Adelsgatan 14

—-Nuvarande företag (2020)—-
Bror San
—-Tidigare företag———-
Specsavers optic,
Bildvision,
Jakobsson & Engströms skor,
C. J. Lager skomakare.

Adelsgatan 14, Bror San.
Adelsgatan 14, Bror San.

Byggnaden Adelsgatan 14 ligger i kvarteren Skölden 15. Byggnadens äldsta delar är från 1785.

Nuvarande företag

Gatuplan 

I gatuplanet finns restaurang Bror San.

Bror Sun 
Krögaren Robin Ingelse driver det koreanskt inspirerade köket på Bror San, Adelsgatan 14. Robin har tidigare varit kökschef på Wisby Strand och har även varit ägare till restaurang Krönet.

“HEAVEN FOR YOU
IF YOU LOVE GOOD FOOD - YOU ARE IN THE RIGHT PLACE”
 
Adeslgatan 14, Bror San.

– Efter några år på Wisby Strand började jag fundera på om jag bara ville vara anställd eller om jag skulle driva restaurang. Jag hade en fantastisk tid på Wisby Strand, men det var dags att göra någonting eget. Jag var redan krögare på fritiden eftersom jag redan drev Krönet, men jag var tvungen att välja om jag skulle satsa fullt ut, säger Robin Ingelse.  – Här på Bror San finns allt från värmande fiskgrytor till fantasikittlande smårätter att dela vänner emellan.  På torsdagar serveras Dumplings.

Restaurangen öppnade fredagen den 12 oktober 2018.

Övervåning och inredd vindsvåning 
I övervåningen och i vindsvåningen finns bostäder. Den inredda vindsvåningen innehåller en liten lägenhet på 35 m2 med 2 rum och kokvrå. Bostäderna ingår i Brf Skölden 14, som bildades 2007.

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/butikschefAnmärkning
Specsavers optic2011 – 2018Till Österväg 8
Bildvision1992 – 2011Jesper Hammarlund, Göran NilssonTill Söderväg 11
Jacobsson & Engströms skor1942 – 1975?Johan Jakobsson, Sally Jakobsson
Jacobsson & Engströms skomakare1893 – 1942Jacobsson, Engström
C. J. Lager skomakare 1878 – 1893C. J. Lager

Specsavers optic 
Specsavers optic är ett privatägt brittisk företag som grundades 1984 av makarna Doug och Mary Perkins. Faktum är att idén om att starta företaget föddes på parets bordtennisbord i deras hus på ön Guernsey. Företagets idé var att sälja prisvärda men snygga glasögon, vilket var unikt i slutet av 80-talet. Specsavers har idag 1500 butiker runt om i världen. I Sverige startade verksamheten år 2004 genom köp av omkring 50 svenska butiker från kedjorna Blic och Två Blå, vilket idag har resulterat i över 100 butiker i Sverige. Specsavers optic i Visby har flyttat från Adelsgatan 14 till Österväg 8.

Adelsgatan 14, Bildvision. Minnet av att byggnaden varit ett skohus lever kvar på fasaden. Foto från norr 1996. Bild från Visinvent.
Bröllopsfoto av Bildvision år 2013.

Bildvision 
Bildvision är ett företag som arbetar med det mesta inom fotografering. Bakom företaget finns två på Gotland välkända fotografer Jesper Hammarlund och Göran Nilson. Företaget har flyttat från Adelsgatan 14 till Söderväg 11.

Annons införd i Gotlandsinfanteristen 1946.

Jacobsson & Engströms skor 
År 1878 köpte C. J. Lager fastigheten med nuvarande byggnaden Adelsgatan 14. Lager var skomakare, så sannolikt startade han ett skomakeri i byggnaden detta år. År 1893 köptes fastigheten av Johan Otto Jacobsson och Engström, som förmodligen båda också var skomakare. Troligtvis tog de över verksamheten och bytte namn till Jacobsson & Engströms skomakeri. År 1913 står Johan Jakobsson som ensam ägare, men namnet Jacobsson & Engström bibehölls tydligen. År 1942 tar skohandlare Johan Erik Jakobsson över ägandet, och senast då verkar det troligt att verksamheten blir en skoaffär i stället för ett skomakeri med namnet Jacobsson & Engströms skor. Mycket troligt är det sonen som sedan tar över driften 1942 och som innehar fastigheten till 1967, då Sally Jakobsson, sannolikt sonens hustru, blir den nya ägaren, vilket hon är till 1975.  Om slutsatserna, baserad på ägarbilden, är korrekta så har skoverksamhet funnits i byggnaden under nära 100 år från 1878 till 1975. Kanske fortsatte verksamheten som skoaffär ytterligare några år. 

Husen och gården

Situationsplan kv Skölden 15, Adelsgatan 14.

På fastigheten finns endast ett hus, affärs- och bostadshuset mot Adelsgatan, med de äldsta delarna från 1785 och tillbyggd inåt gården på 1970-talet. Den lilla gården nås från Södra Murgatan över Skölden 7.

Kvarteret Skölden 15

Kvarteret Skölden 15 omfattar Adelsgatan 14. Under 1600-talet var kvarteret en del av Biskopsåkern. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret beboddes då främst av arbetare, hantverkare, borgare och handelsmän. Vid 1785 års husklassifikation var tomten, tomt nr 6, bebyggd med ett trähus och ett stall, båda med tegeltak. Under 1800-talets andra hälft var tomten bebyggd med den nuvarande huvudbyggnaden, vars ursprungliga delar sannolikt motsvarar det ovan nämnda trähuset. På 1883 års karta fanns även ett uthus markerat längs den nordöstra tomtgränsen. Denna byggnad motsvarade sannolikt stallet enligt 1785 års husklassifikation. Uthuset revs före 1906 och sedan dess har fastigheten saknat uthusbebyggelse.

Det nuvarande bostadshuset med affärslokal i bottenvåningen har alltså ursprungliga delar från omkring 1785 och ligger med långsidan i liv med Adelsgatan. På 1970-talet gjordes en tillbyggnad mot gården. Den norra delen är uppförd i två våningar medan den södra delen har ett plan och med en terrass på taket. Fastigheten avskärmas mot gaturummet genom bebyggelsen och höga murar och plank. Den sydöstra fastighetsgränsen mot grannfastigheten Skölden 7 är öppen och belagd med en gång av cementplattor. Växtligheten utgörs av murgröna, buskar och planteringar i rosenrabatter.