Adelsgatan 2

—-Nuvarande (2020)—-
Visby inredningsbyrå,
—-Tidigare företag———-
Ateljé Malena,
Ateljé Anita,
Resebyrå.

Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå.
Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå.

Köpmansgården hotad 
Adelsgatan 2 ligger i fastigheten Atterdag 6, som omfattar en stor tomt med många byggnader, som omger ett stort gårdsrum. Gården var en av de största och mest betydande handelsgårdarna (även kallad köpmansgård) i staden sedan 1600-talet. Gården hotas av omfattande förändringar genom rivning av byggnader mellan gården och Södertorg. Förslag är att riva affärsbyggnaden Adelsgatan 2, intilliggande byggnad kiosken Gottgluggen och det gamla Södertorg 23 för att öppna upp mot Södertorg. Då förstörs det slutna gårdsrummet som den gamla köpmansgården utgör. Det är väl bättre att rusta upp gården och hellre öppna upp en anslutning till gården från söder intill Norderport längs med ringmurens insida. 

Byggnaden Adelsgatan 2 ligger i kvarteret Atterdag 6 och uppfördes omkring 1894 som tillbyggnad till huset Adelsgatan 2B-2C. Tillbyggnaden uppfördes i en våning med lokaler för affärsverksamhet.  

Nuvarande verksamhet

Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå. Kontor och näringsliv.

Gatuplan 

I gatuplanet finns Visby inredningsbyrå.

Visby inredningsbyrå 
”Vi på Visby inredningsbyrå anser att den bästa inredningen är den som är anpassad efter de unika förutsättningarna och behoven som finns i varje projekt. Vi har därför inga färdiga paketlösningar utan genom ett nära samarbete och en nära kontakt med våra kunder skapar vi tillsammans den bästa inredningen just för er”.

”Projektets storlek ha ingen betydelse. Du är lika välkommen till oss oavsett om du kommer från ett stort eller driver en mindre verksamhet. Kontakta oss så berättar vi mer.”

Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå. Skola och utbildning.
Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå. Hotell och restaurang.
Adelsgatan 2, Visby inredningsbyrå. Emelie Hamstedt.

Visby inredningsbyrå startade sin verksamhet 2020 i lokalerna vid Södertorg med adress Adelsgatan 2. Företaget drivs av Monica Bergström (vice VD), Emilie Hamstedt (VD) och Per Lindby. Företaget hjälper sina kunder att hitta en bra inredning efter kundens behov.

Hemsida.https://visbyinredningsbyra.se/

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/driftansvarigAnmärkning
Ateljé Malena2012 – 2020Malena BrecevicTill Adelsgatan 2B-2C
Ateljé Anita1992 – 2012Anita BrostömTill Väskinde Lilla Klintegårde
Resebyrå – 1992
Adelsgatan 2. Ateljé malena. Foto från Eniro.

Ateljé Malena 
Malena Brecevic, är utbildad som stylist och sömmerska och kommer från Hogrän. Hon startade sin verksamhet med namnet Ateljé Malena 1996. Verksamheten omfattade sömnad, möbeltapetsering, försäljning av tyger och mycket mer. Under juli 2012 förvandlades Ateljé Anita, som hade sin verksamhet vid Adelsgatan 2, till Ateljé Malena, som alltså tog över verksamheten efter Ateljé Anita. Verksamheten utvecklades positivt för Malena och hon flyttade sin affär år 2020 en liten bit norrut till en större lokal i byggnaden Adelsgatan 2B-2C. Byggnaden ligger alldeles intill Adelsgatan 2. År 2017 blev Malena Brecevic utsedd till årets hantverkare av Företagarna Gotland.

Adelsgatan 2. Ateljé Anita. Foto från Eniro.

Ateljé Anita 
Anita Broström grundade sannolikt sitt företag, Ateljé Anita, år 1992. Företaget arbetade sålde tyger och kläder och arbetade med sömnad och mycket mer. Verksamheten startade troligen i affärslokalen vid Adelsgatan 2. Där fanns verksamheten kvar till sommaren 2012, då Ateljé Malena tog över lokalen. Anita Broström fortsatte sin verksamhet i sitt hem vid Lilla Klintgårde, Väskinde.

Gården och gårdshus

Situationsplan Atterdag 6, Adelsgatan 2 och Södertorg 23.

Adelsgatan 2 ligger i fastigheten Atterdag 6, som omfattar en stor tomt med många byggnader, som omger ett stort gårdsrum. Gården var en av de största och mest betydande handelsgårdarna (även kallad köpmansgård) i staden sedan 1600-talet. Gården hotas av omfattande förändringar genom rivning av byggnader mellan gården och Södertorg. Gårdens alla nio byggnader beskrivs under Adelsgatan 2B-2C. Här beskrivs endast byggnaden vid Adelsgatan 2.

Gårdssidan för Adelsgatan 2.Här syns takterrassen om uppfördes 1962. Foto 1996 från Visinvent.

Byggnaden Adelsgatan 2 är ursprungligen en tillbyggnad i en våning till huvudbyggnaden Adelsgatan 2B-2C. Tillbyggnaden uppfördes år 1894 med trästomme söder om huvudbyggnaden. I tillbyggnaden inrymdes en butikslokal med ett tillhörande kontor. År 1932 gjordes ytterligare en tillbyggnad åt söder, nu med stomme av tegel, för två butiker med tillhörande kontor. Tio år senare tillkom en butik och verkstad mot gården i öster, också i stomme av tegel. År 1962 byggdes en takterrass till en av bostäderna i huvudbyggnaden och den södra dörren mot gatan murades igen. Byggnaden har entréer mot både gatan och gården. År 1976 gjordes ombyggnader så att butikerna slogs samman till en butik med förråd och personalutrymmen i norra delen.

Vilka företag som har haft sin verksamhet här innan resbyrån är tills vidare okänt.

Kvarteret Atterdag 6

Beskrivning av kvarteret Atterdag och fastigheten Atterdag 6 se under Adelsgatan 2B-2C.