Adelsgatan 18

——–Nuvarande företag (2020)—-
Julia Hultgren
———Tidigare företag———-
Julia Hultgrens klädesaffär,
Ann Damfrisering,
Signe Gabrielssons syateljé,
Elsie Andersson stryk- och tvättinrättning,
Kastlund (leksaker),
Backs herrekipering
Mejeribolagets försäljning,
Likkistmagasinet,
Hirsch-Rosenblatt diversehandel.

Adelsgatan 18, Julia Hultgren.
Adelsgatan 18, Julia Hultgren.

Byggnaden Adelsgatan 18 ligger i kvarteren Skölden 19. Huset uppfördes 1956.

Nuvarande företag

Gatuplan 
Julia Hultgren

”Vi är en butik mitt på Adelsgatan, i Visbys innerstad. 
Hos oss kan du hitta allt från kläder & accessoarer till inredning. 
Vi erbjuder stort sortiment inom herr & dammode. 
Varmt välkomna!”

VI HAR ÖPPET ÅRET RUNT
Jonas och Pia Dahlström tog över ägandet av Julia Hultgren 2002. Nu funderar de på att bredda utbudet i klädbutiken på Adelsgatan till att mer likna en minigalleria. Foto Dennis Pettersson.

Sedan 2002 har nya ägare tagit över verksamheten i Julia Hultgrens huset. De nya ägarna är Pia och Jonas Dahlström. Pia jobbade tidigare som anställd med inköp för butiken och Jonas hade ekonomiansvar. Se vidare under Julia Hultgrens klädesaffär nedan.

Perspektiv av Julia Hulgrens-huset före, med Almas kiosk, och efter ombyggnaden, då kiosken ersatts av ett ”town.house”. Bilderna gjorda av Tyréns.

Adelsgatan 18 byggs om 
År 2017 köpte Jan Emanuel Johanssons bolag fastigheten med Julia Hultgrens huset samt marken där Almas kiosk låg. Ombyggnaden av huset pågår med inriktningen att våningarna 2 och 3 skall bli 11 nya lägenheter. Butik kommer endast att finnas kvar i bottenvåningen. Kiosken har rivits och ersatta med en ny byggnad med butikslokal och tre lägenheter.

Tidigare företag

Julia Hultgrens klädesaffär,                    1956-2017
Julia Hultgrenshuset byggdes                    1956
Anns Damfrisering och Signe Gabrielssons  syateljé
Elsie Anderssons stryk- och tvättinrättning
Kastlund (leksaker)
Backs herr-ekipering.
Mejeribolagets försäljning                      omkring 1880-1890
Likkistmagasinet                                omkring 1880-1890
Hirsch-Rosenblatt diversehandel                 omkring 1880-1890

Julia Hultgrens klädesaffär 
Adelsgatan 18 förknippas verkligen med AB Julia Hultgren. Här byggde firman Julia Hultgren ett nytt hus 1956 och flyttade in med sin verksamhet. – Många trodde att familjen tagit sig vatten över huvudet med att bygga det där enorma affärshuset. Det var två hela våningar med kläder och så kontor högst upp, säger Jane Hultgren Ek. Men låt oss ta Hultgrens verksamhet inom klädesbranschen från början.

En bild, troligen från 1930-talet, visar Julia Hultgren på den gamla adressen Adelsgatan 28. I huset låg på senare år butiken Bertholdsson & Holm. Bland damerna i dörren syns Julia Hultgren själv. Bild från familjen Hultgrens samling.

Skräddaren Gustav Axel Hultgren startade verksamheten som en mindre konfektionsaffär sannolikt på Adelsgatan 26 med namnet ”G A Hultgrens skrädderi” år 1904 eller möjligen tidigare under slutet av 1800-talet. Han står som ägare till denna fastighet under åren 1904 till 1920. Hans hustru dör 1905 eller 1906, för år 1906 görs en bouppteckning efter henne. Förmodligen gifter han om sig strax efter hustruns död med Julia. År 1919 avled skräddaren Gustav Axel och lämnade efter sig hustru Julia och två tvillingar på sju år. Julia Hultgren var då 51 år, och det var hon som fick ta över ansvaret för verksamheten. Som den driftiga affärskvinna hon ansågs vara, valde hon omedelbart efter dödsfallet att sätta sitt eget namn på firman. Troligt var det då som företaget flyttade till Adelsgatan 28. När Julia gick bort 1945 fick hennes tvillingbarn Åke och Axel ta över och driva verksamheten vidare. Åkes dotter Jane, som senare kom att över ansvara för rörelsen, var bara fem år när farmor Julia gick bort.

| I en gammal minnestidning finns de tre generationerna. Julia Hultgren till vänster, Åke Hultgren i mitten och Jane Hultgren Ek till höger. Foto Dennis Pettersson.

År 1949  köpte bröderna Hultgren de två fastigheterna i kvarterets nordvästra hörn, nuvarande Skölden 19. År 1955 uppförde bröderna där ett större affärs- och kontorshus, Julia Hultgrenshuset, som stod färdigt 1956 för inflyttning. Jane Hultgren Ek var bara 32 år när hon gick in som delägare i firman och drev verksamheten tillsammans med Åke och farbror Axel och snart fick hon ta över huvudansvaret för firman. Jane hade under en tid jobbat bland annat som inköpschef på NK i Stockholm, innan hon vände hem till Gotland. I 30 år har hon skött affärerna för Julia Hultgren.

Jane Hultgren-Ek och hennes man Lars Ek drev tillsammans Julia Hultgren under 30 år fram till 2002 då de sålde verksamheten till Pia och Jonas Dahlström. Foto Dennis Pettersson.
Mona Glifberg Gardell (till vänster) är en av veteranerna i personalen på Julia Hultgren. Hon har jobbat i butiken sedan 1984. ”På 1980-talet när jag började var det lite annorlunda. Man behandlade kunderna på ett helt annat sätt. Det var ”fru Sjöström” som gällde.” Här tillsammans med kollegan Josefine Johansson. Foto Dennis Pettersson.

Tillsammans med sin make Lars Ek har de anpassat utbudet i affären till nya trender. För att möta tidens ändrade köpbeteenden gjorde de under sina år flera omdaningar. – Vi ville vara för alla, oavsett plånbokens storlek. Det spelade ingen roll om du var hantverkare eller skulle ha finkläder, säger Jane. – Butiken började sälja jeans redan på 1950-talet. Vi sålde även mycket Blåkläder, fyller Lars Ek i.

En bild från Adelsgatan på det glada 90-talet, med imperiet av både Vero Moda, Julia Hultgren och längre bort i bilden JC. Privat bild.

Familjen Hultgren ägde även Vero Moda och JC på Adelsgatan. Jane startade också Body Shop i Julia Hultgrens lokaler och man hade också försäljning i grannhuset, numera Telia-huset, under en tid. Firman hade också en filial för Julia Hultgren på Hästgatan 21 under en tid.

| Julia Hultgren var först med att börja sälja de så kallade Gotlandströjorna. ”Jobbe”, det var vi som var först med det, säger Lars Ek. Privat bild.

När Jane var 62 år gammal, år 2002, var det dags för ägarbyte.  Köpare av verksamheten blev Pia och Jonas Dahlström. Pia jobbade redan med inköp för butiken och Jonas hade ekonomiansvar. – De kände hela verksamheten, säger Jane. För GT berättar paret Dahlström december 2019 i butiken om de tankar de har att leva kvar på Adelsgatan och om planerna för att fortsätta driva butiken. Jämfört med klädbutikernas glansdagar på 1970- och 80-talen lagerhåller man i dag ett minimum av plagg. – På den tiden hade Julia kläder från golv till tak och man utnyttjade varenda kvadratmeter, säger Jonas.

| Pia Dahlström håller upp en gammal målning av Julia. Foto Dennis Pettersson. Hultgren iklädd päls.

År 2019 var det 100-års jubileum för Julia Hultgren. – Hundraåringen är vid liv men i förändring, sammanfattar Jonas Dahlström.

Framtiden, tror de, ligger nog inte bara i att sälja kläder. För att hänga med behöver utbudet breddas. – Vi har gått till oss själva och känt efter vad man vill ha. Lokalen är väldigt stor trots att den är nedbantad, och det finns plats för att ha något i varje hörn som inte bara behöver vara kläder, säger Pia. Nya tider sätter sina spår. Just nu byggs de två övre planen av Julia-fastigheten om till bostäder, och klädbutiken har bantats ner till att bara omfatta gatuplan. Nyligen togs också den karaktäristiska spiraltrappan mitt i varuhuset bort, och man plockade ner företagets klassiska men nötta neonskylt från fasaden. Nyligen öppnades en salladsbar bak i butiken, där man tidigare hade bröllopskläder och kostymer. Baren drivs av Adam Spångberg och Petra Silha.  – Vi har också börjat sälja inredning och tänker att det skulle vara trevligt att kunna få en kopp kaffe för att bredda upplevelsen, säger Jonas, och syftar på att Julia Hultgren kan komma att mer likna en minigalleria i framtiden.

En bild från när den klassiska neonskylten fortfarande satt uppe. Bild från Eva HC Nyströms arkiv.

Signe Gabrielssons syateljé 
När det blev aktuellt med att riva det gamla affärshuset Adelsgatan 18 för att bygga nya Julia Hultgrenhuset på 1950-talet fanns Signe Gabrilessons syateljé som hyresgäst i byggnaden. Problemet löstes på ett praktiskt sätt genom att syateljén fick flytta sin verksamhet till byggnaden vid Adelsgatan 28 där Julia Hultgren hade sin butik.

Anns Famfrisering 
Anns Damfrisering flyttade på samma sätt som Gabrielsson syateljén från Adelsgatan 18 till Adelsgatan 28, Julia Hultgrens tidigare lokaler. Senare gick flytten till Söderväg 16B.

Almas kiosk uppfördes på 1820-talet.

Almas kiosk 
Kiosken som kallats Almas kiosk uppfördes på 1820-talet mellan byggnaderna Adelsgatan 16 och 18. Kiosken sköttes under en period av Alma. Grabbarna brukade skoja med Alma genom att köpa kola av en viss sort som knappast fanns. ”Jag vill köpa 5 Almakolar”. Kiosken revs 2018 i samband med uppförandet av en ny byggnad på platsen.

Kvarteret Skölden 19

Kvarteret Skölden 19 omfattar Adelsgatan 16 och 18. Byggnaden Adelsgatan 18 är byggt 1955. Under 1600-talet var kvarteret en del av Biskopsåkern. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret beboddes då främst av arbetare, hantverkare, borgare och handelsmän. Fastigheten Skölden 19 är belägen i kvarterets nordvästra hörn och sträcker sig från Adelsgatan i nordväst genom kvarteret till Södra Murgränd i sydost. Adelsgatan 18 motsvarar ungefär tomt nr 8 enligt 1785 års husklassifikation. På tomt nummer 8, i kvarterets norra hörn, fanns ett trähus, ett brygghus och ett stall, samtliga med brädtak. Trähuset är sannolikt det som fanns på Adelsgatan 18 och som revs efter det att bröderna Hultgren på 1940-talet köpt fastigheterna längs Adelsgatan i Skölden 19. Även gårdsbebyggelsen från 1800-talet, revs delvis och ersattes av den nya affärslokalen som blev färdig 1956. Denna byggnad är placerad i vinkel längs Adelsgatan och Berggränd.