Sankt Hansgatan 30
—-Nuvarande företag (2024)—-
Franchells och Design & Hantverk Visby,
Gotlands Byggmästareförening
—-Tidigare företag———
Sophies Silver,
Gutenwiks & Co pappershandel,
Hedström Dam- och Herrkonfekt,
Betty Nilssons handskaffär,
Engström Modeaffär,
Skomakare Österberg,
Bachér Modehandel.
Byggnaderna vid S:t Hansgatan 30 tillhör fastigheten kv Kapellet 1 och ligger i hörnet S:t Hansgatan – Bremergränd, alldeles intill S:t Hansskolans skolgård (tidigare Visby Läroverk). Fastigheten Kapellet 1 omfattar två byggnader mot S:t Hansgatan med affärslägen och ett bostadshus på gården. Den södra byggnaden är ett affärs- och bostadshus uppfört i två etapper under mitten av 1800-talet och år 1908. Den norra byggnaden är ett välbevarat medeltida packhus från 1200-talet och kallas Säveska huset efter P. A. Säve, som vid mitten av 1800-talet ägde huset. Bostadshuset är troligtvis uppfört vid sent 1600-tal på en tomt i Kv Läroverkets sydöstra hörn och flyttat till nuvarande plats 1856. Det finns två affärslägen mot S:t Hansgatan i den södra byggnaden.
Eftersom den norra byggnaden, Säveska huset, är en historiskt intressant byggnad finns dess historia beskriven separat under menyn Byggnader. Läs mer om Säveska huset.
S:t Hansgatan 30 har tidigare benämnts S:t Hansgatan 28. Omkring 1940 ändrades adressen till nuvarande S:t Hansgatan 30.
Innehållsförteckning
Nuvarande företag
Gatuplan
I gatuplanet finns Franchells samt Design & Hantverk Visby.
Franchells
Sedan 1963 har det funnit en butik i den här lokalen på S:t Hansgatan 30 som drivits av familjen Franchell, och idag är ägandet inne på den tredje generation som driver butiken. Lokalerna inryms till stor del i det gamla packhuset från 1200-talet, huset som kalla Säveska huset. Utbudet av varor i affären har under årens lopp varierat från handgjorda saker till idag exklusiva inredningsdetaljer och designföremål. Butikens namn var från början Thea Form men ändrades senare till Franchells med underrubriken Art, Design & Sardines. Underrubriken antyder något att det säljs varor av vitt skilda slag. Här kan kunderna hitta designade djurskulpturer i glas, ovanliga med exklusiva klockor, bordslampor, kuddar, cigarrer, sardiner och mycket mer.
”Franchells – Art, Design & Sardines. Butik som säljer lite annorlunda konst och designföremål. Varierande produkter från Spanien, Italien, USA osv. Föremål som du inte hittar i någon annan butik på ön, eller i landet. Du kan även köpa både portugisiska sardiner och gotländska cigarrer i butiken!”
Franchells drivs idag av Egil Falke, vars morfar Wilhelm Franchell år 1963 köpte fastigheten Kapellet 1, S:t Hansgatan 30, av Nils Gutenwik, som här drev en pappershandel. Wilhelm Franchell (1907-2005) gifte sig 1944 i Stockholm med Thea Håkansson (1914-2004), som kom från Tryde (nära Tomelilla) i Skåne. Thea var keramiker och hon inredde en verkstad i bottenvåningen med drejskiva, där hon tillverkade föremål som såldes i butiken. Affären fick namn efter Thea och kallades Thea Form. Wilhelm Franchell var byggnadsingenjör och parets plan för den inköpta byggnaden var att inreda den till lägenheter och sedan sälja dessa. Planen gick om intet när takmålningar från 1600-talet hittades, gjorda av den då kände målaren Johan Bartsch, mera känd under namnet Johan Målare. Familjen Franchell bodde i Säveska husets övervåning med fin utsikt över Läroverkets gård med ingång från Bremergränd. När planerna för lägenhetsbygget inte kunde genomföras fick Wilhelm problem med ekonomin och gick i konkurs. Han blev tvungen att sälja fastigheten 1970 till ett alldeles för lågt pris. Det blev Gotlands Byggmästareförening som köpte fastigheten.
Wilhelm och Theas dotter Lotta Franchell blev mycket skicklig på att sticka kläder. Kläderna såldes i butiken liksom konsthantverk och produkter av lammskinn. När Thea dog 2004 tog Lotta över verksamheten. År 2008 lämnade Lotta med sin familj Visby och flyttade till Tomelilla i Skåne, till trakterna varifrån mamma Thea kommit. Där startade hon tillsammans med maken Paul Olofsson upp en butik med samma urval av varor som hon sålt i Visby på S:t Hansgatan. Butiken i Visby hade hon kvar, men den sköttes av en kollega till Lotta.
Paul och Lottas son Egil Falke hamnade i Göteborg och arbetade på banker under många år och också inom andra branscher. Egil och hans fru bestämde sig så småningom om att flytta till Visby. Kvar i Säveska huset fanns butiken i familjens ägo och Egil kunde ta över den som den tredje generationen. Namnet på butiken ändrades till Franchells. Från S:t Hansgatan fick Egil möjlighet att arbeta på distans för ett lite internationellt handelshus, som handlar med pappersråvaror. På det sättet blir intäkterna från butiken inte helt avgörande för att klara ekonomin. När kunder dyker upp i butiken tar han paus från pappersråvarorna och tar hand om besökarna. Familjen bor en bit längre bort på S:t Hansgatan, vilket medför att Egils barn går i S:t Hansskolan i lokalerna som tidigare inhyste Läroverkets elever. De kan nu titta in till sin pappa t.o.m. under rasterna.
Design & Hantverk Gotland
Butiken Design & Hantverk Gotland startade sin verksamhet 2011 vid S:t Hansgatan 30 i den södra byggnaden. Butiken säljer ett stort utbud av hantverk såsom keramik- glas- och träprodukter, men också tenn- och bronsföremål samt inte minst garn och sticktillbehör. Affären håller öppet året om. Under lågsäsong är det väl lugnt i affären och därför startade företaget ett spinneri, Stenkyrka Ullspinneri för att öka sysselsättningen, bredda verksamheten och för att få bättre lönsamhet.
”Välkommen till vår butik på S:t Hansgatan, där garn och unikt hantverk möts i en lugn, öppen och stilren miljö. Är du garn och inredning intresserad är detta butiken för dig! Stenkyrka Ullspinneri, är vårt eget ullspinneri. Försäljningen sker i vår butik på S:t Hansgatan 30A i Visby, men vi tar också emot ull för lönspinning”.
Design & Hantverk Gotland HB startades våren 2011 av Göran Stenström och Adele Poppe. Idén med företaget var att designa, tillverka och sälja egna produkter i tenn, mässing, järn och trä, men även sälja kvalitetsgarn och sticktillbehör. Försäljningen skulle ske i ett ombyggt garage och via nätet. Det visade sig att en lokal i Visby innerstad var ledig vid den tidpunkten. Efter mycket funderande bestämde sig Göran och Adele att bli affärsinnehavare. Läget för lokalen var bra och den var lagom stor. Utan någon erfarenhet eller butiksvana kunde de under mitten av november öppna butiken vid S:t Hansgatan 30. Men det var då ännu glest mellan varorna i butikens hyllor. Men snart hade Göran och Adele byggt upp ett stort lager av garn och ett stort urval av sticktillbehör. De startade då med att designa, tillverka och sälja tennprodukter i lokalen under namnet Wisby Tenn. Det var Göran som jobbade mest med den verksamheten. Han hade redan under 1990-talet startat Wisby Tenn med verkstad i innerstaden. Man tillverkade också tennsaker efter kundens önskemål och reparerade gamla tennföremål och smycken. Under året 2016 kom försäljning i gång på nätet.
Våren 2017 togs nästa stora steg i företagets utveckling, då ett eget ullspinneri startades i Stenkyrka i ett hyrt uthus. Spinneriet kallas Stenkyrka Ullspinneri, som är av typen Mini Mill, vilket innebär att maskinerna har stor flexibilitet för att klara både små och stora partier ull och att spinna olika garnsorter. Flexibiliteten i spinneriet har medfört att en stor del av produktionen har kunnat utföras åt externa kunder. År 2018 togs ytterligare ett steg i företagets expansion genom att en andra butik öppnades nu i Stenkyrka i anslutning till spinneriet. Kunderna kunde erbjudas att köpa företagets produkter både i Visby, Stenkyrka och på nätet. År 2019 flyttades tennverkstaden från S:t Hansgatan till nya större lokaler i samma byggnad som spinneriet. För att ytterligare bredda utbudet av egna designade och tillverkade produkter har Göran och Adele påbörjat utveckling av att kombinera tenn, järn, mässing, trä, skinn och ull till nya hantverksföremål.
Att besöka ullspinneriet har visat sig vara intressant för kunderna och då passar man samtidigt på att göra en del inköp. Försäljningen har hela tiden ökat i företagets butik i Stenkyrka medan försäljningen samtidigt har minskat i affären i Visby. Till sist bestämde sig ägarna för att stänga butiken vilket sker efter säsongens slut 2024.
Gotlands Byggmästareförening
Visby Byggmästareförening och Gotlands Byggmästareförening gick samman 1965 under namnet Gotlands Byggmästareförening. År 1967 flyttade man sin verksamhet till i Säveska huset, Bremergränd 4. Hela fastigheten kv Kapellet 1 köptes år 1970 för 365.000 kronor av Wilhelm Franchell. Föreningen äger fortfarande fastigheten och har kvar sin verksamhet i Säveska huset. Gotlands Byggmästareförening ingår som en del av Stockholms Byggmästareförening.
Övervåning och vindsvåning
Övervåningarna och vindsvåningarna inrymmer bostadslägenheter. De flesta har adressen Bremergränd 4.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
Sophies Silver | 1995 – 2011 | Ann-Sophie Qvarnström | Från Burmeisterska huset Till S:t Hansgatan 34 |
Gutenwik & Co pappershandel | 1935 – 1963 | Nils Gutenwik | |
Hedström Dam- och Herrekipering | 1930 – 1950 | Hanna Hedström | Från Schweizergränd 4 |
Betty Nilssons Handskaffär | 1910 – 1935 | Betty Nilsson, Anna Svensson | Från Hästgatan 14 Till S:t Hansgatan 26 |
Engströms Modeaffär | 1920 – 1930 | M. Ebba Engström | Till S:t Hansgatan 47 |
Skomakare Österberg | 1908 – 1920 | J. O. Österberg | Från S:t Hansgatan 24 |
Bachér Modehandel | 1900 – 1908 | Hilda Bachér |
Exempel på Sophies Silvers smycken:
Sophies Silver
Firman Sophies Silver tillverkar och säljer smycken i silver och guld. Företaget drivs av Ann-Sophie Qvarnström som är utbildad silversmed och illustratör. Ann-Sophie är född (1958) i Göteborg men växte upp i Stockolm, där hon gick i Franska skolan. År 1984 startade hon firman Sophias Ateljé och öppnade en ateljé och butik i Stockholm. Vid den tidpunkten fick hon uppdrag som illustratör från ”Äventyrsspel” och ”Iron Crown Enterprises” (engelskt företag från Cambridge) att rita och måla kartor till deras rollspel och äventyrsspel, vilket pågick under 1980-talet. År 1993 flyttade hon och firman till Visby och etablerade firman i Burmeisterska huset. Företaget flyttade 1995 till S:t Hansgatan 30 med lokaler i den södra byggnaden. År 2017 delade Ann-Sophie företaget i två bolag, Sophies Silver och Sophies Ateljés Förlag KB, det senare som ger ut mönsterböcker för medeltida dräkter. Sophies Silver omfattade alltså en verkstad för design och tillverkning av smycken och en butik för försäljning. År 2011 flyttades firman Sophies Silver ett par kvarter norrut till S:t Hansgatan 34, där företaget verkade till 2015. Sophies Silver blev därefter en webbutik med verkstad i Lysekil. Webbutiken stängdes ner 2022.
Gutenwik & Co Pappershandel
Nils Gutenwik startade Cigarr- och tidningsaffär omkring 1935 på S:t Hansgatan 30. Att affären etablerades på S:t Hansgatan 30 berodde förstås på att fastigheten ägdes av Nils far direktör Per Erik Pettersson (1869-1952). Erik Pettersson var född i Uppsala och kom i unga år till Visby och fick anställning vid dåvarande Grönstrands järnhandel. Erik Pettersson gifte sig med Klara Hedwig Teodora f Jacobsson år 1907. H. A. Lindström ägde järnhandeln H. A. Lindsströms järn- och maskinaffär vid Södra Kyrkogatan. När H. A. avled omkring 1910 fick troligen Erik Pettersson ta över ansvaret för verksamheten och han blev företagets direktör. Omkring 1912 köpte han fastigheten Kapellet 1, S:t Hansgatan 30, dit familjen sannolikt flyttade. Erik var kvar på Lindsströms järnaffär till 1922 då han blev föreståndare för Medeen och Wetterlunds järnhandel, vilken befattning han innehade till 1933. Ungefär vid tidpunkten när Erik Pettersson bytte företag 1922 förs ägandet till fastigheten Kapellet 1 över till Eriks hustru Hedwig som kallade sig Dora.
Omkring 1935 öppnar sonen Nils en Cigarr- och tidningsaffär i fastigheten. Han tar sig efternamnet Gutenwik och fastigheten förs över till Nils omkring 1940. Vid den tidpunkten ändras namnet på affären till Gutenwik & Co Pappershandel. Affären finns kvar fram till 1963 på S:t Hansgatan då fastigheten säljs. Troligen flyttas verksamheten till en lokal utanför muren och drivs ytterligare några år, medan familjen flyttar till Hästgatan 18A.
Hedström Dam- och Herrekipering
Hanna Hedström startar sin butik, Hedström Manufaktur- och Ekiperingsaffär omkring 1920 på Schweizergränd 4, troligen i hemmet på Schweizergränd. År 1930 flyttar hon butiken till S:t Hansgatan 28, nuvarande S:t Hansgatan 30. Hon stänger sin butik omkring 1950.
Betty Nilsson handskaffär
Betty Nilssons affärsverksamhet väcker en del frågetecken. Hon startade sin verksamhet omkring 1900 på Hästgatan 14, där hon sålde handskar och korta varor. Betty flyttade sin affär omkring 1910 till S:t Hansgatan 30 (dåvarande 28). År 1912 fanns hon också som hårfrisörska på S:t Hansgatan 30. Av allt att döma drev hon båda verksamheterna parallellt. Omkring 1920 togs handskaffären över av Anna Svensson som senare drev handskaffären under namnet Betty Nilsson Eftr. År 1935 flyttades affären till S:t Hansgatan 26. Verksamheten pågick där till omkring 1958.
Engströms Modeaffär
Ebba Engström startade sin modeaffär omkring 1920 på S:t Hansgatan 28 (nuvarande 30). Omkring 1930 flyttade hon verksamheten till S:t Hansgatan 47, där hon fanns kvar till omkring 1940.
Skomakare Österberg
Skomakare J. O. Österberg startade sitt skomakeri omkring 1890 på S:t Hansgatan 26. Omkring 1900 flyttade han verksamheten till S:t Hansgatan 24, för att omkring 1908 flytta till S:t Hansgatan 30. Verksamheten på S:t Hansgatan 30 pågick till omkring 1920.
Husen och gården
På fastigheten Kapellet 1 finns det tre byggnader. Huvudbyggnaden (B1) är ett av stadens bäst välbevarade packhus till stor del uppfört på 1200-talet. Det ligger med västra gaveln mot S:t Hansgatan och norra långsidan mot Bremergränd. Ett affärs- och bostadshus (B2), som ligger utefter S:t Hansgatan söder om huvudbyggnaden, uppfördes i två etapper, dess norra del under 1800-talet och dess södra del 1908. Bostadshuset (B3) uppfördes i korsvirke under 1600-talet, då placerat i kv Läroverkets sydöstra hörn. Genom P. A. Säves initiativ räddades det från rivning genom flyttning 1856 till kv Kapellets 1:s gård.
B1, huvudbyggnad Säveska huset
Huvudbyggnaden, Säveska huset från 1200-talet, ingår i den serie intressanta byggnader av historiska eller kulturella skäl som redovisas samlade under menyn Byggnader. Läs mer om Säveska huset.
B2, affärs- och bostadshus
Byggnad B2 är ett affärs- och bostadshus, som är uppfört i två våningar med trästomme, putsade fasader och sadeltak täckt med lertegel. Det uppfördes i utrymmet mellan de två medeltida packhusen B1 i kv Kapellet 1 och B1 i Kapellet 5. Byggnaden B2 är uppfört i två etapper, den första etappen, dess norra hälft, uppfördes under senare delen av 1800-talet. Där huset uppfördes låg tidigare två mindre hus med pulpettak, varav det västra troligen innehöll medeltida murverk. Mellan hus B2 och Ljungbergska huset i Kapellet 5 fanns då kvar en tidigare inköpsport till gården. Bostadshuset B2 innehöll under 1800-talet en bostadslägenhet i vardera våningsplanet. Den andra etappen, södra hälften, uppfördes 1908. Inkörsporten ersattes då av det nyuppförda huset, som vinklades något för att möta det från gatan mer indragna Ljungbergska huset. I samband med att etapp två uppfördes inreddes bottenvåningen i huset till butikslokal, sannolikt med skomakare Österberg som första hyresgäst. I samband med att en andra butikslokal inreddes omkring 1930 togs två skyltfönster och en butiksdörr upp mot gatan. Byggnadens övre lägenheter nåddes ursprungligen via två trapphus mot gården. Det södra trapphuset revs 1963 i samband med att en renovering genomfördes av byggnaden. Vid renoveringen inreddes vinden till bostadslägenhet och byggnaden erhöll samtidigt ny puts utan markerade omfattningar samt nya dörr- och fönstersnickerier. År 1991 tillkom en takkupa åt öster och en utvändig trappa till övervåningen uppfördes samma år.
B3, bostadshuset
Bostadshuset B3 uppfördes i korsvirke i en våning och oinredd vind och med ett tegeltäckt sadeltak. Det uppfördes sannolikt under slutet av 1600-talet och låg då i hörnet av Stettinergränd och Bremergränd i kv Läroverkets syöstra hörn. Byggnaden hotades av rivning för att ge plats åt Läroverkets planerade byggnad. På initiativ av P. A. Säve lät montera ned byggnaden 1856 och flytta den för återuppbyggnad på fastigheten kv Kapellet 1, som då ägdes av Säve. Säve nyttjade det lilla bostadshuset som förråd åt sina museala samlingar och också som gäststuga, kallad ”Perskammaren”. Byggnaden har efter återuppbyggnaden reveterats vid okänd tidpunkt, men har sedan 1967 en grå KC-puts med ojämn struktur. Dess entré pryds av två skulpturalt huggna bislag, vilka lär vara hitflyttade av P A Säve från stadens skampåle som har sitt ursprung i medeltiden. Vid renoveringen 1967 moderniserades interiören samtidigt som vinden inreddes. Trots den felaktiga putsen från 1967 och de moderna fönstersnickerierna vittnar det resliga tegeltäckta sadeltaket och den bevarade rokokodörren om byggnadens ålderdom och ursprung.
Gården
Fastigheten Kapellet 1 inrymmer en stor gård som omges av höga murar och staket. Gården har en avdelad parkering i öster och en mindre anlagd terrasserad trädgård närmast byggnaderna i väster med gångar av dekorativt lagd smågatsten. Gården nås från Bremergränd.
Kvarteret Kapellet 1
Kvarteret Kapellet
Kvarteret Kapellet är rektangulärt till formen och avgränsas i väster av S:t Hansgatan, i norr av Bremergränd, i öster av Stettinergränd och i söder av Hamburgergränd. Innan kvarteret fick sitt namn Kapellet tillhörde det S:t Hansrotens andra kvarter. Inga medeltida igenlagda gränder är kända, men två sådana kan ev. ha funnits, dels mellan Kapellet 1 och 5 och dels mellan de båda byggnaderna (B1, B2) på Kapellet 5. Kvarteret var bebyggt av stenhus under medeltiden, sannolikt tätare i den västra delen än i den östra. Man har identifierat rester efter åtta medeltida hus, antigen som hela hus eller endast som murverk, Kvarterets gränser har inte nämnvärt ändrats sedan mitten av 1600-talet då den första kända kartan ritades. På 1697 års karta har kvarteret samma utsträckning som idag. Stor förändring har däremot skett för tomtindelningen. I slutet av 1600-talet fanns det endast två tomter nr 69 och 70. Tomt nr 70 motsvarade dagens Kapellet 1 (S:t Hansgatan 30), medan 69 omfattade resten av kvarteret. Bebyggelsen utgjordes då av två stenhus, det ena med en övervåning av trä, två stall och en lada. När roteindelningen genomfördes fick tomterna 70 och 69 beteckningarna S:t Hansroten II:27 resp II:28. I slutet av 1700-talet bestod kvarterets bebyggelse av tre stenhus med tillhörande stall, lada, fähus och vagnsskjul. Under 1800-talet ändrades kvarteret indelning till fem fastigheter som består än idag, Kapellet 1-5. Bebyggelsen utgörs av såväl medeltida stenhus som hus uppförda under 1700-, 1800- och 1900-talet. Alla hus används som bostadshus med butikslokaler i bottenvåningarna mot S:t Hansgatan.
Fastigheten Kapellet 1
Fastigheten Kapellet 1 har en långsmal form och ligger i kvarteret nordvästra del. Den gränsat till S:t Hansgatan i väster och till Bremergränd i norr. Fastigheten har i princip haft samma utsträckning sedan 1600-talet. I slutet av 1600-talet fanns det två tomter, nr 69 och nr 70. Under början av 1700-talet och in på 1900-talet betecknades tomt nr 70 som S:t Hansroten II:27. Det är oklart hur pass mycket som tomten var bebyggd under medeltiden, men sannolikt var den fullt ut bebyggd. Ett medeltida stenhus (B1) finns kvar på tomten och ytterligare en byggnad på tomten som rivits har troligen innehållit medeltida murverk. Det finns indikationer på att ett valvhus under medeltiden band samman byggnad B1 med den då närligganden stenbyggnaden som låg i nuvarande kv Läroverkets sydvästra hörn. På fastigheten finns det idag tre byggnader.