Sankt Hansgatan 26

—-Nuvarande företag (2024)—-
Esther & Inez, Annika Gustafsson Jewelry
—-Tidigare företag———-
Butik Boel Olaison,
Kränku,
Heléns handskaffär,
Nilsson Eftr handskar,
Wahlgrens skomakare och skoaffär,
Strömbeck, Cigarr –Herrekipering,
Gust Johanssons urmakeri,
Skräddare Engqvist,
Färgare Lindgren,
Kammakare Lindgren,
Färghandlare Agrell,
Tunnbindare Falk.

S:t Hansgatan 26, Annika Gustafssons Jewelry och Esther & Inez.
S:t Hansgatan 26, Annika Gustafssons Jewelry och Esther & Inez.

Byggnaden S:t Hansgatan 26 tillhör fastigheten kv Gråbrodern 7 och ligger mittemot Yllet. Fastigheten omfattar två byggnader mot S:t Hansgatan med affärslägen. Den södra byggnaden är en skiftesverkslänga troligen uppförd under 1800-talet. Den norra byggnaden är uppförd på 1600-talet eller möjligen tidigare. Den uppfördes med en stomme av korsvirke.  Byggnaden är byggnadsminnesförklarad sedan 1994. Fastigheten inrymde under många år Wahlgrens skoaffär. Totalt finns det alltså två affärslägen mot S:t Hansgatan på fastigheten.

S:t Hansgatan 26 har tidigare benämnts S:t Hansgatan 24.

Nuvarande företag

Gatuplan
I gatuplanet finns Esther & Inez och Annika Gustavsson Jewelry.

Sankt Hansgatan 26, butiken Esther & Inez.

Esther & Inez
Esther & Inez designar, tillverkar och säljer kläder främst för damer men även en del för herrar. Kläderna är ofta färgrika med stora mönster och designen har en påtaglig retrokänsla såsom klassisk skandinavisk design. Målsättningen med plaggen är att de skall vara tidlösa och sköna mot kroppen och därför arbetar företaget mest med trikåtyger. Kläderna tillverkas lokalt och inte som massproduktion utan anpassas till aktuell efterfrågan. Företaget har återförsäljare i Sverige och Tyskland och allt som säljs är producerat i Visby. Sedan 2020 ha Esther & Inez också en webbshop.

Esther & Inez ligger i det södra huset på S:t Hansgatan 26.
Interiörbild i butiken Esther & Inez.

På den magiska ön Gotland, mitt i Hansestaden Visby, ligger vår butik och sömnadsproduktion. Närmare bestämt på St Hansgatan 26. Här designar vi hållbart mode för alla kroppar. Här skapar vi våra egna tygmönster i härliga färger och det är också här som vi syr våra kläder. Att få producera kläder som du vill ha, kan använda ofta och kan älska under en lång tid framöver så närproducerat som det bara går och i så hållbara material som möjligt. Det är det som är kärnan i vår verksamhet här på Esther & Inez”.

Esther & Inez designar, tillverkar och säljer företrädesvis färgglada och stormönstriga kläder.

Esther & Inez startades år 2018 av Sara Högblom i 1800-tals huset vid S:t Hansgatan 26, som har en lång tradition av hantverkare och affärsverksamhet. Sara driver fortfarande affären, som har fått namn efter Saras farmor Ester och Saras mormor Inez. Båda var starka och självständiga kvinnor som på sina egna sätt överkom de svårigheter som de ställdes inför. Därför är Esther & Inez namn som står för arv och tradition och som representerar företagets värderingar. Namnen lever också vidare i Saras familj. Hennes dotter är döpt till Ester och både Sara och dottern Ester heter Inez i mellannamn.
Sara började redan som litet barn att sy kläder. På gymnasiet gick hon estetiska programmet med mode- och scenkläder. Därefter blev utbildning inom teaterskrädderi och herrskrädderi. Sara kom under en tid att jobba på olika teaterhus som skräddare bland andra på Dramaten och Göteborgsoperan och hon har också arbetat för HM i sju år som mönsterkonstruktör. Sara lämnade Stockholm 2013 och flyttade till Gotland med sin familj.
Sara Högbom startade egen konsultverksamhet inom mönsterkonstruktion och gardering. Företaget Pattern & Grading kom igång 2015. När möjligheten att hyra en butikslokal på Östercentrum dök upp, kände Sara att det var dags att pröva på det hon länge tänkt, att starta en egen butik. Butiken med ateljé ligger vid Kung Magnus väg 3. Butiken fick namnet Pattern & Grading Store och kom att få ett tydligt fokus på design och hållbarhet. Man säljer inredningsprodukter, smycken, kläder och köksgeråd. Verksamheten i Saras butik breddades när Aina Maj Landvik flyttade in med sin verksamhet i butiken. Hon hade tidigare drivit livsstilsbutiken ”Varför inte idag?” vid Follingbo Trädgård.

Exempel på Esther & Inez kollektion, Klänning Medina – Spinn Bluegreen …
… klänning Sanna- Retro Cats Orange …
…klänning Kim-Parrot Purple.

Våren 2018 hade Sara skaffat sig tillräckligt stor erfarenhet inom sin bransch för att steget fullt ut och hon då öppnade butiken Esther & Inez vid S:t Hansgatan 26. Verksamheten omfattade nu hela kedjan från tygmönster, mode design, tillverkning och försäljning. Tygerna tillverkas i Europa, men sömnadsproduktion sker i Visby först i lokalerna Sankt Hansgatan 26 för att senare flyttas till rymligare lokaler vid Sotaregatan, Terra Nova i Visby. Där arbetade två sömmerskor med att sy upp företagets kollektion. Produktionen flyttades senare och ligger nu vid Mästergatan 44 mycket närmare butiken.

Sara Högblom,, Esther & Inez tillsammans med Johan Söderblom. Johan har bland annat drivit butiken Gråbrodern. Foto Johan Hellström, Sveriges Radio Gotland.

Tiden under Covid-pandemin blev tuff för Esther och Inez. Genom att samarbeta med Ullkontoret på Gotland och Gotland Grönt Centrum kunde man söka bidrag från EU och Leader Gotland. Målsättningen är att kunna arbeta med hela textil-kedjan på Gotland från får till färdiga klädesplagg och för att utveckla denna möjlighet har man fått 5 miljoner i bidrag.

Annika Gustavssons Jewelry finns i det gamal 1600-talshuset vid S:t Hansgatan 26. Foto 2024.

Annika Gustafsson Jewelry
Annika Gustavsson Jewelry säljer smycken som är egendesignade och handgjorda. Kunderna kan få hjälp att designa sina egna förlovnings- och vigselringar utifrån önskemål och budget. Butiken erbjuder flera klassiska kollektioner som är tillverkade i butiken av Annika Gustavsson. Kunderna kan sälja sina guldföremål som inte längre används och om så önskas kan det bli ett nytt smycke.

Annika Gustavssons smyckesbutik, S:t Hansgatan 26. Foto 2024.
Interiörbild Anninka Gustavssons Jeweltry.

”Annika Gustavsson skapar smycken att bära hela livet – till vardag och fest, år efter år. Tidlösa smycken av hög kvalitet som inte bara bärs och älskas av dig, utan som dessutom kan gå i arv från generation till generation. Som guldsmed lägger Annika stor vikt vid att kombinera gotländsk design och känsla med äkta naturmaterial och genuint hantverk. Alla smycken tillverkas i återvunnet silver och guld samt med konfliktfria ädelstenar.”

Förlovnings- och vigselring, solitär. Modell Själsö (med diamant på skena), vitguld.
Kollektioner, halsband ”Heart of Gotland”.
Kollektioner, Örhänge Lace.
Annika Gustavsson driver egen butik vid S:t Hansgatan 26.

Annika Gustavsson öppnade sin egen butik 2014 vid S:t Hansgatan 26. Hon är född och uppvuxen på Gotland och har en tidigare karriär inom finansbranschen. Under kvällarna efter jobbet började Annika tillverka smycken. Så småningom insåg hon att det var smyckestillverkning som låg varmast om hjärtat. Till sist tog hon steget ut och utbildade sig till smyckesdesigner och guldsmed. Studierna genomfördes i Stockholm och Köpenhamn och tog fyra år. De ledde fram till gesällbrev och mästarbrev i guldsmide. Sedan 2014 driver Annika Gustavsson egen butik och smedja vid S:t Hansgatan.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidpunktÄgare/affärschefAnmärkning
Södra byggnaden
Butik Boel Olaison1998 – 2012Boel Olaison
Kränku1977 – 1998Sylve och Anneli DahlbomTill S:t Hansplan
Wahlgrens skomakeri, skoaffär1920 – 1976Olof Alfred Wahlgren och
Alfred Samuel Wahlgren
Från S:t Hansgatan 28
Filial Adelsgatan 23
Strömbeck cigarr och herrekipering1900 – 1920C StrömbeckFrån S:t Hansgatan 22
Norra byggnaden
Ljuspunkten i Visby1982 – 2014Aase Dahlström
Club Husetomkring 1975Osäkert
Heléns handskaffär1958 – 1968Helén DahlgrenTill Adelsgatan 13
Nilssons Eftr1940 – 1958Betty Nilsson
Gust Johanssons urmakeri1900 – 1910Gustav Johansson
Skräddare Engqvist1890 – 1900Emgqvist
Ljuspunkten I Visby, S:t Hansgatan 26. En liten skylt vid takfoten finns med texten Ljuspunkten.

Ljuspunkten i Visby
Butiken Ljuspunkten i Visby sålde heminredning med bland annat ljusstakar, ljuskronor och garn. Butiken låg sannolikt i den norra byggnaden på S:t Hansgatan 26. Affären drevs av Aase Dahlström-Jansson. Det är osäkert när den öppnades kanske var det så tidigt som 1982. Ljuspunkten i Visby marknadsförde bland annat produkter tillverkade av Dahlströms Metallgjuteri och ett nära samband fanns mellan de två företagen. Butiken upphörde 2014.

Dahlströms Metallgjuteri startades 1947 av Jac Dahlström. Företaget kallades från början J Dahlström Metallgjuteri och hade sina lokaler på Lönnvägen 1 i Visby. En specialitet som företaget blev känt för var gjutning i mässig, brons och andra gula metaller s.k. gelbgjuteri. Företaget benämndes t.o.m. under en period för J Dahlström Gelbgjuteri.  Verksamheten omfattade också aluminiumgjutningar. Jacs dotter Aase började tidigt i faderns verkstad och fick lära sig gjutning från grunden. När många gelbgjutare la ner verksamheten blev Aase så småningom den enda kvinnliga gelbgjutaren i Europa. Renovering av salongs- och ljuskronor är också ett område som förtaget har specialiserat sig på. Kunderna finns inte minst bland kyrkorna på Gotland, men på senare tid, då flera gelbgjutare lagt ner verksamheten, även bland kyrkorna på fastlandet. Företaget har varit med och renoverat bland annat kyrkorna Maria Magdalena och Gustava Vasa i Stockholm och Jakobskyrkan i Karlskrona. År 1982 tog Aase tillsammans med sin man Björn Jansson över verksamheten efter sin far Jac. Aase startade därefter butiken Ljuspunkten i Visby. Efter nära 40 år som metallgjutare sålde Björn Jansson och Aase år 2020 Dahlströms metallgjuteri till företagets redovisningskonsult Simon Svennefjord och föremålsantikvarien Kalle Frisk. Gjuteriet har också flyttats från Lönnvägen till Regementsgatan 33.

Butik Boel Olaison, Södra Kyrkogatan 26. Foto 2011.

Butik Boel Olaison
Butik Boel Olaison fanns under åren 1998 – 2011 (omkring) i södra byggnaden på S:t Hansgatan 26. Butiken sålde kläder, garner, lammskinn m.m. där många av produkterna kom från Bote lammgård i Alskog. Boel Olaison startade omkring 1995 verksamhet på Bote gård med uppfödning av får och försäljning av produkter producerade på gården. År 1998 startade Boel också försäljning av gårdens produkter på S:t Hansgatan 26. Hon har fortsatt att driva lammgården och en gårdsbutik på gården även efter det att butiken på S:t Hansgatan upphört.

Bote lammgård ligger granne med kyrkan i Alskog. Gården har varit i familjens ägo sedan 1961. På gården föder man upp får för dess ull och kött. Ullen förädlas på spinneriet i Fardhem. Köttet säljs i på gården liksom ägg, potatis. lök och grönsaker. I gårdsbutiken säljs också kläder, garn, lammskin, stickbeskrivningar m.m.

Kränku, S:t Hansgatan 26. Foto 1996. Bild från Visinvent.

Kränku
Kränku är en butik som startade hösten 1977 vid S:t Hansgatan 26 med att sälja te och teblandningar. När Anneli och Sylve Dahlbom fick möjlighet att ta över en affärslokal gick en dröm i uppfyllelse för Sylve som länge drömt om att sälja te, och Kränku Teboden kunde öppna den 19 november 1977. I Visby fanns då ännu inte någon tebutik som sålde smaksatt te i lösvikt. Sylve var tidigare läderhantverkare och använde då namnet Kränku för sin verksamhet. Han tog med namnet till den nya tebutiken. ”Kränku” är gutamål och betyder sittbräda, ofta en pall med tre eller fyra ben. Den pall som avvänds att sitta på vid mjölkning har ofta blivit synonymt med kränku.
Paret Anneli och Sylve fick efter starten snabbt kontakt med en te-leverantör i Stockholm med gamla anor när det gällde teblandningar. De beställde sina 14 första teblandningar från Stockholmsbutiken med bland annat smaker av svart vinbär och citron. Samma butik har fortsatt att leverera teblandningar under alla år till Kränku. Efter att ha sålt te och diverse tillbehör under knappt ett år tyckte Anneli att det var dags att ta fram en egen teblandning. Uppgiften gick till Sylve som satte igång med att experimentera med olika smakkombinationer. Efter ett tag fick han fram en blandning som han var mycket nöjd med. Blandningen fick namnet ”Guteblandning”. Sylve har sedan fortsatt att framställa denna blandning enligt samma hemliga recept sedan dess. Nya blandningar har tillkommit successivt under åren, nästan en ny blandning varje år. Målsättningen har varit att alla blandningar skall ha smak, doft och namn med anknytning till Gotland och gutarna. Utbudet i butiken har allt som åren gått utökats både genom planering och slump. I sortimentet har tillkommit kaffe, porslin, godis, kryddor, choklad m.m.

År 1986 kunde Kränku expandera genom att ta över en affärslokal på Öster utanför ringmuren. De båda butikerna vid S:t Hansgatan och Östercentrum drevs parallellt under 12 års tid, då de flyttades och slogs samman. Flytten gick 1998 till S:t Hansplan till lokalerna där Gotland Järnhandel tidigare funnits. De betydligt större lokalerna kunde nu inrymma den båda tidigare butikerna samt även den teproduktion som tidigare ägt rum på den gotländska landsbygden, Under årens lopp har namnet har ändrats till Kränku Te & Kaffe.

På skylten som sitter på dörren till S:t Hansgatan 26 står det ”Club huset. Foto 1975. Fotograf Carl- Gustaf Hagander, Visinvent.

Club huset
En skylt vid dörren till S:t Hansgatan 26 vittnar om att här har Club huset haft en lokal för sin verksamhet. Men Club huset förknippas med S:t Hansgatan 35 och Mellangatan 46. Var S:t Hansgatan 25 möjligen en föregångare till de övriga lokalerna. Club huset blev ett häng för musikintresserade ungdomar, där många hyllade musiker uppträtt, bl.a. Cornelius Vreeswijk, Tommy Körberg och Tomas Ledin. År 1984 byggdes lokalerna på Mellangatan och S:t Hansgatan 35 samman och några år senare skapades Crazy corner. Verksamheten pågick från början av 1970 fram till 1990.

A Wahlgrens skoaffär och skomakeri, S:t Hansgatan 26. Foto omkring 1920. Bild från Visby förri tiden.

Wahlgrens skoaffär
Verksamhet med skomakeri och skoförsäljning med namnet Wahlgren (från början Valgren) har funnits under lång tid i Visby. Senast år 1895 fanns O A Valgrens skomakeri i Ljungbergska huset, trappgavelhuset S:t Hansgatan 28. Olof Alfred var född i Stenkumla 1864, flyttade till Visby 1884 och utbildade sig till skomakare. Skomakeriet i Ljungbergska huset hade först sin entré från Bremergränd 6, men entré ändrades under början av 1900 till S:t Hansgatan 26 (nuvarande 28). Olof Alfred Valgren var en av de första skomakarna att saluföra fabriksgjorda i Visby. Omkring 1910 hade skomakaren blivit skomakarmästare och stavningen ändrades till A Wahlgren. Verksamheten flyttade omkring 1920 till S:t Hansgatan 24 (nuvarande 26) och nu omfattade verksamheten både skomakeri och skoaffär för att omkring 1930 kallas enbart skohandel. Olof Alfred Wahlgren köpte 1928 fastigheten S:t Hansgatan 26. Omkring 1938 togs fastigheten med skohandel över av Alfred Samuel Wahlgren (f 1890), son till Olof Alfred. Omkring 1948 öppnade Samuel Wahlgren en ny skoaffär på Adelsgatan 23. Skoaffären fanns kvar vid S:t Hansgatan åtminstone till 1955 eller kanske ända till 1976. Verksamheten togs över av T Larsson efter Samuel Wahlgrens död 1970. Wahlgrens skoaffär fanns också vid Kyrktrappan 1 (?) och under 1970-talet flyttades verksamheten till Hästgatan 22, där affären fanns kvar till långt in på 1990-talet.