Sankt Hansgatan 29

—-Nuvarande företag (2025)—-
Antikvariat Drotten
—-Tidigare företag———
Sveriges kyrkliga studieförbund,
Schulzes konditori,
Sockerbagare Beckman,
Wahlströms järnaffär,
Glasmästare Lindholm,
Slaktare Dahlberg,
Tunnbindare Brun.

Drottens Antikvariat, S:t Hansgatan 29, kv Rådhuset 8.
Drottens Antikvariat, S:t Hansgatan 29, kv Rådhuset 8.

Byggnaden vid S:t Hansgatan 29 tillhör fastigheten kv Rådhuset 8 och ligger strax norr om valvhuset över S:t Hansgatan. Husets södra del uppfördes omkring 1677 i sten med delvis murrester från medeltiden. Den norra delen är sannolikt yngre och uppförd med plankkonstruktion och reveterad fasad. Ända fram till början av 1800-talet fanns en medeltida gränd vars läge låg mitt genom dagens byggnad. Byggnaden är sedan 1994 byggnadsminnesförklarat.

S:t Hansgatan 29 hade tidigare adressen S:t Hansgatan 35.

Nuvarande företag

Gatuplan
I gatuplanet finns Antikvariat Drotten.

Antikvariat Drotten, S:t Hansgatan 29, kv Rådhuset 8.

Antikvariat Drotten
Antikvariat Drotten ligger vid S:t Hansgatan 29, en liten bit från Stora Torget. Antikvariatet omfattar omkring 40 000 boktitlar och i de anrika lokalerna finns det böcker från golv till tak. Ett rikt urval av Gotlandica litteratur finns förstås, men på hyllorna trängs mycket annat, t.ex. böcker om andra världskriget, arkitektur, konst, botanik, arkeologi, etnologi, serietidningar, filmaffischer, Strindberg och mycket, mycket mer. Merparten av utbudet är sökbart på Bokbörsen, där inköp också kan göras. Antikvariatet inryms i anrika konditori Schulzes tidigare lokaler. Från den tiden finns bevarat guldstjärnbeströdda glasinnertak och storrutigt schackmönstrat golv. Bara det värt ett besök. Schulzes fanns här sedan början av 1900-talet och framåt i tiden under 70 år. Antikvariatet är öppet alla dagar under sommaren och under resten av året fredag 13-17 och lördag 11-14.

Antikvariat Drotten, S:t Hansgatan 29. Böcker från golv till tak.
Byggnaden S:t Hansgatan 29 är byggnadsminnesförklarad. Här syns glasinnertaket med guldstjärnor.

”Antikvariat Drotten säljer och köper böcker – också alldeles vanliga….
69 steg från Stora Torget i Visby”.

Antikvariat Drotten drivs av Göran O:son Waltå, som äger företaget tillsammans med sin fru Katrin Lilja Waltå och Joakim Mattsson. Det är huvudsakligen Göran och Joakim som sköter verksamheten i antikvariatet. Göran är universitetslektor på Litteraturvetenskapliga institutionen Uppsala Universitet-Campus Gotland.

Stort utbud av serietidningar finns på svenska. engelska och franska.
Böcker, böcker som sig bör i ett antikvariat. Ursprungligt golv från konditori Schulzes tid.

Antikvariat Drotten startades på 1980-talet av Bo Sundblad. Bo var adjunkt på Visby Högre Allmänna Läroverket sedan slutet av 1950-talet och under 1960-talet. Han undervisade i historia och svenska. Antikvariets startades i lokaler vid S:t Hansgatan 45, som låg mittemot kyrkoruinen S:t Lars och en liten bit lägre norrut ligger kyrkoruinen Drotten. Ordet antikvariat kommer från latinets antiquarius och betyder ”älskare av forntiden”. Ett antikvariat är en bokhandel som bedriver handel normalt med äldre litteratur. På så sätt fick verksamheten namnet ”Antikvariat Drotten” från latinet och den gamla kyrkoruinen Drotten. Göran O:son Waltå och hans lärarkollega Tryggve Lundgren tog över antikvariatet år 2001. Tryggve lämnade senare företaget, men hjälper fortfarande till ibland.

En större lokal med bättre läge stod ledig vid S:t Hansgatan 29, där Schulzes tidigare funnits. Göran & Co bestämde sig under 2014 för att flytta hela verksamheten ett antal kvarter söderut på S:t Hansgatan. Det var inget enkelt projekt. Det krävde en noggrann planering att flytta kanske 30 000 böcker utan att röra till och blanda ihop titlarna. Men under hösten 2014 fanns Antikvariat Drotten på plats i de nya lokalerna, nu 69 steg från Stora Torget mot tidigare 129 steg.

Göran O:son Waltå, driver Antikvariat Drotten, S:t Hansgatan 29.

Joakim Mattsson hade tidigt ett grundmurat intresse för litteratur. Parallellt med arbetet i antikvariatet har han utbildat sig till föremålsantikvarie. Han bor i huset i en liten lägenhet som finns bakom antikvariatets lokaler. Göran O:son Waltå växte upp på Söder i Stockholm och i Nacka. Intresset för litteratur växtes tidigt, då hans föräldrar läste mycket för honom innan han själv kunde läsa. I 20-årsålder arbetade han extra vid sidan av studierna i antikvariatet Codex, som en vän öppnat på Grevgatan på Östermalm. – Jag följde ofta med på auktioner och lärde mig mycket om böcker. Där och då föddes en dröm om att jag en dag skulle vilja öppna ett eget antikvariat, berättar han. Göran hade doktorerat i litteraturvetenskap i Uppsala när han fick ett erbjudande om ett jobb som rektor på en friskola i Nacka under ett par år. Han lämnade den akademiska världen och funderade på vad han skulle göra härnäst. Göran och Katrin hade ofta varit och hälsat på goda vänner på Gotland. De trivdes med den lugna tillvaron där, framför allt på hösten och våren. Eftersom de båda var lärare fick de lätt jobb här och bestämde sig för att flytta till ön. Idag bor Göran och Katrin i en vindsvåning på Wallers plats i Visby. Vid sidan som universitetslektor vid Campus Gotland bedriver Göran forskning, bl.a. har han forskat om reseskildringar från 1920- och 30-talen. Göran är medförfattare till ett flertal böcker, bland andra ”En resa genom historien-Medeltiden”.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Kyrkans ungdom i Visby1969 -1975
Schulzes konditori1902 – 1969Paul och Hilda Schulze, Hilding Schulze
Larsson, sockarbagaregesäll1890 – 1902P Larsson
Sockerbagare Beckman1882 – 1890