Adelsgatan 10

—-Nuvarande företag (2020)—-
Picco
—-Tidigare företag———-
Malmgrens kläder, Jenny/Berta Nelsons barnekipering, Sjöbergs leksaker, tidvis även en del av Järn AB Södertorg, E. A. Ekman skomakare.

Adelsgatan 10, Picco barnkläder.
Adelsgatan 10, Picco barnkläder.

Byggnaden Adelsgatan 10 ligger i kvarteren Skölden 18. Huset är uppfört 1964.

Nuvarande företag

Adelsgatan 10. Picco barnkläder.

Gatuplan 
Picco Barnkläder

Baby- barn- och mammakläder mitt i världsarvsstaden Visby. Med märken som Name It och Mamalicious.”

Picco Barnkläder startade affären den 20 mars 1991. Omkring 2013 ? flyttade verksamheten till Adelsgatan 10.

Övervåning och inredd vindsvåning 
Bostäder och kontor

Tidigare företag

Malmgrens kläder  1950-talet?- 2013 Nils Malmgren, Lars Malmgren, Charlotte och Carina Österholm.
Nelsons barnekipering Jenny och Berta Nelson
Sjöbergs leksaker
Tidvis även en del av Järn AB Södertorg
E. A. Ekman skomakare                    omkring 1880-1890
Adelsgatan 10, foto 1996.

Malmgrens kläder 
År 1927 lämnade Nils A Malmgren Borås och köpte ett konkurslager på S:t Hansgatan 35, det s.k. Sandbergska huset. Där öppnade han företaget Boråslagret som efter några år bytte namn till Malmgrens. Affären flyttade så småningom till Adelsgatan 10, möjligen var det på 1950-talet. När Nils drog sig tillbaka tog hans son Lars Malmgren över verksamheten. Malmgrens har under åren, förutom i Visby, även haft butiker i Slite, Hemse och Stockholm. År 2004 tog systrarna Charlotte och Carina Österholm över affären efter Lars Malmgren. De fick ta över inte bara affären utan även en mängd foto, affischer, kläder och gamla annonser som de tidigare ägarna sparat. Fotona visar upp en personalstyrka på över 20 personer, i dag är det bara fyra som jobbar på Systrarna Malmgrens. Där fanns även gamla tjänstgöringsbetyg, lönespecifikationer och dokument där man kan se hur mycket de anställda tjänade och vad det kostade att lägga upp ett par byxor. Vinden var full av marinblå byxor och marinblå kjolar. På den tiden köpte man in hela partier, men idag har man inte så stora lager. På lagret fanns även en mängd andra kläder från alla de år som butiken funnits, många med originalprislapparna kvar. Inne på kontoret finns flera pärmar och tidsskriftsamlare fulla med gamla annonser, tidningsklipp och foton på personalen i prydliga dräkter och vackert lagda frisyrer. På en av annonserna står det att Malmgrens bjuder på appelsiner. – De har stavat apelsiner med två p. Det var väl helt nytt med apelsiner på den tiden, säger Charlotte Österholm. En bild visar hela personalstyrkan iförd gasmask. På fotot har någon skrivit ”Gasmasksidyll 1941”. Nere på lagret ligger fortfarande en av gasmaskerna i sin originalask med en sirlig text där det står Fru Dagmar Heffner. -Jag tror att det var meningen att vi skulle ta över butiken eftersom vi tycker att allt det här är kul, säger Carina Österholm.

Omkring år 2013 flyttade affären från Adelsgatan 10 till Adelsgatan 8, där Hemtex tidigare hade sin affärsverksamhet. År 2017 kunde Malmgrens fira 90 årsjubileum som klädesaffär. Under samma år hade affären modevisning av en del av de gamla kläderna som legat på vinden, klänningar, dräkter och modekläder från 1920 samt nyare kläder fram till dagens mode. – Vi kommer att visa båda nya och gamla kläder, bland annat en baddräkt i ylle från 1932, sade Charlotte Österholm inför modevisningen. På lagret hade de hittat två gamla baddräkter, en i tjockt svart ylle med korta ben och en svart och vit yllebaddräkt i en vågad skärning med djup urringning och öppna sidor. Bland kläderna de plockat fram till modevisningen fanns även ”Varbergsbyxan”, en vit badbyxa med hög skärning och virkat mönster, samt ”Floridaplagget” en slags dräkt som påminner om dagens onepiece. – Här har vi rockklänningen eller städrocken som man brukade säga, sade Carina när hon berättade om visningen och lyfte fram en färgglad kreation från 1970-talet.

Adelsgatan 10, Nelsons barnekipering, 40 års jubileum 19521001.
Adelsgatan 10, Nelsons barnekipering, annons 19521210.

Nelsons barnekipering 
Nelsons barnekipering startade sin verksamhet 1912. Osäkert är om det var på Adelsgatan 10. Den 1/10 år 1952 kunde man fira 40-års jubileum.

Kvarteret Skölden 18

 Kvarteret Skölden 18 omfattar Adelsgatan 8 och 10. Under 1600-talet var kvarteret en del av Biskopsåkern. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret bebyggdes främst av hantverkare. Adelsgatan 10, norra delen av fastigheten, motsvarar tomt nr 4 enligt 1785-års husklassifikation, vilken då var bebyggd med ett trähus med tegeltak, ett stall med brädtak och en bod. År 1964 ersattes trähuset med en ny en affärs- och kontorsbyggnad, byggnaden Adelsgatan 10, vilken har byggts till så att den sträcker sig utmed hela norra tomtgränsen, fram till Södra Murgatan i sydost.