Adelsgatan 15

—-Nuvarande företag (2021)—-
Gotländska souvenirer, Et Yok
—-Tidigare företag———
Restaurang Visby Orient,
Visby Gym/Nautilus,
Radio o TV hörnan,
Liljeborgs möbler,
Axel Nilssons skrädderi,
John Strömberg tapetserare,
Hvit- och kortvaruhandel,
O. P. Jakobsson läderhandel.

Adelsgatan 15, Gotländska Souvenirer, Et Yok
Adelsgatan 15, Gotländska Souvenirer, Et Yok

Byggnaden Adelsgatan 15 ligger i kvarteren Stopet 3. Huset är uppfört 1780 som ett affärs- och bostadshus med två butikslägen.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns butiken Gotländska Souvenirer och restaurang Et Yok.

Adelsgatan 15, Vegetarisk restaurang Et Yok.

Et Yok
Fredagen den 15 juni 2018 öppnande Et Yok sina dörrar på Adelsgatan 15. Et Yok är turkiska och betyder inget kött. Restaurangen är en vegetarisk restaurang med många veganska rätter och drivs av Celine Hocaoğlu. Celine kommer närmast från restaurangen Celine snett emot på Adelsgatan 22. Restaurangen Celine drevs av Celins far tillsammans med Celine. Den stängde under 2019.

Adelsgatan 15. Celine Hocaoğlu driver restaurangen Et Yok.

”Lakto-vegetarisk/vegansk restaurang som serverar vietnamesiska sommarrullar, matiga sallader, färskpressade juicer, smoothies, kaffe och vegansk frozen yoghurt. Har vegansk märkning på menyn. Vi kommer i första hand inrikta oss på take away.”

Toppa frozen yoghurt med en massa god frukt, t.ex mango, jordgubbar och nektarin, samt chokladsås.
Sommarsallad med spenat, ruccola, tomat, solrosfrön och JORDGUBBAR samt vegansk fetaost.

Representanter för Vegan Gotland har varit och provätit på Et Yok och lämnat märkningen ”Godkänd av Vegan Gotland” till Celine efter en jättegod måltid.

Adelsgatan 15, butiken Gotländskaa souvenirer.

Gotländska souvenirer
Butiken Gotländska souvenirer har flyttat in där tidigare Restaurang Visby Orient hade sina lokaler.

Vindsvåning
Vindsvåningen inrymmer två lägenheter.

Tidigare företag

FöretagUngefärligt årtalÄgare/butikschefAnmärkning
Restaurang Visby Orient
Visby Gym/Nautilius1981 – 2016 (osäkert)Robin Hedvall m.flTill Söderväg 1
Radio och TV hörnan1974 – 2015Ulf ”Uffa” Andersson,
Christer Ljungberg
Till Mejerigatan 3
Liljeborgs möbler1943 – 1974Från Östra Vi
Till Skarphäll
Axel Nilssons skrädderi, konfektion1939 – 1974Axel NilssonFrån Adelsgatan 8
Joh. Strömberg tapetserare1905 – 1943Johan Strömberg
Hvit – och kortvaruhandelBörjan 1900-taletJulia Berggren
O. P. Jakobsson läderhandelOmkring 1880Osäkert
Adelsgatan 15. Skylten Visby Gym fanns uppsatta på fasaden mot Adelsgatan.
Adelsgatan 15. Skylten Nautilius sattes upp 1985. Bild från Visinvent 1996

Visby Gym/Nautilus
År 1981 byggdes andra våningsplanet i gårdshuset mot norra tomtgränsen i fastigheten om till gymnastiklokal. Det blev början till ett av Visbys äldsta gym, som fick namnet Nautilus (omkring 1984-1985). Omkring år 2000 bytte gymmet namn till Visby Gym. Visby Gym drevs av Robin Hedvall under en tid och fanns kvar på Adelsgatan till omkring 2016, då gymmet flyttade till Söderväg 1.

Adelsgatan 15, butiken Radio o TV Hörnan omkring 2012. Streetview från Google.

Radio och TV hörnan
Ulf ”Uffa” Andersson startade tillsammans med Erik Sandver företaget Radio och TV-hörnan under augusti 1967. De jobbade båda i Sylve Mays radioaffär vid Adelsgatan 4 som försäljare, när de bestämde sig för att öppna eget. Starten skedde på dåvarande Lännavägen 4, som idag motsvaras av korsningen Solbergagatan – Perder Hardings väg. Christer Ljungberg kom att bli en del av företagets ”inventarier”. Han hade redan som 13 åring två år tidigare fått hoppa in i Sylve Mays filial vid Wallérs plats när föreståndaren där skulle opereras, och han fick ensam sköta affären under 14 dagar. Christer kände till att en ny radioaffär skulle öppnas, men han vågade inte ringa till ägarna, utan vände sig till arbetsförmedlingen och bad dem ringa. Dagen efter starten av affären var han anställd hos Uffa och Erik. År 1974 köpte ”Radio och TV-hörnan AB” fastigheten Adelsgatan 15 för en halv miljon av Liljeborgsmöbler, som då flyttade ut till Skarphäll. Det lär ha varit en av de dyraste fastigheterna det året på hela Gotland.

Uffa hade ett stort musikintresse och började spela trummor. Han var med och startade Classes orkester 1963. Classes var mycket framgångsrika och blev Gotlands populäraste dansbandsorkester. De spelade över hela ön för fullsatta hus under 1960-talet och in på 1970-talet. Orkestern bestod av Claes Edmark, Uffa Andersson, Kaj Svensson, Henry Larsson m.fl. Classes spelade även i 100-talet folkparker runt hela Sverige och gjorde också skivinspelningar. Orkestern blev även kompband till den amerikanske sångaren Larry Finnegan. År 1969 slutade Uffa i Classes, för att ägna sig åt familjen och butiken. År 1989 avvecklade Uffa butiken vilken köptes av Christer Ljungberg som hela tiden arbetat i företaget. När Uffa blev pensionär 2010 flyttade han till Fårö. Ulf Uffa Andersson avled efter en tids sjukdom den 20/12 2018, 73 år gammal.

Christer Ljungberg tog över affären Radio och TV-Hörnan 1989 vid Adelsgatan 15. År 2015 flyttade affären till Mejerigatan 3 och 2023 till Tofta till Christer hem. Foto Joel Nilsson.

Christer Ljungberg kom alltså att köpa företaget, som till en början hade bra ekonomi. År 1987 blev Christer uppkallad till chefen som meddelade att verksamheten inte längre lönade sig. Christer berättade senare för Helagotland. – Jag som stod i butiken, gjorde beställningarna, sålde och reparerade sa att är det någon som ska sluta så är det du. Någon tid senare fick kamreren räkna fram ett pris och jag kom hem den dagen till frun och sa att jag hade köpt en radioaffär. ”Du är inte klok, sa hon”. Men Christer har inte ångrat sitt beslut, tvärtom har han trivts bra med sitt arbete i företaget.

År 1994 såldes fastigheten, men affären fanns kvar på Adelsgatan 15 till år 2015, då Christer flyttade verksamheten till Mejerigatan 3, alltså inte så långt från det ursprungliga läget. Sista mars 2023 stängde Christer Ljungberg, nu över 70 år gammal, butiken och verkstaden på Mejerigatan. Men Radio och TV-hörnan lever kvar. Redan den 11 april samma år öppnade företaget på nytt sin verksamhet på Bandavägen 6, Tofta, hemma hos Christers Ljungberg i ett uthus som var avsett att bli båthus, men som istället blev reparationsverkstad för elektronik. – Det finns fortfarande många som vill få sina apparater lagade istället för att kasta dem och köpa nytt, menar Christer.

Liljeborgs möbler Östra Vi. Annons i Gotland Allehand 1936, Gutar Förr.
Liljeborgs möbler, Adelsgatan 15. Annonsen införd i Gotlandsinfanteristen 1943.

Liljeborgs möbler
Liljeborgs möbler startade sin verksamhet i Visby på 1930-talet med lokaler på Östra Vi. Under början av 1940-talet flyttades verksamheten till Adelsgatan 15. Liljeborg köpte fastigheten Adelsgatan 15 år 1944, kanske var det i samband med flytten. Efter 30 år på Adelsgatan såldes Adelsgatan 1974 till Radio o TV Hörnan och Liljeborgs möbler flyttade ut till Skarphäll.

Axel Nilssons herrkonfektion annonserade med denna annons 1948.

Axel Nilssons skrädderi
Axel Nilsson startade sitt skrädderi omkring 1930 vid Adelsgatan 8. Omkring år 1939 flyttade han verksamheten till Adelsgatan 15 för under detta år sattes en skylt upp på fasaden med företagets namn. Verksamheten fanns sannolikt kvar på Adelsgatan 15 till 1974 då Radio och TV-hörna tog över lokalen.

Joh. Strömbergs möbleringsaffär, Adelgatan 15. Annons i Läns- och Adresskalendern 1906.
Annons av Joh. Strömbergs Möbleringsaffär införd den 18 dec. 1918 i tidningen Gotlänningen.

Joh. Strömberg tapetserare
I södra delen av byggnaden Adelsgatan 15 hade tapetserare Johan Strömberg sin verkstad och affär. Fastigheten köptes av Bertha och Johan Strömberg 1920 av Visby Arbetareföreningen och de sålde fastigheten 1944 till Liljeborg. Annonseringen var omsorgsfull med uppräkning av en stor del av varorna. Sannolikt upphörde verksamheten i samband med försäljningen 1944.

Adelsgatan 15, Joh. Strömberg Tapetserare hade sin affär i södra delen. I norra delen fanns Julia Berggrens butik ”Hvit- och kortvaror”. Foto omkring 1910. Bild från Visby förr i tiden.

Gatlyktan är en Luxlampa som brann med fotogen. Behållaren för fotogenen finns i stolpens nedre tjocka del.

Annonseringen på väggarna visar:

JERNSÄNGAR&MADRASSER
STOPPTÄCKEN OCH FILTAR
KUDDAR, BOLSTERVÄF
Tagel Krollspint och Träull
M.M.
JOH. STRÖMBERG
Tapetserare&Dekoratör
STOPPADE MÖBLER
???TYGER
RULLGARDINER
KORNICHER
PORTIERSTÄNGER
M.M.
Gårdsinteriör Adelsgatan 15 med det Strömbergska huset. Porten till höger (skymd) leder ut till Berggränd. Foto omkring 1900. Bild från Visby förr i tiden.

Hvit- och kortvaruhandel
I norra delen av byggnaden Adelsgatan 15, intill tapetserare Strömberg, hade Julia Berggren sin butik Hvit- och kortvaruhandel (sybehör, trikåplagg, underkläder o.d.).

Husen och gården

Situationsplan Adelsgatan 15 kv Stopet 3.
Förrådsbod Adelsgatan 15, byggnad B4. Bild från Visinvent 1996.

Stopet 3 är en relativt stor fastighet och var tidigare en handelsgård. Fastigheten omfattar huvudbyggnaden mot Adelsgatan och ytterligare tre gårdsbyggnader, varav två har stommar kvar från 1700-talet.

B1, huvudbyggnad
Huvudbyggnaden utmed Adelsgatan är ett affärs- och bostadshus i två våningar med inredd vind. Bottenvåningen har en stomme av sten, som till största delen sannolikt är från 1700-talets andra hälft. Det övre våningsplanet och vindsplanet har en stomme av trä som byggdes på envåningshuset under 1880-talet i samband med att byggnaden omvandlades till ett större affärs- och bostadshus. Taket är ett plåttäckt sadeltak. År 1903 tillkom en butiksingång i det sydöstra hörnet och vindsvåningen fick samtidigt en takkupa. Ingången flyttades 1950 till gatufasadens södra del. På 1980-talet utfördes stora renoveringar då lokalerna byggdes om, två nya takkupor tillkom och vinden inreddes till två lägenheter samt byttes samtliga fönster ut.

Gårdshus Adelsgatan 15, byggnad B2. Bild från Visinvent 1996.
Gårdshus Adelsgatan 15, byggnad B3. Bild från Visinvent 1996.

B2, affärs- och bostadshus
Byggnad B2 är sammanbyggd med huvudbyggnaden där sammanbyggnaden omfattar både förbindelser mellan byggnaderna i bottenvåningen och övervåningen. B2 är uppfört i tre våningar med en stomme av sten i bottenvåningen, vilken sannolikt är från 1700-talet andra hälft och då uppfört som ett brygghus. Bottenvåningen inrymmer butiksyta. Plan 2 tillkom genom en påbyggnad under 1880-talet och inreddes då som gymnastiklokal (Natilus senare Visby Gym). En höjning av vindvåningen utfördes 1980 till ett tredje plan, som inreddes till bostad. De övre planen nås via en utvändig trappa. Taket är ett plåttäckt sadeltak.

B3, affärs- och bostadshus
Byggnad B3 väster om B2 uppfördes 1959 i två våningar som tapetserarverkstad och lager med stomme av betong. Huset har sedan byggts om till butikslokal och bostad. Taket är ett flackt tegeltäckt sadeltak. År 1981 byggdes övervåningen om till motionslokal.

B4, förrådsbod
Byggnad B4 är en mindre förrådsbod som uppfördes 1986. Den ersatte då ett äldre uthus på platsen. Byggnaden har en regelstomme och är uppförd i en våning med ett plåttäckt pulpettak.

Gården
Gården avgränsas åt väster, norr och öster av byggnaden. Åt söder finns en kalkstenmur som avgränsar gården mot Berggränd. Gården nås genom en port i kalkstensmuren.

Kvarteret Stopet 3

Kvarteret Stopet
Kvarteret Stopet planerades relativt sent och var ett av de sist planlagda områdena på Södra Klinten. På kartan från 1696-97 finns flera tomter av olika storlek markerade längs Berggränd och längs de båda infartslederna Adelsgatan och Bredgatan. Bebyggelsen som fanns där under slutet av 1600-talet bestod av trähus med tillhörande kålgårdar. Den öppna och obebyggda marken i kvarterets centrala och norra delar utgjordes av åkermark, den så kallade Luttermanska åkern. År 1722 förstördes kvarteret av en omfattande brand som drabbade även intilliggande kvarteren Borgen och Ringaren. Under 1800-talets första hälft delades kvarterets två östra fastigheter upp i flera långsmala tomter. Fastigheterna har under åren främst innehaft av arbetare, sjömän, hantverkare, handelsmän och ämbetsmän. Kvarteret Stopets västra del fick i stort behålla sin småskaliga bebyggelse när bebyggelsen i övrigt längs Adelsgatan försågs med övervåningar under slutet av 1800-talet. Kvarteret omfattar idag 9 fastigheter. I nordväst finns kvarterets största tomt, Stopet 11. Den utgjorde, från 1700-talets slut och hundra år framåt, en stor och mycket högt värderad handelsgård och är bebyggd med ett för området stort stenhus. Fastigheten ägdes mellan 1792 och 1892 av släkten Kinberg, en av stadens då mest betydande köpmansfamiljer, där av namnet Kinbergs plats. Kvarterets äldre uthusbebyggelse är till största delen riven eller kraftigt ombyggd.

Fastigheten Stopet 3
Stopet 3 motsvarar tidigare beteckning Klinteroten II:50. Före 1600-talets slut var det åkermark där Stopet 3 nu ligger, men under slutet av 1600-talet fanns det två mindre tomter, nummer 336 och 337, som tillhörde Jöns Knifsmed respetive Johan Köhl. Tomterna var bebyggda med varsitt trähus med tillhörande kålgård. Efter branden 1722 slogs tomterna samman och fick beteckningen Klinteroten II:50. Enligt husklassifikationen 1785 var fastigheten bebyggd med en manbyggnad i sten, ett brygghus och en lada av sten samt en stallbyggand av trä. På kartan från 1883 har Klinteroten II:50 fått sin nuvarande utbredning. En huvudbyggnad sträckte sig med långsidan utmed hela tomtgränsen mot Adelsgatan. På tomten fanns även tre uthusbyggnader. Två av dessa var sammanlänkade med huvudbyggnaden, placerade utmed den nordöstra tomtgränsen. Ett mindre åttakantigt uthus, troligen ett lusthus, fanns i tomtens sydvästra del. Fastigheten var vid den här tidpunkten en handelsgård. Vid 1900-talets början tillkom en vinkelbyggd uthuslänga som sträckte sig från det åttakantiga uthuset, utmed gränden och hela nordvästra tomtgränsen. 1936 hade den åttakantiga byggnaden ersatts av ett rektangulärt uthus. Detta revs i sin tur under 1980-talet. Fastigheten omfattar idag fyra byggnader. Byggnad B2:s äldsta delar motsvarar sannolikt brygghuset från 1700-talet. Fastigheten är präglad av omvandlingen under 1800- och 1900-talet, från handelsgård till modern affärs- och bostadsfastighet