Kallbadhuset/Kallis

(B36). År 1912 uppfördes den byggnad vid havet mellan Almedalen och Visby hamn som fick namnet Kallbadhuset. Byggnaden ersatte ett tidigare badhus som låg längre söderut på Holmen. Kallbadhusets placering så centralt i Visby vid Strandvägen var givetvis en tillgång för alla som ville bada och sola, och med ett läge som inte krävde någon resa, utan man kunde lätt nå denna badplats till fots. År 1958 ersatte en ny enklare byggnad det tidigare Kallbadhuset. Det nya huset kallades Visby Havsbad. I samband med planeringen av den nya kongresshallen Wisby Strand år 2004 ville kommunen fräscha upp området vid södra strandpromenaden och efter många turer blev det klart med att bygga en anläggning med krog, en ny betongbrygga, bastu och sandstrand. Anläggningen stod klar 2007 och det nya Kallbadhuset kom så småningom att kallas Kallis. Första sommaren för Kallis präglades av ovanligt stökig säsong. Bolaget bakom arrangemanget anklagades för brott mot alkohollagen och kommunen utfärdade en varning. Gästerna fortsatte dock att öka och redan året därpå utsåg tidningen The Sunday Times Kallis till Europas bästa after beach. Verksamheten utvecklades och vecka 29 har kommit att kallas Stockholmsveckan, som har blivit den vecka med flest deltagare i festligheterna. Då kommer ”Stureplansgruppen” från en vecka i Båstad till Kallis för att festa och ha kul, för att nästa vecka åka vidare till S:t Tropez. Men det är inte bara stockholmare som kommer, utan gäster anländer från hela Sverige och från många andra länder för att uppleva Kallis vilda festligheter.

Visby Havsbad har blivit Kallbadhuset som har blivit Kallis, en pärla för festligheter under sommaren i Visby för den yngre generationen. Läget vid stranden en bit från Kruttornet intill Strandpromenaden, med adress Strandvägen 1, är mycket centralt i Visby. Härifrån är det nära till Almedalen, Visby hamnområde med småbåtshamnen, Wisby Strand (Wisby kongresshall), universitet Campus Gotland och många av stadens restauranger. Under sommaren är det i området ett rikt folkliv med många människor som promenerar, umgås, tar en drink eller mat på någon uteservering, solar, kanske tar ett dopp i havet vid Kallis eller festar om på Kallis.

Under sommaren håller Kallis öppet dagligen kl 11:30 till 18.00. Då är det festligheter med ”after beach” med mycket musik av olika inbjudna diskjockeys. Förutom restaurang finns det även sommarcafé och kiosk. Sommarens höjdpunkt på Kallis är vecka 29, den så kallade Stockholmsveckan. Mera finns att läsa längre ner på sidorna, också med bilder, om Kallis och om Stockholmsveckan med White och Pink party samt nattklubbar och mycket annat. Under vintersäsongen finns sockenbastun öppen för allmänheten, se nedan. Men först en historisk återblick till tidigare kallbadhus i Visby, föregångarna till det nya Kallbadhuset uppfört 2007.

Badhus vid Holmen

Bilden visar byggandet av vågbrytaren utanför Yttre hamnen som pågick under 1870- 1880-talet.. Närmast syns de järnvägsspår som anlades på Holmen för transporter av material till vågbrytaren. Ovanför vid Holmens västra strand ligger badhytterna. Teckning av P. A. Säve 1872. Bild från Visby förr i tiden.

Badhytter vid Holmen
Det äldsta kända ”kallbadhuset” i staden är badhytterna som fanns i Visby hamn vid Holmens västra sida. Holmen kallas den landtunga som ligger mellan Yttre hamnen och Inre hamnen. På medeltiden var Holmen en ö. Här vid Holmens strand kunde man ta sig ett dopp i havsvattnet under mitten av 1800-talet. Hytterna fanns kvar fram till 1874 då de ersattes av ett badhus för kallbad.

Bilden visar Kallbadhuset som uppfördes vid Holmens västra strand 1874. Bakom badhuset syns vågbrytaren utanför den Yttre hamnen. Området var vid den här tidpunkten ännu inte färdigplanerat. Foto från slutet av 1870-talet. Bild från Visby förr i tiden.

Kallbadhuset vid Holmen
Ungefär där badhytterna låg vid Holmen uppfördes Visbys första kallbadhus år 1874. Det var ett ganska stort badhus, men byggt endast för herrar. När vågbrytaren i hamnen blev klar med nya kajer kunde den Yttre hamnen börja användas för båttrafik i större omfattning och badhuset placering var inte längre särskilt lyckad. Byggnaden var i bruk fram till 1912.

Visby havsbad

Varmbadhus och kallbadhus
På en motion 1906 av direktör Knut Falck om att få anlägga ett Kallbadhus, uppmättes och kartlades grusrevet vid havsstranden utanför dåvarande artillerikasernen. När planen blev klar 1907 ansökte Visby Badhusaktiebolag om infäste för att där anlägga ett kallbadhus som skulle ersätta badhuset vid Holmen. Samtidigt diskuterades i staden om att anlägga ett varmbadhus, det som senare kom att börja byggas i Almedalen. En kommitté tillsattes 1910 för att utreda om det inte gick att kombinera byggandet av kallbadhuset och varmbadhuset i ett gemensamt läge. Kommittén kom fram till att det två badhusfrågorna skulle skiljas åt.

Kallbadhuset som uppfördes 1912 vid Strandvägen i Visby, strax norr om platsen för nuvarande Kallbadhuset. Bild från Visby förr i tiden.

Visby Havsbad 1912
Efter kommitténs framlagda resultat kunde Badhusaktiebolaget uppföra ett nytt kallbadhus vid Strandvägen, sannolikt lite längre norrut än nuvarande platsen för Kallis. Badhuset blev klart 1912 och kom att kallas Visby Havsbad. Det gamla badhuset vid Holmen såldes till staden som uppdrog åt drätselkammaren att sälja det. Samtidigt uppförde staden alltså Varmbadhuset, som blev klart år 1914. Kallbadhuset blev med tiden slitet och omodernt och ersattes av ett nytt badhus 1958.

Visby Havsbad uppfört 1958.
Visby Havsbad.
Visby Havsbad. Anlägganingen revs underr början av 2000 för att ge plats åt det nya Kallbadhuset.
Hopptornet i Visby hamn låg längst ut på södra piren, uppfört omkring 1920. Foto ur Visby från ovan.

Hopptorn 1920
Till de badandes nöje uppfördes ett hopptorn efter det att södra piren var färdigbyggd 1918. Det låg längst ut på piren och hade 3 olika avsatser. Någon form av uppvisning med strömhopp tycks försiggå på bilden. Okänt när hopptornet revs.

Visby Havsbad 1958
Ett nytt badhus uppfördes på platsen för det gamla år 1958. Det var ett ganska enkelt badhus med omklädningsplatser och kiosk. I samband med planeringen av bygget för den nya kongresshallen Wisby Strand år 2004 ville dåvarande Gotlands kommun fräscha upp hela området längs den södra delen av Strandpromenaden. Badhuset Visby Havsbad var inte i sådant skick att det var värt att renovera anläggningen. Kommunens planer var istället att riva det gamla badhuset och ersätta det med en sandstrand utan någon tillhörande byggnad. Riktigt så blev det inte, men badhuset Visby Havsbad revs omkring år 2006.

Nya Kallbadhuset 2007

Nya Kallbadhuset uppförs
Högljudda och kraftiga protester framfördes, både från föreningen DBW och aktören som drev Visby Havsbad, mot planerna på att ta bort det gamla badhuset utan att ersätta det med något nytt. Kommunen backade och beslut togs om att tillåta nybyggnad av en badanläggning med plats för bastu, krog och en ny betongbrygga, under förutsättning att anläggningen inte fick störa utsikten mot havet från kongresshallen.

Kallbadhuset med sandstrand och badbrygga.
Kallbadhuset med havet och palmer.
Kallis välkomnar partygästerna med röda mattan.

Kallbadhusets funktioner
Det nya Kallbadhuset stod färdigt 2007, ungefär samtidigt som Wisby Strand. Anläggningen uppfördes med en restaurangdel, kiosk, omklädningsrum, toaletter, bastu samt en stor uteplats för servering och dans. Restaurangen har plats för 300 sittande gäster och arenan rymmer 2800 personer. En ny sandstrand ungefär 50 meter lång anlades, och en ny bred brygga med stegar ersatte den gamla bryggan. Badvattnets kvalité är god och provtagningar utförs regelbundet. Hundförbud vid badplatsen gäller under 1 maj till 30 september. Marken vid badplatsen ägs av Region Gotland. Bad i havet får huvudsakligen ske från bryggan, där vattnet är djupt och med stenigt havsbotten. Under sommarens badsäsong är det i snitt 200 badande varje dag.

Visby Sockenbastuförening erbjuder havsbad och bastubad vid Kallis.
Havsbad och solnedgång vid Kallis badbrygga.

Sockenbastu
Den 16 oktober 2010 öppnades bastuanläggningen vid Kallbadhuset i Visby Sockenbastuförenings regi. Här kan allmänheten ha trevligt och umgås med bastubad och havsbad varje söndag under vinterhalvåret 8 september – 31 mars. Bastubad: 8-12 mix, 12-14 endast damer, 14-18 mix.

Kallis

KALLIS, THE BEST BEACH CLUB IN EUROPE.

Kallis, Europas bästa after beach
Det nya Kallbadhuset stod slutligen klar 2007 efter vissa förseningar. Kallbadhuset kom snabbt att bli ”Kallis”. Sommaren 2007 bjöd på den första partysäsongen i det nya badhuset, och det blev en rivstart som också blev oväntat stökig. Bolaget NT Management som drivit Kallis blev kritiserat för att under sommaren brutit mot alkohollagen och fick en varning från region Gotland. Länsstyrelsen intog samma inställning och menade att det fanns grund för att dra in serveringstillståndet. Bolagets huvudägare Tobbe Larsson erkände senare att personalen förlorat kontrollen vid några tillfällen och lovade att det inte skulle upprepas. Stökigheterna första året tycktes inte avskräcka gästerna, för nästa år fortsatte festligheterna på Kallis med sådan styrka att Kallis till och med blev känt utomlands och att den engelska tidningen The Sunday Times utsåg Kallis till Europas bästa ”after beach”.

Avicii DJ på Kallis den 20 juli 2017.

Superstjärnor på Kallis
De följande åren fortsatte succén. Kallis kom att bli ett populärt ställe under hela sommaren. Här finns det gott om lounge-utrymmen, där man kan beställa mat och dryck eller ligga i skuggan och ta det lugnt. På eftermiddagarna är det After beach med hög musik och många gäster. Under åren lopp har superstjärnor som Axwell, Sebastian Ingrosso och tyska världstjärnan Robin Schultz gästat Kallis som artister. Sommaren 2011 var t.o.m. Avicii och spelade på Kallis, det år då hans låt Levels låg på topp. Här en länk till YouTube. Även nyfikna besökare från utlandet har strömmat hit för att ta del av de vilda festligheterna. Sommaren 2017 hade till och med 350 brasilianare korsat Atlanten för att uppleva partystämningen på Kallis.

Kallis, White Party. med Gina Tricot 2018.
Kallis, Pink Party.
Kallis, Pink Party.
Kallis, White Party.
Kallis, White Party.

Stockholmsveckan
Kallis är populärt under hela sommaren, men höjdpunkten är vecka 29, Stockholmsveckan. Under denna vecka “invaderas” Visby av människor, inte minst från Stockholm (som alltså givit namn åt veckan). Under Stockholmsveckan är det fokus på fest i Visby. Då finns alla ”viktiga människor här”. Då är Gotland “Sveriges Ibiza”, som sajten stureplan.se väljer att kalla ön. Här festar även Hollywoodskådisar, tv-kändisar, Dj´s, idrottstjärnor, modedesigners, bloggare och glamourmodeller loss under veckan. Stureplansgruppens hela fokus ligger under denna vecka på att festen i Visby ska bli så lyckad som möjligt. Stureplans välkända krogar och klubbar skickar ner sina bartenders och festarrangörer, och Sveriges kändisar blir inbjudna till VIP-rum lika exklusiva som någonsin i huvudstaden. Efter en vecka i Båstad (tennisveckan) gästar man Kallis i Visby för att veckan därefter ha kul i S:t Tropez. Helst ska man anlända med båt till Visby småbåtshamn, där man har nära till Kallis och eget boende ombord på båten. Har man inte den ekonomiska möjligheten, ser det bra ut att anlända med limousin till Kallis. Ett tredje sätt är att parkera sin bil på Öster och ta sig ner till fots, lite i smyg, till Kallis. Det viktigaste är ju trots allt festen.

Kallis vilda fester.

Bland många kändisar som festat loss på Kallis finns sångerskorna Marie Serneholt, Veronica Maggio, Johan ”Stakka Bo” Renck och Måns Zelmerlöv, musikern Ulf Ekberg, modegurun Johan Lindeberg, skådespelaren Mikael Nyqvist, modellen Marcus Schenkenberg, modebloggerskorna Sofi Fahrman och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, Robinson-Mika och fotbollsspelaren Abgar Barsom. Hit har hela Sällskapet Stureplan on Tour kommit för att festa. Sällskapet innefattade närmare 500 personer inklusive dj:s, entrévärdar, bartenders och servispersonal från Stureplanskrogarna, med The White Room, Oscar Durling från Sturecompagniet och Daniel Boudal från Ambassadeur, i spetsen. En dag i veckan är det White Party respektive Pink Party. Festdeltagarna uppmanas att klä sig i vitt resp. rosa.  De första 1 000 biljetterna till Pink Party, det evenemang som traditionsenligt avrundar Stockoholmsveckan, sålde slut på sju minuter berättar Tobbe Larsson, en av männen bakom framgångarna. Alla vill vara med och festa på Kallis. Hit kommer folk från Gotland, Sverige, södra Europa, Sydamerika, ja hela världen. Låt festen börja. (Pink Party 2013).

After Kallis
Efter festligheterna på Kallis fortsätter festandet på nattklubb. Då är det i första hand Gutekällaren och nattklubben Burmeister som gäller. Båda nattklubbarna drivs av Stureplansgruppen, som köpte Gutekällaren 2008 och som sedan hösten 2019 också äger Burmeister. Anrika Gutekällaren vid Stora Torget, har en lång tid som restaurang bakom sig. Här finns 900 kvadratmeter nattklubb, fyra olika dansgolv på två våningar och nio barer. Gutekällaren har nattklubb varje kväll hela sommaren. Hit kommer ungefär 1 000 -1 500 personer varje kväll. Även restaurangen Burmeister har funnits sedan lång tid. Den var ursprungligen en utomhusservering. Även här finns både restaurang och nattklubb. För de som vill komma ingång tidigare är det förfest på ”Bur” klockan 20-23 under vecka 29. Tyvärr är Burmeister öppen endast fyra veckor under sommaren.

Manager, myter, människor gör Kallis

Managers
Manager är en person som ordnar engagemang och sköter publicitet och liknande för artister, men det kan också passa bra in på Kallis, för Tobbe Larsson är i högsta grad manager för Kallis. Tobbe tog över Gutekällaren 1998 som operatör, en väletablerad restaurang med sin tradition och kundkrets. Förmodligen la han där grunden till sitt kunnande och kontaktnät när han utvecklade verksamheten vid Gutekällaren. Han driver också verksamheten vid Bygget och Verandan i Åre.

När Tobbe tog hand om det nya Kallbadhuset 2007 var det helt annorlunda. Här fanns ingenting att bygga vidare på utan allt var från början. Men med Gutekällaren i botten och erfarenheten därifrån, kom verksamheten igång på ett bra sätt redan första året sommaren 2007, med stor tillströmning gäster (och lite stökigt). Genom Gutekällaren kunde Tobias driva sommarcafé, restaurang och ”after beach” vid Kallbadhuset, som snart kort och gott blev Kallis.

Tobbe Larsson, ”Mr Kallis”.

Tillsammans med Ubbe Wallin, som då var driftchef vid Gutekällaren, senare vd, har Tobbe Larsson och Urban sedan vidareutvecklat konceptet för Kallis, med följd att verksamheten vuxit till både antal festdeltagare och popularitet år från år. Stockholmsveckan har blivit ett crescendo för sommarens after beach vid Kallis med White Party och Pink Party som ytterligare höjdpunkter. År 2008 tog Tobbe över som operatör även för kongresshallen Wisby strand, som därefter driver sommarcafé, restaurang och ”after beach” vid Kallis.

Myter
Tobbe Larsson och Ubbe Wallin berättar bl.a. om myterna kring Kallis för Helagotland vid en intervju under juli 2015. Myter är i regel bra marknadsföring oberoende om de är sanna, överdrivna eller påhittade. Några av myterna som spridits genom åren är att ”bratsen” köper en extra flaska champagne för att hälla ut den, vaska den, alternativt köper de två flaskor och låter en av dem stå orörd. En sommar ringde alla stora medier och frågade om vaskning. Men är det bara myter som blivit en sanning? Den högsta notan som Kallis varit med om slutade på 350 000 kronor. Det var ett gäng som kom från Brasilien och nästa gång kom de med privatjet och egna livvakter. Det händer att krögaren blir erbjuden allt från tvättmaskiner till sängar, bildäck och helikopterresor, detta för att fixa ett bord bakvägen till ett populärt evenemang. Det kan också var ren sanning eller myt. Det är mest rika stockholmare som kommer vecka 29? Namnet Stockholmsveckan för vecka 29 har liksom uppstått av sig självt menar Tobbe. -Vi har aldrig marknadsfört denna vecka som Stockholmsveckan, för det är ju inte bara stockholmare som kommer till Kallis denna vecka-. Icke desto mindre finns sajten www.stockholmsveckan.com.

Glada människor på Kallis.

Människor
För att det skall bli festligt på Kallis måste det förstås komma många människor, och det gör det. T.ex. uppgick förbokningen sommar 2015 till över 2000 personer när dj:n Kaskade spelade en tisdag under juli. Festdeltagare kommer inte bara från Sverige utan också från många andra länder. Människor i allmänhet gillar förstås att ha trevligt och att få uppleva feststämning, men det kostar också en del. Alla ungdomar har inte råd med Kallis, men många sparar för att kunna delta, andra kanske lyckas få låna pappas kreditkort. Kallis har också satt Visby på kartan runt om i världen och tillströmningen av människor är också bra för näringslivet på Gotland med flera arbetstillfällen, hamnavgifter, flyg- och båt- biljetter och gäster på stadens restauranger. Det mesta är ju faktiskt positivt med Kallis. YouTube Kallis vecka 29, år 2019 får avsluta reportaget om Kallbadhuset.

Kallis får ny ägare
Tobbe Larsson köpte Gutekällaren 1998, som tidigare nämnts, och år 2007 tillkom driften av Kallis i Tobbes verksamhetsportfölj. När Tobbe även tog över driften av kongresshallen Wisby Strand 2008 blev lite för mycket, och han sålde då ut operatörsdelen av Gutekällaren, men bibehöll själva fastigheten. Tobbe har ju också Bygget och Verandan i Åre att jobba med. Han hade egentligen inte tänkt lämna Kallis och Wisby Strand redan 2018, men intressenter dök upp, och när hotellet Villa Alma, tidigare Almedalens hotell, av en slump just då blev till salu, kom Tobbe på andra tankar. Han köpte hotellet i Almedalen och sålde istället Kallis och Wisby strand. Ett beslut som också grundade sig på att trappa ner lite på arbetstempot. Tobbe har ändå kvar ett ben i de sålda projekten som styrelseledamot och minoritetsägare. Köparen är Mister French-gruppen, som tillträdde verksamheten den 1 mars 2019. French-gruppen är ett stockholmsbaserat företag, som sedan tidigare driver restaurangerna Mister French och Strandbryggan i Stockholm och som köpte även F12 våren 2018. Bakom den nye ägaren står Sten Carlgren, som ser stora potentialer för Kallis och Wisby Strand och inte minst genom att jobba med att förlänga sommarsäsongen.

Frågan framöver är nu hur mycket käppar i hjulen Coronasäsongen 2020 kommer att sätta för ekonomi och framtida utveckling av Kallis.