Nowak

Karold Nowak

Karold Wadislaw Antoni Nowak, så hette den polske stortjuven som spred skräck, men också mängder av skrönor och en viss beundran när han drog fram på stöldturné över Gotland från juli 1951- juli 1952. Han hade under kriget varit verksam i motståndsrörelsen i Polen och blivit tillfångatagen av Gestapo. Han blev då satt i koncentrationslägret Buchenwald. Hans överlevnadsförmåga och knipslughet, som han senare visade upp på Gotland, räddade förmodligen livet på honom, när han lyckades fly från lägret genom att byta ut sitt identifikationsnummer för att komma till ett annat läger. Där blev han befriad av engelsmännen vid krigets slutskede. Eftersom han hade fänriks grad i motståndsarmén flyttades han till ett polskt militärläger. Där insjuknade han i tbc och lyckades få hjälp av Svenska Röda Korset att komma till Sverige och få vård. Uppgifterna kommer från ”Faktabok om Nowak”, Visby 1951 av Magne Malmberg.

Det framtida valet
Enligt Nowaks egen berättelse var han läkarson och hade 1940 som 15-åring klarat ”lilla studenten” i Polen. Efter att han kommit till Sverige lärde han sig snabbt så mycket svenska att han kunde klara sig hjälpligt, och han avlade också studentexamen. Hans mening var att fortsätta sina studier vid Uppsala universitet, men på grund av svårigheter med språket kunde han inte följa med i undervisningen. Han var anmäld till en kurs i kemi, men tvingades sluta med studierna för att arbeta och lära sig språket bättre. De arbeten han lyckades få var enbart tungt arbete som lastkarl och liknande, och han orkade inte med detta på grund av känningar av lungtuberkulosen. Han kom då på idén att klara sitt uppehälle på andras bekostnad och så förövade han ett 20-tal inbott i Stockholm med växlande framgång.

Stöldturné i Visby
Den 13 juli 1951 kom han till Visby i sin fästmös sällskap för att stanna här ett par dagar. Det blev mer än ett par dagar och så började raden av inbrott i Visby. Han hade tänkt stjäla ihop 5000 kronor för att klara sig ett bra tag. Det första inbrottet skedde natten till den 26 juli då Nowak bröt sig in i Ahlyrs lokaler på Österväg i Visby. Här lyckades han öppna flera lådor på kontoret och plocka åt sig sedlar, drygt 1 500 kronor. Han gjorde en rad ny inbrott, som dock gav dåligt resultat, men som avslutades med inbrott den 3 augusti i Gotlands Bilägares Verkstadsaktiebolag, där 420 kronor stals. Den 3 aug.(?) lämnade Nowak och fästmön Gotland för att söka låna ihop pengar på fastlandet. Detta lyckades inte och Nowak kom den 7 aug. tillbaka till Visby. Han gjorde 16 inbrott på tre nätter, även nu med dålig framgång. Den 12 aug. åkte han åter till fastlandet med dagbåt. Tredje gången gillt. Den 20 aug. kom Nowak åter till Visby, förövade 5 inbrott på en enda natt. Polisen låg i högsta beredskap och tidigt på morgonen den 24 greps Nowak. Nowak nekade envist till vad som lades honom till last. Till slut orkade han inte neka längre, han erkände allteftersom bevisen hopade sig och pekade villigt ut sina tjuvgömmor. Han stal huvudsakligen pengar och någon gång en cykel.

Herre till middag
Den 1 september 1951 förs Nowak till Fångvårdsanstalten som häktad och en polisutredning startas. En av utredarna, kriminalkommissarie Lennart Hoas, berättar en episod från ett förhör hållet i cellen med Nowak. Då Hoas sitter i cellen och förhör Nowak är det matdags och Nowak får in en tallrik ärtsoppa Nowak frågor då: ”Får jag dela min enkla måltid med kriminalkonstapeln?” – ”Ja, tack gärna,” svarar Hoas. Nowak ringer då efter en vaktkonstapel och förklarar: ”Jag har fått en herre till middag Kan jag få in en tallrik till?”

Gömd i sommarstuga
Den 5 september hämtas han av polisen för ”vallning”, och han lyckas då rymma från två polismän, vilka beledsagar honom till restaurang Hansegården för en måltid. Polisen organiserade ett väldigt spaningsuppbåd, dock utan att hitta honom. Det visade sig att Nowak på en stulen cykel tagit sig till Träkumla. Där bröt han sig in hos civilingenjör Walter Larsson och med Walters rakutrustning fräschade han upp sig. I Träkumla uppehöll han sig några dagar innan han tog sig till Väskinde, där han lyckade stjäla tio burkar kött- och fiskkonserver hos köpman Axel Lundin. Han bröt sig sedan in i disponent Einar Broanders sommarstuga i Lummelunda. Där tömde han en halv flaska Skånebrännvin och sov en dryg vecka. Den 22 september greps Nowak. Det berättades att två flickor, då de varit ute i skogen och plockat nypon, hade sett en man i en sommarstuga. Nowak hade inte kunnat motstå att titta ut då han hörde röster. I tidningen Gotlänningen skriver man: ”Gäckade skuggans saga är all. Nowak föll för två flickor”. I Gotlands Folkblad heter det: ”Flickor blev Nowaks öde! Greps efter kort jakt vid Nyhamns fiskeläge”. I den efterföljande rättegången vid Rådhusrätten i Visby förde åklagare stadsfiskal Stig L. Age talan mot Karol Nowak i 54 punkter. Han försvarades av Gunnar Kjällman, men dömdes efter en fem timmars lång rättegång den 29 november 1951 till två år och sex månaders straffarbete.

Lyckad rymning
Enligt Gotlands Allehanda hade Nowak förberett ett flyktförsök innan han senare lyckades fly i december. Han hade påträffats med ett vedträ och ett vasst föremål i cellen. Några dagar innan Nowak skulle överföras till fastlandet genomförde han sedan den på sin tid mycket uppmärksammade och spektakulära rymningen från fängelset Sjumastarn. Nowak hade befunnits i sin cell klockan 22:00 natten till den 14 december, men på morgonen fanns han inte där. Han hade med hjälp av ett insmugglat vasst föremål lyckats bearbeta den välvda fönsterbågen ovanför gallret så pass att han kunde få bort en tegelsten och därefter kunde han pressa sig ut genom det minimala hålet. Väl ute reste han en trädgårdsbänk mot fängelsets tvättstuga och tog sig upp för att sedan hoppa över fängelsemuren. I samtliga gotlandstidningar berättas om Nowaks lyckade rymning över halva första sidorna.

Fönstret genom vilket Nowak lyckades rymma. Uppe till höger syns det lilla utrymmet genom vilket Nowak tog sig igenom.
Det skrevs mycket i de gotländska tidningarna och tips kom in att Nowak synts både här och där. Bildkollage från ”Från Kajsarn till Sjumastarn”.

Dramatisk jakt
Nowaks försvann spårlöst. Det spekulerades förstås i att han tagit sig till fastlandet och andra menade att han var död. Regelbundet uppger tidningarna att han synts än här än där. När det gått nästan 8 månader sedan rymningen, hände det något i fallet Nowak. Den som först fick syn på Nowak var lantbrukaren Almor Hansson vid Mickels gård i Silte. Då han vid fem-tiden på morgonen den 28 juli 1952 kom ut för att se till en grissugga, fick han se en främmande man komma cyklande på vägen på grannen Edvin Johanssons cykel. Mannen, som hade en del paket bakpå, kom cyklande i riktning mot Johanssons gård tydligen i akt och mening att ställa tillbaka cykeln. Då han lyfte cykeln över gärdesgården tyckte Hansson att det hela verkade mystiskt, varför han gick fram och kände på paketen, vilka senare visade sig innehålla tjuvgods, och undrade: – Vad gör ni här så här tidigt på morron? Nowak svarade ingenting utan drog upp en anteckningsbok, i vilken han förvarade en del pengar, och vinkade med några sedlar och sade: – Låt mig gå. Hansson som förstod att inte allt stod rätt till ville inte vara med på detta, men då han försökte få fatt på Nowak lyckades denne att smita i väg. Hansson sprang in och väckte sin dotter, fru Maj-Britt Thomsson, och sedan började den dramatiska jakten efter stortjuven. Denne hade en axelväska, fylld’ med bl. a. läskedrycker, som han kastade. Nowak fortsatte över Johanssons gård in på Hjalmar Anderssons, och där blev det ringdans kring boningshuset med Nowak före och Hansson efter. Under tiden skrek Hansson på hjälp, och sedan Hjalmar Andersson kommit ut bar det vidare söderut. I förföljandet deltog nu även fru Thomsson med sin bil. Vid Rudolf Norrbys gärd vid Sigleifs var Hansson nära att lägga beslag på Nowak. Denne drog då upp en kniv och hoppade sedan kvickt över en gärdesgård. Hansson, som är 60 år gammal, orkade inte fortsätta, och då Andersson kom fortsatte Nowak på vägen till Silteby station. I förbifarten tog han en cykel, tillhörig fröken Ingegerd Rangstedt, och cyklade för brinnande livet mot stationen. Fru Thomsson kom i samma veva med bilen och tog upp Andersson i denna, varpå man körde om Nowak och tvingade denne att vända. Nowak åkte mot Erik Karlssons, Mickels, där han kastade cykeln. Han fastnade sedan i en gärdesgård, och då Andersson hann upp honom och just skulle lägga vantarna på honom drog Nowak på nytt kniv och ropade: – Rör mig inte, i annat fall får du den här kniven i dig!

Gustav Wasa tricket
Nowak lyckades emellertid ta sig loss och försvann sedan in i Rangstedts ladugård. Väl uppkommen på skullen grävde han sig kvickt ned i höet. Silteborna fattar posto utanför försedda med mausergevär. Fru Thomsson alarmerade polisman Lesley i Hemse Lesley som kl. 6 kontaktade t. f. landsfiskalen i Hemse Mats Wikström om att en mystisk person iakttagits vid Mickels i Silte. Därefter åkte Lesley till platsen och fick tips om att det kunde vara Nowak som man hittat. – ”Lesley stack iväg efter förstärkning och gav farsan sin tjänstepistol, med order att skjuta Nowak i benet om han kom ut”, säger Reimer Thomsson till Helagotland i en artikel 2015 om Nowak. Reimer är barnbarn till Almor, som upptäckte Nowak. Lesley hade gått för att åter ringa upp Wikström, som i sällskal med polisman Lundin snart var på plats. De bedömde att det var svårt att hitta Nowak i höet och tillkallade i stället hjälp från statspolisen, som kom till Mickels vid 9:30 tiden. Det var överkonstapel E. J. Karlsson och konstapel Gunnar Lundgren samt styckjunkaren Ahlqvist vid A 7 vilken skötte den polishund som tagits med. Det var f. ö. samma hund som jagat Nowak tidigare. Under tiden hade rätt mycket folk samlats och man sökte med hjälp av gafflar i höet att få fatt på Nowak, men inte förrän spårhunden anlände kröntes ansträngningarna med framgång. Hunden markerade i ett hörn av höloftet, vilket gav anvisning var man borde söka honom med gafflarna. Det befanns att Nowak borrat ned sig i höet på ett djup av en gaffellängd eller cirka 2 meter. Han blir träffad av ett stick med gaffel i huvudet och ger från sig ett svagt ljud men vägrar att komma fram. Han hade virat sin skinnjacka runt huvudet och undgick på så sätt att bli allvarligt skadad. Enligt Gotlands Allehanda var det Tage Johansson, som plötsligt kände något mjukt stöta emot sin gaffel. Efter mycket arbete lyckades Tage Johansson, Erland Lindqvist och Tycho Olofsson gräva fram Nowak och överlämna honom till polismännen som inte var sena att lägga handbojorna på honom. – Bryt inte armarna av mej, var det enda han sade. Nowak beskrivs när han kom ut från höloftet som smutsig, svullen i ansiktet av tandvärk och dessutom försedd med glasögon. Innan Nowak i polisens sällskap lämnade höskullen mönstrade han alla de närvarande med hotfulla blickar.

Nowak grips för tredje och sista gången 1952 i Silte. Foto Sven Norrby. Bild från ”Från Kajsarn till Sjumastarn”.

Hette ingenting
Polisen är mycket tacksam mot befolkningen som genom sitt fasta uppträdande hindrade Nowak att smita sin väg. Utan polishund hade det blivit ett besvärligt jobb att få tag i Nowak och troligen hade man fått ta till metoden att svälta fram honom. I värmen uppe på skullen hade han nog också ganska fort blivit törstig. Inne i köket vid Mickels dit han fördes frågade landsfiskalsassistent Wikström, Hemse, om vad han hette. – Ingenting, blev svaret. – Känner ni igen honom? frågade landsfiskalsassistenten och visade Nowak ett utlänningsmeddelande, där Nowaks bild fanns under rubriken efterlyst.- Ja, det är jag, sade Nowak. Nowak uppträdde mycket lugnt. Några brott medgav han dock inte. I bilen till Visby pratade han litet grann. Det har varit rätt ensamt ibland, berättade han, och vidare hade han besvärats av tandvärk sedan han i vintras tappat ett par plomber.

Nowak blev kändis
– Nowak var kändis då, säger Erland Lindkvist i artikeln till Helagotland om den polske stortjuven Nowak. Lindqvist var med och grävde fram Nowak 1952. Året därpå valde Erland att bli polis, ett yrke han blev trogen i 42 år. Nu är det 25 år sedan kriminalinspektör Erland Lindkvist gick i pension. Än i dag går skrönorna om Nowak i Siltetrakten. Det pratas om mjölkpengar som försvann och om lambgiftet, där man i efterhand tror att Nowak under sommaren hade hållit sig undan. Flera år efter gripandet hittades hundrakronorssedlar, som Nowak gömt under ladugårdstaket. I sin ägo har Reimer Thomsson bilden från gripandet, som han tror att pappa Gunnar tog.

Tillbaka i cellen
Nowak fick vid intagandet i fängelset bada och snygga upp sig och fick rena kläder. Mustaschen som han lagt sig till med rakade han bort och med undantag för att han nu var litet rundare är han den gamle Nowak sådan polis och fångpersonal lärt känna honom. Han höll sig lugn hela natten – tydligen var han trött efter morgonens dramatiska jakt och sov som en stock. Nowak hade fått samma cell ur vilken han rymde. Cellen var nu reparerad och är f. ö. fängelsets bastantaste.

Förhören
Förhören med den polske stortjuven Karol Nowak började så smått den 29 juli, dagen efter infångandet. Förhörsledare var överkonstapel E. J. Karlsson vid statspolisen. Nowak verkar likgiltig för allting. Han pratar – dock villigt men erkänner något inbrott gör han givetvis inte – han går in för samma metod som tidigare, dvs. han medger det som polisen lyckats överbevisa honom om. Nowak har varit litet överallt på Gotland, så mycket fick polisen ur honom vid ett första förhör. Han hade »gästat» både södra Gotland och norra och även en gång varit i Visby för att se om han kunde få någon lägenhet över till fastlandet. Nere vid hamnkiosken blev han dock skrämd och stack iväg. Polisen hade vissa skäl att tro att han någon tid haft en kumpan.

Välskött yrke
Några inbrott var han förmodligen tvungen att erkänna. Dollar har försvunnit vid ett inbrott i Roma och det ligger då nära till hands att förmoda att Nowak är den skyldige. Då stals 119 dollar som återfanns i Nowaks bagage. Där hittades också en s.k. indianskjorta och en sådan saknades efter ett inbrott i Kräklingbo natten till söndag, där ett par hundra kronor också försvann. Av allt att döma har Nowak också gjort en påhälsning i Mattssons filial i Silte, där han lagt beslag på bl. a. matvaror. Nowak hade som sagt gott om pengar och varor som såg nya ut. I »bagaget» hittade polisen vidare en halv meter lång smal slang. Troligen har han någonstans en motorcykel gömd, slangen kunde han mycket väl använda till att stjäla bensin med genom att suga upp den. Dessutom hade han en bensindunk. Han var mycket välutrustad visade det sig, så sitt ”yrke” hade han skött med omsorg och någon skada hade han inte lidit. På cykeln som han hade med sig på morgonen samma dag som han greps hade han forslat diverse påsar med livsmedel, tobak, cigarretter, diverse använda klädespersedlar och mycket annat. Ett par deckarromaner ingick också, »Blodig reträtt» hette en av dessa. Äventyrsmagasin hade han i parti och minut, vidare en karta över Gotland. Nowak hade när han när han återfördes till cellen 42 öre på sig. Men man hade hittat ett par hundra kronor i omsorgsfullt ordnade buntar samt de 119 dollar från Romainbrottet. Kriminalinspektör Erland Lindkvist berättar att det under mitten av 1960-talet eller något senare, hittades ytterligare 1300 kronor på det höloft som Nowak gömt sig i. Sedlarna, vilka samtliga var hundrakronorssedlar från år 1951, fanns instoppade mellan spåntaket och de bräder som bar spånen. Förmodligen hade mössen börjat dra fram dem. Några år senare hittades ytterligare 1200 kronor på samma höloft, berättade ägare av gården på 1980-talets mitt, lantbrukare Lasse Karlsson i Silte. Nowak hade tydligen en liten gömma som kunde bli bra att ha för ev. framtida bruk.

Stöd av allmänheten
Ett visst stöd fanns sannolikt för Nowak bland allmänheten, som tyckte att han var smart som lyckades gäcka polisen så många gånger. Han var inte heller våldsam och skadade inte någon person. ”Han var den ensamme vargen som jagades av en stor hjord av poliser.” Så sa åklagaren redan under den tidigare rättegången under november 1951 enligt tidningarna. Enligt tidningarna sa polisen också att det med säkerhet förhöll sig så att Nowak skyddades av någon under vintern och att han troligen bodde på samma ställe. Trots undersökningar kom det aldrig till polisens kännedom att Nowak tillbringade större delen av vintern hos en ensamstående bonde i När. Grannen till bonden har senare berättat om detta. I Silte fick han dock inget stöd av allmänheten.

Nowak fick sitta av straffet och sedan blev han skickad tillbaka till Polen, där han avled under 1960-talet.

Nowaks stölder
Här är en lista över var Nowaks gjorde inbrott och stal under sommaren 1951. Listan visar sannolikt inte alla inbrotten utan endast de som inrapporterats till polisen. De stölder som han gjorde första halvåret 1952 är inte med här. Flera kända inbrott från den perioden finns omnämnda som stölderna i Roma, Kräklingbo och Silte.

26 juli  : Inbrott H. Alyhr AB 1 569 kronor.
3 augusti: Inbrott Gotlands Bilägares Verkstadsaktiebolag 420 kronor.
9 augusti: Inbrott Möbelkonsumenterna AB 517 kronor.
9 augusti: Inbrott Anns Damfrisering cigarettetui värt två kronor.
9 augusti: Inbrott Erik Ohlssons Souweniraffär 212 kronor.
10 augusti: Inbrott Perssons Blomsterhandel 153 kronor.
10 augusti: Inbrott Folke Odins Sportaffär 948 kronor.
10 augusti: Inbrott Bröderna Ekströms skrädderi 1021 kronor.
10 augusti: Stöld packcykel Visby Motorcentral.
11 augusti: Inbrott Otto Petterssons Partiaffär 206 kronor.
11 augusti: Inbrott Hötzelt Eftr. AB Charkuterifabrik 70 kronor.
11 augusti: Inbrott Visby Elektriska byrå 35 kronor.
11 augusti: Inbrott August Bengtssons affär 150 kronor.
23 augusti: Rörledningsfirman G. Nilsson & Co verktyg för kommande stölder
23 augusti: Inbrott firman Bokkonst en krona.
23 augusti: Inbrott Krohns Eftr. 40 kronor.
23 augusti: Inbrott Gotlands Hemslöjdsförening 1 347 kronor.
24 augusti: Stöld cykel av sergeant Karl Larsson.
24 augusti: Inbrott Elsa Granlunds tobak 115 kronor.
5 september: Stöld cykel av transport-arbetare John Albert Johansson.
7 september: Stöld lapptäcke och kudde Follingboväg 35.
7 september: Stöld cykel av lantbrukare Karl Oskar Nyberg.
7 till 10 september: Inbrott och uppehälle hos civilingenjör Walter Larsson Träkumla. Där olovligt brukat rakhyvel, -borste och tvål. Samt bordduk och slips.
10 och 16 september: snatteri tio burkar kött- och fiskkonserver hos köpman Axel Landin, Väskinde.
11 till 21 september: Inbrott och uppehälle hos disponent Einar Broander Lummelunda. Där använt en halv lite Skånebrännvin, förbands-artiklar, matvaror samt gas och fotogen värt 58 kronor.
15 september: Inbrott Eklunds stenhuggeri stöld av Rudolf Eklunds väckarur samt fyra 20-öres frimärken.
20 september: Inbrott sommarstuga hos länsarkitekt Olle Karth, Väskinde.Där stulit matvaror, väska, kikare, karaff och pullover värt 24 kronor.
20 september: Inbrott sommarstuga hos kontorschef Georg Hejdenberg, Väskinde. Där stulit stämjärn, gymnastikskor och mat värt sju kronor.
21 september: Stöld ur fiskare Helge Lundins sjöbod, Nyhamn, stövlar värda 30 kronor.
Tillsammans med stölder dessförinnan i Stockholm uppgick värdet till 13 692 kronor.
Källa: Visby rådhusrätt