Kulturföreningen Roxy

Musik i Visby

Popmusiken ökade intresset för musik bland ungdomar under 1960-talet. Gotländska Classe Edmarks stora framgångar som dansband, och med popkonserter på Visbyklubbar under 1960- 1970-talet, bidrog sannolikt till att det startades flera klubbar där ungdomar möttes och där det spelades livemusik. Musikcaféet på Borgen i Visby, som startade 1973, blev den stora musikscenen under många år, men las ner efter ett tag. På Schenholms, Adelsgatan 33, samlades många ungdomar med musikintresse under mitten av 1980-talet för att spela och lyssna på musik. Det fanns i början av 1980-talet många grupper som ville spela men det fanns inga scener där de kunde framträda.  I slutet av sommaren 1981 anordnades en musikfest på Paviljongsplan i Visby, där flera nya gotländska band fick spela och det var troligen startskottet för att bilda en musikförening. 

Babben Larsson var med och grundade Kulturföreningen Roxy.
Gruppen Dracula med Erik Riddarstolpe uppe till höger. Erik var en av grundarna till Kulturföreningen Roxy.
Björn Persson och Örjan Klintberg, två av grundarna av Roxy samt Tommy Broström i bandet Björn Persson Bluesband.

Föreningen för banden 

Upprinnelsen till Kulturföreningen Roxy får vi söka i bryggeriets porterkällare vid Strandgatan i Visby. Här startade en grupp teaterintresserade 1980 verksamhet inom teatern med föreställningar i skolor och gamla magasin.  Gruppen kallade sig Bryggeriteatern, som 1992 blev Länsteatern under ledning av Christer Hall. Teaterlokalen i bryggeriet lockade till sig även många unga musikintresserade, och mellan teaterföreställningarna fanns det utrymme för andra aktiviteter, främst musik. Det fanns många band som här fick träna och visa upp sig, men spelningar inför publik hade de svårt att få. Under september 1981 samlades ett 20-tal av dessa ungdomar för att bilda en förening. Bland dem fanns senare välkända Babben Larsson, Erik Ridderstolpe, Hanna Myrbäck, Niklas Sojde, Örjan Klintberg och Björn Persson. Erik spelade flöjt och saxofon i Balkan-gruppen Dracula. Hanna kom från tjejgruppen Kax. Björn var protokollförare under mötet och protokollet skrevs på ett notblad, berättar Björn 30 år senare för Helagotland. Gruppen formulerade föreningens inriktning enligt stadgarna: ”Tillvarataga de unga gotländska musikernas intressen, dvs skapa möjlighet till replokaler och spelningar samt öppna kanaler för samarbete i Sverige och utomlands.” Föreningen kallade sig först för ”Föreningen för banden” och dess första ordförande blev Hanna Myhrbäck.

Musikföreningen Förbandelse 

Namnet för föreningen ändrades senare till Musikföreningen Förbandelse. Föreningen blev snabbt känd på Gotland och banden fick snart spelningar över hela ön, bl.a. en bad-rocksturné. Förbandelse växte ur porterkällare och fick tillgång till gula huset (tidigare vaktmästarbostad) på kommunala musikskolans gård. Medlemmarna fick efter ett tag inte vara kvar i gula huset och de måste söka sig nya lokaler. Roxy-huset ägare Ingrid och Sven Wessman lade ut fastigheten Adelsgatan 39 med Roxy Bio till försäljning 1985. Musikföreningen blev mycket intresserad av biograflokalen. Trots nej från kommunen till ett ränte- och amorteringsfritt lån på 300 000 kronor lyckades musikföreningen köpa fastigheten 1986 genom lån från en bank. I samband med köpet och flytten till Roxy-huset bytte föreningen namn till Kulturföreningen Roxy.

Kulturföreningens Roxys första lokaler i den byggnad som var Flickskolans vaktmästarbostad, ”gula huset”, Mellangatan.
Entré till biografen Roxy, Adelsgatan 39. Bild från Visinvent 1996.

Lokal i Roxy-huset  

 Folkets Bio hade bildat en egen förening på Gotland 1986 och sökte efter en lokal lämplig för bio och man kom att dela på användningen av biograflokalen tillsammans med Kulturföreningen. När Kulturföreningen Roxy fick tillgång till en lokal med scen blev det fart på verksamheten. En av de första spelningarna – och kanske den mest omtalade – var med det australiensiska punkbandet The Saints. I november 1986 stod bandet med sångaren Chris Bailey på scenen inför en fullsatt biografsalong. Många gotländska artister som nått framgångar startade sin karriär på Roxy och Roxy lockade också många artister till Gotland: Björn Afzelius, Mikael Wiehe, Popsicle, Perssons Pack, Peps Persson, Fjellis Fjellström, Dag Vag, Roffe Wikström, Georgie Fame, Atomic Swing, Nisse Landgren, Stefan Sundström, Lars Demian, Victoria Tolstoy, Traste Lindéns kvintett, Kajsa Grytt, Fläskkvartetten…, alla hade lockats till Roxy och Gotland.

Punkbandet The Saints med Chris Bailey uppträde 1986 på scenen i Roxy-huset för fulla hus. Chris tvåa från höger.
Stockholmsgruppen Dag Vag. Kulturföreningen Roxy arrangerade en minnsesvärd konsert med gruppen i Visby 1987.

Breddad verksamhet

  Föreningen kunde stolt konstatera att man vintern 1986-87 låg bakom hälften av alla musikarrangemang på Gotland. Gruppen Ainbusk Singers etablerades och satte Gotland på musikkartan på allvar för en bredare krets vid den här tidpunkten. År 1987 uppförde gruppen ”Raka Lakan” i samarbete med Babben Larsson som regisserade. Samma år arrangerades konsert med Dag Vag. Andra minnesvärda arrangemang signerade Roxy var kammarmusikveckans konsert med Staffan Scheja, Barbara Hendrix och Håkan Hagegård samt Jakob Hellman 1989. Verksamheten breddades vartefter. Det var inte bara musik i lokalerna på Roxy utan också film, teater, konstutställningar, poesi m.m. Man samarbetade med föreningen Folkets Bio och Rikskonserter och 1987 anställdes Olof Söderberg som vaktmästare och administratör. Den kulturella gärningen av föreningen uppskattades. 1988 fick föreningen både Slite Lions kulturpris och GT:s kulturpris och 1996 fick man Guldrosen av Innerstadsföreningen.

Fastighetsägare

  Att vara fastighetsägare var inte så lätt för en kulturförening. Underhålla och driva en stor fastighet låg lite vid sidan av föreningen ville jobba med. Ett år efter köpet arrangerades första stödgalan ”Trots allt” och 1990 tvingades föreningen sälja Roxy-fastigheten (köpare Handelsbolaget Vårdklockan), men föreningen kunde vara kvar som hyresgäst. Med de två miljoner som försäljningen gav, var verksamheten tryggad en bra tid framöver.

Framgångar

  Omkring 1991 uppträdde Theresa Andersson, uppväxt i Slite på Gotland, i tidtypisk 80-talsfrisyr på Roxys scen, då som medlem i Sudrets spiror. Senare flyttade Theresia till New Orleans för att spela med New Orleans-artister som Dr John, The Neville Brothers och Betty Harris. Kulturföreningen blev mer och mer etablerat och man arbetade med att bredda kulturutbudet på Gotland. Många ungdomar hängde i lokalerna på Adelsgatan och musiklivet blomstrade. Det blev också klagomål på ljudnivån i lokalerna som medförde att ljuddämpade kompletteringar fick göras. Busliv förekom också utanför på gatan i samband med konserter med polisbesök. Framgångarna för föreningen fortsatte dock, bl.a.  år 1999 med ”Gotland music grand national” på Nalen, Stockholm tillsammans med Musik på Gotland Arrangemanget pågick under två dagar. Det blev den största gotländska musikmanifestationen på fastlandet med över 260 deltagare, där i stort hela musik-gotland var med.

Lyssna på Theresa Andersson och hennes enmansorkester, You Tube. ”Birds Fly Away”.

Theresa Andersson uppträdde omkring 1991 på scenen i Roxy-huset.

Jazzklubben  

 Alexandra Charles, som drev restaurang Gutekällaren med sin man Anders Gustrin, hade givetvis uppmärksammat Roxys framgångar och kontaktade på våren 1992 dåvarande ordförande Sven Sandström i Roxy. Alexandra undrade om Gutekällare och Kulturföreningen kunde samarbeta i någon form. Tanken väcktes att starta en jazzklubb och under ett möte i foajén på Roxy med ett 10-tal intresserade personer kom man överens om att försöka inleda ett samarbete med Gutekällaren.  Under hösten 1992 kom jazzklubben i gång huvudsakligen med artister från Gotland, men med hjälp av Alexandra Charles goda kontakter inom nöjesvärlden kunde snart nationella artister bjudas in till klubben. Jazzklubben blev en viktig del av Kulturföreningen Roxys verksamhet.

Roxy lämnar Roxy   

Kulturföreningen Roxy blev allt mindre beroende av att ha en egen scen för sina arrangemang. På grund av hyreshöjningar tog man därför beslutet 2006 att lämna det anrika Roxy-huset. Flytten gick sannolikt till Broväg 23 b, där föreningen fanns kvar till 2015.  Nästa adress för Roxy blev Strandgatan 14 i Gotlands Museums lokaler, för att senare flytta till  Söderväg 3 A, till det gamla stationshuset och tidigare Visby centralstation. Folkets Bio fick nu ensamma ta över scenen i den gamla biografen.

Verksamhetsgrupper

Kulturföreningen Roxy har expanderat till en omfattande verksamhet och ansvarar för arrangemangen eller samverkar kring arrangemangen för merparten av det kulturutbud som erbjuds på Gotland. För att hantera den stora bredden av kulturarrangemang har arbete indelats i verksamhetsgrupper för att bättre hantera kontinuiteten inom de olika områdena. Flera sådana grupper kan omnämnas:

Gotlands jazztrio spelar ofta på Munken, Oskar Lindström piano, Nils Ossman kontrabas, Marcus Grufstedt trummor.

Jazzklubben
Jazzklubben, pärlan bland verksamhetsgrupperna, spelar sedan 1997 jazzmusik och även annan musik som blues, folkmusik, pop eller rock. Utmärkande är inslagen av improvisation och ett nära möte med publiken.  Spelning sker varannan torsdagskväll på restaurang Munkkällaren.  Ett mycket omtyckt arrangemang med lokala artister, artister från fastlandet och internationella juzzmusiker. Arrangörerna försöker ordna ett brett utbud som vänder sig till män och kvinnor liksom gamla och unga. Verksamhtsledare ledare Örjan Klintberg.

Singersongwriter
Verksamheten i gruppen Singersongwriter omfattar tre delar. Verksamhetsledare ledare Annika Fehling.

Mikael Rickfors inledde Visbyfestivalen 2022. Mikael känd bl.a. från Grymlings som han startade 1990 tillsammans med Magnus Lindberg.

Club Acoustic är en klubb för originalmusik. Klubben vill lyfta fram egenskriven sång och musik gärna med personligt uttryck och med mer akustisk sättning. Spelningar bedrivs i olika lokaler såsom Vårdklockans kyrka, Fiket i Burgsvik, Langska huset, Kopparvik och inte minst Joda Bar & Kök, Skeppsbron 24.

Visbyfestivalen, Sveriges Singersongwriter Festival, har arrangerats under 15 år i Visby, vanligtvis under sluten av sommaren. Så här beskrivs festivalen på FB: ”Akustiskt, intimt och personligt- med artister från världen, Sverige och Gotland ! Music is not always about the big stages and crowds, or who is on the latest hit lists. For us, music is a meeting between an artist and an audience. In this meeting, magic happens. Words and notes is brought to life, thoughts and experiences is shared, voices and music transcends all barriers and go right in to your heart. Straight from the artists hearts to yours!” Under de senaste åren har festivalen ägt rum på Skandic  samt på Joda Bar och gården till restaurangen. Visbyfestivalen är ett omtyckt musikinslag i Visby, och drar stor publik. Festivalen är en samarbets- och sponsorfestival av Kulturföreningen Roxy, Region Gotland, Destination Gotland, Scandic, DBW, Joda Bar & Kök, PA-kompaniet och Folkuniversitetet. Lyssna på Mikael Rickfors, ”Vingar” på You Tube.

Bob Hansson på uppträdde på Visby Musik och Poesifestival 2019.

Visby Musik- och Poesifestival är ett årligen återkommande evenemang sedan många år (med undantag av Corona-år) under oktober. Festivalen pågår en vecka,  med musik- och poesiföreställningar på flera olika bibliotek i Visby och på landsbygden med avslutning i Vårdklockans kyrka på en lördag. En Musik- och Poesifestival ordnas också för barn i Almedalsbiblioteket. Bakom arrangemanget finns Kulturföreningen Roxy, Region Gotland, Bilda och PA-kompaniet.

Roseland Swingdance club
På klubben kan man lära sig dansa olika typer av swingdans till swingmusik främst från 30- och 40-talet. Danser som lärs ut är Lindy hop, Charleston, Balboa och Slow Balboa. Verksamhetsledare Maggan Lindgren.

Landsbygdsgruppen
Verksamheten bedrivs i samarbete med Fiket I Burgsvik. En gång i månaden ordnas blues, pop, rock eller akustiskt musik i Burgsvik. Verksamhetsledare Göran Ekstrand.

Kulturföreningen Roxy bjuder upp till dans på Langeska.
Unga talanger spelar klassisk musik.

Roxy Folk
På Folkan i Hemse arrangeras olika typer av spelningar med folkmusik av traditionell till avant garde. Verksamhetsledare Anna-Karin Skoglund.

Roxy Klassik
Roxy Klassisk är en nyligen startad grupp som brinner för att sprida klassisk musik på Gotland. Man arbetar bl.a. med arrangemangen Offentliga Huskonserter och Påskfestival Gotland. Här möts professionella musiker, unga talanger och glada amatörer. Verksamhetsledare Gisela Herb.

Roxy arrangerar allsång för barn och vuxna.

Roxy för barn och unga
Gruppen arrangerar årligen flera olika arrangemang för familjer inom musik, teater och dans med fokus på barn och unga.

Klubb Chaos
Klubb Chaos är klubben som främjar band utav det hårdare slaget, där egna alster är det som framförs. Vårt mål är att skapa en scen för band inom metal och närbesläktade genrer i hjärtat utav Visby. En klubb där banden och musiken står i fokus. ​Planen är att hålla ett evenemang på våren och en på hösten. Verksamhetsledare Danjel May.

Kulturföreningen och dess ledare

Kulturföreningen Roxys framgångar som arrangör av kulturevenemang på Gotland beror inte mins på drivande och energiska ledare. Föreningens första ordförande var Hanna Myhrbäck och hon har följts av flera drivande ledare, Örjan Klintberg, Owe Ronström, Gustaf Hoffsten, även riksdagsledamot, Göran Björnberg och senast Johan Seige med Maria Blom (2022) som verksamhetsledare för hela föreningen. Föreningen drivs som en ideell förening, har omkring 800 medlemmar, omsätter omkring 2 miljoner och arrangerar omkring 70 evenemang årligen.  

Kulturföreningen Roxys hemsida.