Adelsgatan 25

—-Nuvarande företag (2022)—-
Visby Kliniken, Ruin Tattoo
—-Tidigare företag———-
Zenzi kläder,
Urban Islands kläder,
Jan-Eve Stengård guldsmed,
Mills shop,
Klädtjänst,
Astrid Arvidssons sybehör,
Frans Johanssons skor o läder,
Ida Åboms eftr sybehör,
Birger Bruzelius fotograf,
G T Jacobssons gjuteri
Clara Andersson fotograf,
N. L. Goldensohn, diversehandel.

Adelsgatan 25, Visby Kliniken, Ruin Tattoo. Foto 2022.
Adelsgatan 25, Visby Kliniken, Ruin Tattoo. Foto 2022.

Byggnaden Adelsgatan 25 ligger i kvarteren Ringaren 4. De äldsta delarna i bostads- och affärshuset mot Adelsgatan är troligen från 1700-talets mitt. Byggnaden inrymde endast en våning fram till 1905 då övervåningen med bostäder tillkom. Affärsdelen rymmer två butikslägen.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns Visby Kliniken och Ruin Tattoo.

Ruin Tattoo 
Ruin Tattoo på Adelsgatan 25 utför tatueringar och piercing. Företaget tillhandahåller en mängd motiv för både små och stora tatueringar.

Ruin Tattoo, Adelsgatan 25.
Tatuering i färg, Ruin Tattoo.
Tatuering, Ruin Tattoo.

Tatuering, kroppsmålning och piercing utförs för att utsmycka kroppen och sammanfattas med beteckningen Body art eller body modification.

Tatuering innebär att huden förses med en målning genom att nålar doppade i färg sticks in i huden. Ordet tatuering kommer från den teknik som kallas tatau, vilket har sitt ursprung från Polynesien. Tatau har blivit tattoo på engelska och tatuering på svenska.  Ursprungligen användes tillspetsade djurben som doppades i bläck och slogs in i huden med en liten benhammare. Tekniken i Polynesien upptäcktes av James Cooks expeditioner och spreds sedan med sjömän runt om i världen. Från 1000-talet, då många länder kristnades, var det huvudsakligen sjömän och kriminella som lät tatuera sig. På 1980-talet började tatuering att bli vanligt även i andra kretsar och idag är det många, inte minst idrottsmän, som bär på en tatuering. Helt riskfritt är det inte att tatuera sig. Risk finns för infektioner och allergier.

Piercing innebär håltagning i huden för att fästa ett smycke, vanligen ringar eller stavar som ofta är av metall. Metallen är vanligen av silver eller titan. Ordet piercing är engelska för genomträngning.

Adelsgatan 25, Visby Kliniken. Foto 2022.

Visby kliniken
Visby kliniken är ett samlat begrepp för flera verksamheter som avser kroppsvård. Verksamheten startade under början av 2021. Här finns Dermiva Läkarpraktik, Dr Rylanders Plastikkirurgi och Fotvalvet.

Dr Elisabeth Vanky, Dermiva Läkarpraktik, Adelsgatan 25.
Dr Richard Rylander, Dr Rylanders Plastikkirurgi, Adelsgatan 25.
Fotvalvet, Adelsgatan 25.

Dermiva Läkarpraktik drivs av Dr Elisabeth Vanky. Dr Vanky är legitimerad läkare sedan 2010 samt specialistläkare sedan 2018 och är nu verksam inom dermatologi. Dr Vanky utför Botox och injektionsbehandlingar m.m. Botox är ett muskelavslappnande medel som används bl a som behandling för att minska rynkor. Injektionsbehandlingar är en volymgivande behandling (fillers) baserad på hyaluronsyra som används för att bygga upp förlorad volym, läppförstoring och behandla ärr m.m.

Dr Rylanders Plastikkirurgi drivs av Dr Richard Rylander som har en bred plastikkirurgisk erfarenhet och han har framför allt ett stort specialintresse för näsans kirurgi, estetiskt såväl som funktionellt. Han utför också bröstkirurgi, bröstförstoring, bröstlyft och kombination förstoring / lyft, liksom även korrektion av manlig bröstkörtel, gynekomasti såväl som övrig kroppsformande kirurgi som t.ex. bukplastik. Rylander finns vissa tider i Visby.

Fotvalvet drivs av Carina Badone och omfattar medicinsk fotvård. Carina är auktoriserad fotterapeut. En vanlig behandling börjar med fotbad och fortsätter med klippning, rensning och slipning av naglarna. Borttagning av förhårdnader. Även behandling av nageltrång, liktornar, hälsprickor, fot och nagelsvamp. Behandlingen avslutas med fotcreme och massage.

Adelsgatan 25 med bostadsrätter i övervåning och vindsvåning.
Adelsgatan 25. Interiörbild från vardagsrummet med burspråket till vänster.
Adelsgatan 25. Plan över lägenheten i söder mot Adelsgatan.

Övre plan och vindsvåning 
Det övre planet och vindsvåningen innehåller lägenheter. Lägenheterna är bostadsrätter som ingår i BRF Visby Ringaren 4, bildat 2015. Ringaren 4 med adress Adelsgatan 25 omfattar totalt 13 lägenheter, varav 5 i gatubyggnaden.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare / butikschefAnmärkning
Zenzi kläder
Urban Islands kläder2012 –
Jan-Eve Stengård, sliversmed2005 – 2012Jan-Eve StengårdTill Barlingbo
Mills shop (kläder)omkring 1988 – 2000Från Adelsgatan 7
Klädtjänst 1960 – omkr1980 ?Från Hästgatan 23
Astrid Arvidssons sybehör
Frans Johanssons skor och läder
Ida Åboms eftr sybehör
Birger Bruzelius fotograf1911 – 1922
G T Jacobssons gjuteri1904 – 1942I verkstadsbyggnaden
Clara Andersson fotograf1895 – 1911
N.L. Goldensohn diversehandelomkr 1887
Zenzi, Adelsgatan 25.

Zenzi
Zenzi var en klädesaffär i Visby på Adelsgatan 25 som troligen drevs från Singapore.

Urban Islands kläder 
Urban Islands kläder övertog troligen lokalen efter Mills shop omkring 2000.

Hänge med kedja, silver, Visby 1999. Jan-Eve Stengård.

Silversmed Jan-Eve Stengård
Egen tillverkning av silversmycken
Vigselringar och Förlovningsringar
Silverskålar och kannor
Minnesgåvor och Graveringar
Fossiler och Vikingatida smycken.
Kyrksilver och Korpusarbeten
Innehar mästarbrev i yrket
Arbetar med Silver,Guld och Vitguld
Butik i Visby
Reparationer av kyrksilver, ringar, armband mm.”

Silversmed Jan-Eve Stengård i sin verkstad i Visby.
Ring och armring i sterlingsilver. kopior av vikingasmycken. Jan.Eve Stengård, 1990-tal.
S:t Olovsmedalj av Jan-Eve Stengård. Utdelas av biskopen på Gotland till lekmän för förtjänsfullt arbete.

Jan-Eve startade sin verksamhet 1974 som silversmed i Visby. År 2005 öppnade han en butik på Adelsgatan 25. Jan-Eve Alexander Stengård föddes den 25 januari 1948. Han utbildade sig på Nyckelviksskolan och på Konstfack i Stockholm 1969-1970. Under åren därefter, 1970-1974 arbetade han som lärling hos Claës E. Giertta i Stockholm och fick gesällbrev 1974. År 1975 deltog han i utställningar på Kulturhuset i Stockholm och Galleri Hos oss i Visby. År 1992 fick han mästarbrev. Stengård har gjort silverarbeten till flera kyrkor på Gotland, Visby domkyrka, Terra Nova kyrka, Ardre kyrka och Fole kyrka. Han har också gjort en uppmärksammad dopskål i mässing, som finns i Vibble kapell. Jan-Eve har gjort även föremål i guld såsom ringar, berlocker, broscher, halsband m.m. Hos Jan-Eve kan kunden vara med och påverka utformningen av ett föremål.. Visby stift tilldelar vid tillfällen lekmän, som gjort förtjänstfulla insatser för Gotland inom kyrkan, en medalj i infärgat silver som kallas S:t Olovsmedalj. Medaljen är designad och tillverkad av Jan-Eve och utdelas av biskopen. Jan-Eve stämplar sina konsthantverk med initialerna JEAS.

Jan-Eve Stengård med dopskål och Berit Lundberg. Dopskålen tillverkad av Stengård i guldskimrande mässing och skänkt av Slöjdgruppen till Vibble kapell.
Jan-Eve Stengårds butik och verkstad i smedjan, Barlingbo.

Året innan Jan-Eve flyttade till Gotland 1974 , köpte han ett ställe i Barlingbo, som han har rustat upp med bostadshus, smedja och många andra byggnader. Här bodde han hela tiden som han arbetade i Visby med sina silver- och guldarbeten. Efter 17 år på Adelsgatan lämnade han 2012 butiken och flyttade sin hela verksamheten till Digeråkre 727, Barlingbo. En ombyggd gammal smedja blev den nya verkstaden och butiken.

Sannolikt Mills shop, Adelsgatan 25. Bild från Visinvent 1996.

Mills shop 
Mills shop sålde kläder och bedrev troligen sin verksamhet i den södra affärslokalen Adelsgatan 25 omkring åren 1988-2000.

Klädtjänst 
Klädtjänst fanns på Hästgatan 23 enligt en annons 1946. Troligen flyttades verksamheten till Adelsgatan 25 någon gång mellan 1946 och 1975, för 1975 finns verksamheten enligt fotografier på Adelsgatan.

Barnmorska med sju barn. Atelier Bruzelius, Adelsgatan 25.
Fem män vid bord. Atelier Bruzelius, Adelsgatan 25, 1922

Birger Bruzelius, fotograf 
Birger Bruzelius åkte till USA och lärde sig fotografera och öppnade fotoateljé på Adelsgatan 25 i Visby. Måns Birger Bruzelius föddes den 6 september 1866 i Sankt Jakobs församling i Stockholm. Han hette då Westerberg, men tog senare namnet Bruzelius. Han var intresserad av fotografering och reste 1893 till USA och tog anställning hos den svenske porträttfotografen Ferdinand Flodin, som 1887 öppnade egen ateljé utanför Boston. I USA kallade sig Bruzelius för Mons Birger Bruzelius. År 1889 återvände Bruzelius och Flodin till Sverige och öppnade ateljéer i Stockholm. Birger öppnade en fotografateljé på Drottninggatan 29A, som han själv skötte och dessutom en filial i huset Skomakargatan 9 & 10. Verksamheten i Stockholm fortsatte fram till 1911 då han flyttade med sin familj till Visby. 

Kvinna – Atelier Bruzelius Adelsgatan 25, Visby, 1920.

I Visby startade han tillsammans med sin hustru Jenny Augusta upp Atelier Bruzelius på Adelsgatan 25. Möjligen övertog han ateljén efter fotografen Klara Andersson, som varit verksam på Adelsgatan 25 sedan 1895. Birger och Jenny Augusta arbete främst med porträttfotografering, med de gjorde även vykort och bildreportage för tidningar. När Jenny Augusta avled 1922 stängde Birger verksamheten i Visby och flyttade tillbaka till USA, där han avled 1944 i Los Angeles.

G T Jacobsson gjuteri 
Fabrikör G T Jacobsson förvärvade fastigheten Ringaren 4 år 1904. Han startade försäljning av bl.a. elektriska apparater och telefoner. År 1905 uppförde han en verkstadsbyggnad på gården där han startade ett gjuteri. Gjuteriet tillverkade ljusstakar, ljuskronor till kyrkor, brandsprutor och liknande föremål. Företaget benämndes även ”Visby Gelbgjuteri” och ”Jacobssons Gelbgjuteri och manufakturaffär”. Verksamheten pågick sannolikt till 1942, då han dog och änkan Lina Jacobsson ärvde fastigheten.

G. T. Jacobssons Gelbgjuteri, Adelsgatan 25. Annons införd i Läns- och Adresskalender 1912.
Fotot visar anställda vid firman Hägg & Johansson i Visby mellan åren 1905-1910. Från vänster stående bakre raden Anna Westberg, gift Hägg, Agneta Stenberg, Agneta Jönsson. I mitten från vänster Lovisa Lundström och Agnes Vendahl. Porträttet är förmodlingen från Klara Anderssons fotoateljé på Adelsgatan 25 omkring 1908 i samband med en s.k. utklädningsafton. Fotot tillhör Lena Svensson, Vinberg, Falkenberg.

Klara Andersson, fotograf 
Klara Andersson var verksam som fotograf på Gotland. Klara Charlotta Elisabeth Andersson föddes i Klinte den 8 dec 1862. Hon förblev ogift. År 1888, då 26 år gammal, öppnade hon ateljé i Klintehamn som porträttfotograf. Klara bedrev verksamheten i Klintehamn fram till 1895 då hon flyttade verksamheten till Visby och öppnade en ateljé på Adelsgatan 25 och där fortsatte som porträttfotograf. Verksamheten i Klintehamn tycktes ha varit lönsam. Året innan flytten till Visby hade hon köpt fastigheten vid Adelsgatan 27, som hon innehade till sin död. Hon förvärvade även Adelsgatan 25 år 1895. Det är osäkert hur länge Klara fortsatte med verksamheten på Adelsgatan 25. Troligen drev hon sin ateljé fram till 1911, då Bruzelius startade sin porträttfotografering just på Adelsgatan 25 och kanske i hennes tidigare lokaler. Klara Andersson dog 1937 i Visby 75 år gammal.

Porträttfoto av Klara Andersson, Adelsgatan 25, Visby. Ägare till fotot, Örjan Lindberg, Bredbyn.
Okänd flicka i Bertil Häggs fotosamling. Fotograf Klara Andersson Adelsgatan 25, Visby. Ägare till fotot Lena Svensson, Vinberg, Falkenberg.

N. L. Goldensohn, diversehandel 
N. L. Goldensohn bedrev troligen diversehandel både på Adelsgatan 25 och Adelsgatan 27. Han står som ägare till båda fastigheterna under slutet av 1800-talet, fram till omkring 1895 då Klara Andersson köpte fastigheterna.

Situationsplan kv Ringaren 4, Adelsgatan 25.

Husen och gården

Kv Ringaren 4 är en stor fastighet som omfattar fem byggnader med huvudbyggnaden mot Adelsgatan och flera gårdsbyggnader.

Byggnad B1, huvudbyggnaden 
Huvudbyggnaden mot Adelsgatan uppfördes som affärs- och bostadshus med en stomme av sten och tegel ursprungligen i en våning Dess äldsta delar är sannolikt från 1750-talet. I bottenvåningen finns tre skyltfönster, varav två av tidig 1900-talsmodell som är försedda med mindre spröjsade rutor upptill och en större ruta nertill. In mot gården har bottenvåningen spröjsade tvåluftsfönster. År 1905 gjordes en omfattande ombyggnad. Huset byggdes på med en våning för bostäder och en inredningsbar vind, och huset fick då sin jugendinspirerande utformning. Affärerna i bottenvåning fick samtidigt nya skyltfönster. Tre år senare, 1908, inreddes även vindsvåningen till bostäder. Nästa stora ombyggnad genomfördes 1978, då alla fönster byttes ut och nya takkupor togs upp. Fram till 1911 inrymdes tre affärslokaler i bottenvåningen, men detta år slogs de två sydligaste affärerna samman till en lokal. Byggnaden har två burspråk i övervåningen, varav ett är placerat mitt på gatufasaden och ett i det sydöstra hörnet. Bostadslägenheterna i övre våningen och vindsvåningen ingår sedan 2015 i bostadsrättsföreningen BRF Visby Ringaren 4.

Adelsgatan 25D, gårdshus byggt som tidigare var verkstadshus och sedan ombyggt till bostadshus. Bild 1996 från Visinvent.

Byggnad B2 
Byggnad B2 ligger i norra delen av fastigheten och uppfördes som gjuteriverkstad 1905 i nygotisk stil. Troligen var det fabrikör G T Jakobsson som låt uppföra byggnaden för sin gjuteriverksamhet, för han står som ägare till fastigheten under åren 1904 – 1942. Stomme består av silikattegel i en våning och byggnaden har en inredd vind. Fasaden är spritputsad i en chokladbrun kulör. Gavelfronten omges av två tureller (dekorativa påbyggnader av fasader), som är avtäckta med huggna stenar. Byggnadens enda dörr är en spegeldörr med spröjsade rutor i den övre delen. Över dörren finns ett spröjsat överljus. Fönstren är huvudsakligen fint spröjsade, försedda med en högt infäst, bred tvärpost. Under 1990-talet mitt genomfördes en omfattande inre renovering, där bl.a. samtliga äldre snickerier byttes ut. Byggnaden har senare byggts om till bostäder som sedan 2015 ingår i bostadsrättsföreningen BRF Visby Ringaren 4.

Adelsgatan 25B, uthus uppfört omkring 1920. Bild från Visinvent 1996.
Glasskiosk Adelsgatan 25, uppförd 1978. Bild från Visinvent 1996.

Byggnad B3 
Byggnad B3 ligger i den sydvästra delen av tomten och uppfördes som uthus omkring 1920 med sju separat utrymmen för bland annat djurstallar, magasin och avträden. Ett av utrymmen har sannolikt varit ett hönshus. Byggnaden är vinkelformad och uppförd med panelklädd stolp- och regelstomme i en våning. Taket är ett halvt mansardtak, täckt med papp. Över den västra längan finns ett loft som nås via en brant trappa i byggnadens innervinkel. Byggnadens baksidor mot väster och söder utgörs grann­fastig­hetens gränsmurar. Byggnaden är en av få bevarade ekonomibyggnader som påminner och att staden en gång var agrar.

Byggnad B4, glasskiosk 
Byggnad B4 uppfördes som glasskiosk år 1978. Den är en så kallad friggebod, med brunmålad locklistpanel på en regelstomme under ett plåttäckt sadeltak. Försäljning sker genom en lucka mot gatan i öster.

Adelsgatan 25C, Bostadshus uppfört 2017. Foto Malin Vinblad.

Byggnad B5, bostadshus 
År 2016 genomfördes en arkeologisk undersökning av tomten intill den västra gränsen inför uppförandet av ett nytt bostadshus. Under 2017 uppförde Gotlandsbyggen det nya bostadshuset, vars lägenheter ingår i bostadsrättsföreningen BRF Ringaren 4. Byggnaden uppfördes i en våning med delvis inredd vindsvåning.

Adelsgatan 25C, interiör. Foto Malin Vinblad.

Gården 
Gården avgränsas mot Adelsgatan av ett smidesstaket. På båda sidor om kiosken i höjd med sidan mot Adelsgatan står ett brunmålat plank med inkörsport. Planket avgränsar den innanför liggande gården mot gaturummet. Marken framför kiosken är belagd med betongplattor. Det är osäkert om planket finns kvar efter uppförandet av byggnad B5. Mot övriga sidor avgränsas gården av byggnader.

Claras Trädgårdsservering, Adelsgatan 25. Bild från Google street view.

På gården mellan Adelsgatan och kiosken har det bedrivits sommarservering under flera år. Glasseriet Café fanns här och serverade hemmagjord glass, GB glass, Ben & Jerrys glass samt snacks och kaffe. Från år 2007 och fram till omkring 2015 fanns Claras Trädgårdscafé & Restaurang AB här som sommarservering. Claras Trädgårdscafé hade kolgrill och serverade bl.a. sallader, pasta, pizza, nachos, kaffe m.m. Claras Trädgårdscafé har fått många dåliga recensioner.

Kvarteret Ringaren 4

Kvarteret 
Kvarteret Ringarens indelning motsvaras av tidigare tomter med indelning i rotar och tomtnummer. Trots att kvarteret är beläget intill Adelsgatan, en av de viktigaste infartslederna till den medeltida stadskärnan och hamnen, var det bland de sista som planlades och bebyggdes på denna del av Klinten. Vid arkeologiska undersökningar har det påträffats rester efter medeltida trähusbebyggelse i kvarterets södra del. På kartan från 1696-97 utgörs det område som motsvarar kvarteret Ringaren huvudsakligen av åkermark kallad Luttermans åkrar. Den fåtaliga bebyggelsen utgjordes av mindre hus eller stugor och tillhörande kålgårdar. 1722 förstördes stora delar av kvarteret, liksom de intilliggande kvarteren Stopet och Borgen, av en brand. Detta påskyndade genomförandet av nya tomtregleringar. Kvarterets befolkning har genom århundradena bestått av sjömän, handelsmän och en del arbetare samt hantverkare och deras familjer.

Fastigheten 
Fastigheten Ringaren 4 finns i kvarterets östra del. Nuvarande Ringaren 4 motsvaras av tidigare Klinteroten II: 45 ½. På 1760-talet utgjordes området fortfarande av åkermark. Fram till omkring 1860-83 ingick även tomten i norr, nuvarande Ringaren 3, i samma fastighet, som då var kvarterets största. Enligt husklassifikationen 1785 var den stora tomten rikt bebyggd i jämförelse med övriga delar av kvarteret. Tomten hade en hel del bodar av trä, brygg- och fähus, vagnshus och en stor trädgård. Efter att Ringaren 3 delats av fanns det enligt kartan från 1883 två byggnader. Dels en troligen nyuppförd byggnad utmed Adelsgatan, försedd med en utbyggnad på baksidan (B1), dels en byggnad längs hela nordvästra gränsen, en bodlänga. Bodlängan revs omkring 1900 och ersattes av två små uthus placerade utmed den nordvästra gränsen. Dessa uthus revs i sin tur omkring 1920 och ersattes av ett vinkelbyggt uthus av trä (B3). Ytterligare byggnader har uppförts på tomten, verkstadsbyggnaden 1905, glasskiosken 1978 och ett nytt bostadshus 2017, Fastigheten har huvudsakligen haft karaktären av en handelsgård.