddes till kontor. Huvudentrén ligger i det övre planet och nås från en loftgång. År 1989 revs bakugnen ut och bottenvåningen byggdes om till personalutrymmen, medan kontoret i övervåningen byggdes om till bostäder.

Entré till gården från Adelsgatan.
Adelsgatan 38. Gårdsmiljön.

Gården 
Fastighetens gårdsrum är väl avskärmat mot gaturummet genom huvudbyggnaden och ett gråmålat plank med fiskbensställd panel. I planket finns en inkörsport, även den klädd med fiskbensställd panel. I övrigt avskärmas fastigheten främst av höga avtäckta murar. Murarna utgör även väggar i gårdshusen som är placerade vid fastighetsgränserna. Gården är delvis belagd med betong och delvis med gräs. Växtligheten utgörs av fruktträd och planteringar i rosenrabatter. Öster om serveringslokalen finns en springbrunn. Gården används sommartid som trädgårdsservering.

Kvarteret Sankt Michael 18

Kvarteret 
I kvarterets södra och mellersta del kvarligger lämningar efter S:t Michaels kyrka och kyrkogård. Tillhörande kyrkogården har ett större antal gravar påvisats ligga på  fastigheten Sankt Michael 14 samt även på fastigheterna 8, 9 och 16. På 1646 års karta utgjorde kvarteret åkermark, och under 1600-talets slut var ett fåtal stugor uppförda längs infartsvägarna Adelsgatan och Tunnbindaregatan. Åt norr och öster omgavs det blivande kvarteret S:t Michael av bebyggelse i oregelbundna kvartersbildningar, formade efter de äldre infartsvägarna. I och med att Biskopsåkern söder om kvarteret bebyggdes 1732, tillkom S:t Michaels gränd som avgränsning åt söder. Vid mitten av 1700-talet reglerades kvarteret och fastigheternas gränser fastställdes. I samband med planläggningen bebyggdes de relativt små tomterna med mindre skiftesverkshus, som vanligtvis var placerade med gaveln eller med långsidan i liv med gatan. Det mot gatan slutna gårdsrummet bestod ofta av en kålgård och någon ekonomibyggnad. Här bodde folk från de lägre samhällsskikten som sjömän, arbetare och änkor. Vid slutet av 1800-talet genomgick kvarteret kraftiga förändringar i samband med den affärsverksamhet som etablerades längs handelsstråket Adelsgatan. Den tidigare befolkningen ersattes till viss del av hantverkare, borgare och handelsmän. Den äldre småskaliga bebyggelsen revs och ersattes av byggnader med större volym. Även uthusbebyggelsen anpassades till den ökade affärsverksamheten och byggdes till eller ersattes. De uthusbyggnader som fanns under 1800-talet har i vissa fall ersatts av ny gårdsbebyggelse under 1900-talet. De flesta tomterna längs Adelsgatan är bostadsfastigheter med affärslokaler eller restauranger i bottenvåningen. 

Fastigheten  S:t Michael 18
Enligt 1785 års husklassifikation fanns då på S:t Michael 18 ett trähus och ett stall, båda med brädtak. Vid den här tiden benämndes fastigheten Klinteroten III: 28. Enligt kartan från 1883 fanns då förutom bostadshuset från 1700-talet även två uthusbyggnader markerade vid fastighetens sydvästra och nordöstra tomtgränser. Samtliga uthusbyggnader revs sannolikt i samband med att den nuvarande gårdsbebyggelsen uppfördes. Bebyggelsen utgörs av den nuvarande cafébyggnaden (1996) uppförd under 1700-talets andra hälft. Vid fastighetens nordöstra tomtgräns finns en serveringslokal som sannolikt uppfördes 1914. I fastighetens sydöstra hörn finns ett förråd med tillredningsrum från 1957, vilket i nordväst är ihopbyggt med ett bageri och bostadshus från 1938. Samtliga gårdshus anpassades exteriört till huvudbyggnaden vid en renovering 1992. Huvudbyggnaden har inrymt bostadshus ända fram till 1992, då en ombyggnad genomfördes och den inreddes till café. En mindre del har sedan länge nyttjats som bageri, en tradition som ännu lever kvar i huset (till 2018?). Detta är unikt för bebyggelsen i området där 1700-talets bostäder, i och med den ökade handeln kring Adelsgatan, revs eller byggdes om till större och affärsanpassade hus.