Adelsgatan 8

—-Nuvarande företag (2020)—-
Systrarna Malmgrens
—-Tidigare företag———-
Hemtex/Elmgrens, Järn AB Södertorg, Visby Skriv Maskinsaffär, Lindell vagnmakeri, Adas modeaffär

Adelsgatan 8, Systrarna Malmgrens.
Adelsgatan 8, Systrarna Malmgrens.

Byggnaden Adelsgatan 8 ligger i kvarteren Skölden 18.

Nuvarande Företag

Adelsgatan 8. Systrarna Malmgrens.

Gatuplan 
Systrarna Malmgrens

”Our Story
Vi säljer Trend, dam & underkläder. Vi har märken som Byoung, Isay, Happy Holly, Bubbleroom, Masal, Street One, Cecil, Mingel, BTX.
Vi är Bh experter med 16-års erfarenhet och utbildning från Triumph. Stort utbud på bh och badkläder från Triumph, Trofe och Panos bad.”

Affären öppnade mars 2013 på Adelsgatan 8 och drivs av Charlotte och Carina Österholm.

Malmgrens fanns tidigare i grannhuset Adelsgatan 10. Läs mer om Malmgrens under Adelsgatan 10.

Övervåning och inredd vind 
Bostäder och kontor.

Tidigare företag

Hemtex/Elmgrens                                    1977-2013
Järn AB Södertorg                              1939 -1977    Gösta Jakobsson
VISBY SKRIV MASKINSAFFÄR                 1930-talet
Lindell Vagnmakeri, Adas modeaffär omkring 1876-1910

Hemtex/Elmgrens 
Elmgrens öppnade sin verksamhet här omkring 1977 med heminredning och textil. Omkring år 2004 tycks Elmgrens gått samman med Hemtex. Hemtex är en butikskedja som fokuserar på heminredning och textil. I Sverige finns idag omkring 138 butiker. Utöver det finns också butiker i Finland och Estland. Hemtex i Visby flyttade från Adelsgatan till Follingboväg 76 omkring 2013.

Adelsgatan 8, JÄRN AB SÖDERTORG. Julskyltning. Bild från Gamla Wisbybilder.

Järn AB Södertorg 
De flesta reflekterar nog inte över att en del av företags namn innehåller Södertorg. Men det finns förstås en historisk förklaring till detta, för år 1934 öppnade Gösta Jakobsson sin nystartade järnhandel belägen vid norra sidan av Södertorg. Då sålde man inte bara traditionella järnhandelssortiment utan också jordbruksmaskiner och reservdelar till maskinerna. När företaget växte räckte lokalerna vid Södertorg inte till, varför Gösta köpte Adelsgatan 8 av änkan Ada Lindell 1937 och två år senare, 1939, flyttade affären till Adelsgatan. Flera konkurrerande järnhandelsaffärer fanns i Visby under den här tiden, t.ex. Gotlands Järnhandel, som låg på Hästgatan 8 och Visby Järn- och Maskinaffär på Adelsgatan 1B. Flera konkurrerande järnaffärer köptes upp av Järn AB Södertorg. År 1976 påbörjade byggandet av nya ändamålsenliga lokaler utför Söderport på en tidigare kolgård, dit företaget flyttade i april 1977. Kvar på Adelsgatan blev husgeråd och leksaker under namnet Bo & Lek. År 1982 utfördes en tillbyggnad och Bo & Lek blev åter en del av Järn AB Södertorg. År 2000 förvärvades Snickens bygghandelsbutiker i Visby och Klintehamn. Nästa förvärv var Slite Järn som köptes 2007. och en helt ny anläggning byggdes i Slite innehållande både traditionell järnhandel och en bygghandel med Snickenkonceptet. Företaget har sedan starten drivits som ett familjeföretag. När grundaren Gösta Jakobsson gick bort 1981 övertog dottern Cathrin Bergström och hennes familj driften av företaget. I företaget jobbade (2018) 87 personer och omsättningen uppgick till 256 miljoner kronor.

VISBY SKRIV MASKINAFFÄR

VISBY SKRIV MASKINAFFÄR 
Visby skrivmaskinsaffär fanns här under 1930-talet.  

Adelsgata 8. På skyltarna står det ADA LINDELL MODEAFFÄR och CARL LINDELL VAGNMAKERI. Foto från söder 1898. Bild från Visby förr i tiden.

Lindell vagnmakeri, Adas modeaffär 
Carl Lindell hade i byggnaden sitt vagnmakeri här från 1876 till 1910 och hans hustru Ada hade samtidigt en modeaffär i byggnaden.

Kvarteret Skölden 18 

Kvarteret Skölden 18 omfattar Adelsgatan 8 och 10. Under 1600-talet var kvarteret en del av Biskopsåkern. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret bebyggdes främst av hantverkare. Adelsgatan 8 motsvarar tomt nr 3 enligt 1785-års husklassifikation, vilken då var bebyggd med ett trähus med tegeltak, ett stall med brädtak och en verkstad. Ett bostadshus med affärslokal uppfördes omkring 1870, placerat med gaveln mot Adelsgatan och sydvästra långsidan längs fastighetsgränsen i sydväst, byggnaden för nuvarande Adelsgatan 8. Söder om denna byggnad finns en skjutport av korrugerad plåt och en putsad plåtavtäckt mur. Muren är utformad likt bostads- och förrådsbyggnaden från 1960, i fastighetens sydöstra hörn. Muren bryts upp av en dörr klädd med stående panel. Fastighetens gårdsrum är väl avskärmat genom bebyggelsen och utgörs av två mindre gårdsytor belagda med asfalt. I fasaden mot Adelsgatans södra del finns en rusticerad dörr, vilken leder in till den ena gården.