Sankt Hansgatan 20
—-Nuvarande företag (2024)—-
Akantus
—-Tidigare företag———-
Firma Vävboden,
Restaurang Hörnan,
Rockn Roll Circus,
C A Hultgren Eftr,
Almers Manufakturaffär,
C A Hultgren Delikatessaffär,
Lindgren vin, spec. och delikatesser
Byggnaden S:t Hansgatan 20 tillhör fastigheten kv Gråbrodern 4 och ligger i nordöstra hörnet S:t Hansgatan – Hästgatan. Byggnaden är ett affärs- och bostadshus som innehåller flera äldre huskroppar och en medeltida källare i mittdelen av byggnaden. Under 1910-1911 gjordes omfattande på och ombyggnader och byggnaden fick då sitt nuvarande utseende med drag av jugend-stil. Byggnaden kallas Hultgrenska huset efter handlare Carl A Hultgren som gjorde den stora om och påbyggnaden 1910-1911. Gatuplanet inrymmer två affärslägen.
Sedan slutet av 1700-talet och till mitten på 1900-talet har fastigheten ägts av handlare. Flera olika adresser har tidigare förekommit för S:t Hansgatan 20, nämligen S:t Hansgatan 18, S:t Hansplan och Hästgatan 7.
Innehållsförteckning
Nuvarande företag
Gatuplan
I gatuplanet finns Akantus.
Akantus Design och Inredning
I den rymliga affären vid S:t Hansgatan 20 finns Akantus Design och Inredning. Här finns gotländska antikviteter såsom möbler, belysning, smide och mycket mer. Här kan kunderna hitta hantverk och textilier samt föremål med modern design. Namnet Akantus kommer från det klassiska bladornamentet som använts som dekorelement sedan antiken, och som återfinns i de medeltida kyrkorna på Gotland.
”I hjärtat av det medeltida Visby ligger Akantus Design och Inredning – butiken med en spännande blandning av samtida design, gotländskt hantverk, detaljer till trädgården och antikviteter.”
Akantus drivs av Erik Söderlund och medarbetarna Ulla Murat och Anja Jansson. Erik tog tillsammans med sin fru Berit över den då befintliga butiken Vävboden (Firma Vävboden) 1983. Vävboden sålde textila hantverk. Utbudet i butiken utökades först med gotländska möbler som Erik köpte in och renoverade, medan Berit var en skicklig dekormålare. Andra varor som belysning och smide tillkom, namnet Vävboden matchade inte längre sortimentet och 1995 ändrades namnet till Akantus.
Erik Söderlund har så länge han minns varit intresserad föremål och han samlade spännande föremål redan som barn. Allra varmast om hjärtat ligger gotländska möbler. Erik menar att de gotländska möblerna håller hög standard. Det fanns tidigare många skickliga och välutbildade möbelsnickare på Gotland. De började som lärling hos en snickarmästare och när det fått sitt gesällbrev flyttade de till Stockholm och även utomlands för att avlägga mästarexamen och få mästarbrev. När det kom tillbaka till Gotland hade de ofta med sig nya influenser och ny kunskap och blev medlemmar i snickarskrået. På den gotländska landsbygden fanns inte bara små trånga bondestugor utan också rika bönder som beställde möbler från snickarmästarna med hög kvalité till sina hem. Det är väldigt bra och genomarbetade snickerier hos möblerna. Nästan inget hemsnickeri förekom utan allt hantverk gjordes av mästare i verkstäderna menar Erik. Skattelättnaden 1757, den så kallade stenhusresolutionen, innebar att de gotländska bönderna hade råd att bygga nya hus och möblera dem med finare möbler än i de gamla bulhusen. På auktioner tittar Erik Söderlund mest efter 1700-talsmöbler, och även sengustavianska från tidigt 1800-tal. Det går fortfarande att hitta möbler med bra kvalité, även om många gotländska möbler köpts upp av stockholmare. Eriks stora intresse för de gotländska möblerna har gjort att han har ett pågående projekt om att dokumentera gotländska möbelsnickare och möbler med syftet att ge ut en bok.
Bostäder
Byggnadens övervåning och vindsvåning är inredda som bostäder.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
Firma Vävboden | 1955 – 1993 | Isa Föök, Erik o Berit Söderlund | |
Restaurang Hörnan | 1983 – 1993 | Hästgatan 7 | |
Rockn Roll Circus , diskotek | 1971 -1983 | Hästgatan 7 | |
C A Hultgren Eftr | 1940 – 1955 | ||
C A Hultgren Delikatessaffär | 1908 – 1940 | Carl A Hultgren | |
Almers Manufakturaaffär | 1910 – 1955 | Oscar Almers | Byggnad 2 |
Lindgren vin, specerier- och delikatesser | 1852 – 1908 | J Lindgren, I Gustaf Lindgren | Adress Hästgatan 7 |
.
Firma Vävboden
Firma Vävboden startade sannolikt sin verksamhet i lokalerna S:t Hansgatan 20 under 1950-talet. Vävboden drevs troligen av Isa Föök. Isa Föök var en skicklig väverska och designade vackra vävnader med avancerade mönster. Uppgifterna om Isa Föök baseras på att hennes vävnader funnits med på kvalitetsaktioner. År 2010 fanns en av hennes vävnader med på en aktion i Uppsala Auktionskammare, ”Gotlands flora och berggrund” Rölakan 298 x 237, vävd 1977, där katalogpriset var satt till 5 000 – 6 000 sek kronor. År 2016 deltog ett av hennes vävnader på en kvalitéts auktion i Köpenhamn på Bruun Rasmussens auktionskammare. Här fanns hon med bland många kända designers som Alvar Aalto, Georg Jensen, Sigvard Bernadotte, Johan Rodhe, Kay Boysen och många fler. Hennes bidrag på auktionen var en handvävd bomullsmatta, ”Handwoven wool carpet in ”rölakan” flat weave technique with geometrical patterns in shades of green, brown, yellow and grey. Signed Vbn and monogram IF”. Exemplaret uppskattades vara vävd omkring 1950 – 1960 av Vävboden Visby. Utropspris € 1,350. Uppgifterna om Isa Föök är knapphändiga. År 1883 tog Erik Söderlund med fru Bert över Vävboden och drev verksamheten fram till 1995, då de bytte namn på butiken till Akantus.
Rockn Roll Cirkus
Lokalerna vid Södra Kyrkogatan 20 med ingång i hörnet mot Hästgatan planerades för ombyggnad till diskotek 1969. År 1971 öppnade diskoteket Rockn Roll Cirkus som kom att bli ett populärt tillhåll för många gäster och artister. Sveriges allra första diskotek skapades 1955 av Eric König. Det dröjde dock till mitten av 1960-talet innan det byggdes fristående diskotek i Sverige. Några år senare jämfört med Stockholm kom diskoteken till Visby. Kanske var Rockn Roll Cirkus det första i Visby? År 1974 fick många för första gången höra Knivhuggarrock när en ung Tomas Ledin lirade på Rock’n. Samma Ledin ska ha spelat en hel sommar på Rock’n roll cirkus i utbyte mot en sängplats. Liveframträdanden blandades med disco signerat dj André. Diskoteken låg nere i en källaren på den tiden. På det pulserande dansgolvet på Rock’n fanns inbäddade ljusslingor och baren ska ha varit helt klädd i bamburör, med ett leopardmönster centrerat i mitten. Det skapade en bra intim stämning. År 1975 hade Ola Magnell släppt ”Nya perspektiv” och skulle spela på Rockn Roll Cirkus. Det var kö från Rock’n hela vägen ned till Donners plats har diskjockeyn André Lavhovary senare minnats och berätta om tiden på den legendariska klubben. Under liveframträdandena ska publiken ha suttit direkt på golvet. Bland några av gästerna kan nämnas Olof Palme och hela gänget i ABBA. En av de mest populära dansbanden var George McCre med Rock your baby. År 1983 bytte ägarna namn på verksamheten till Restaurang Hörnan och diskoteket upphörde.
C A Hultgren Speceri- och Delikatessaffär
Carl A Hultgren köpte 1908 fastigheten kv Gråbrodern 4 där byggnaden S:t Hansgatan 20 ligger. Här öppnade han en speceri- och delikatessaffär samma år. Sannolikt gick affären bra för två år senare bestämde han sig för att bygga om och bygg på den gamla byggnaden. Affären fick tömmas inför ombyggnaden. Det är sannolikt det som skyltarna visar på dörren och i skyltfönstren på bilden ovan. På kv Gråbrodern 4 har det funnit ett antal medeltida byggnader. Några av dessa kvarstår ombyggda (byggnad B2 nedan). Hörnhuset revs delvis, och norr om hörnhuset skymtar ett medeltida nästan kvadratiskt hus som tyvärr också revs inför ombyggnaden. På insidan av dess södra gavel observerades dekorativt kalkmåleri av hög klass från 1600-talet på murverket i tegel. För hörnhuset genomfördes en stor om- och påbyggnad 1910-1911 på delar av bevarade medeltida murar och en källare delvis från medeltiden. Huset höjdes med 1 ½ våning och fick en jugend liknande stil.
När ombyggnaden var klar flyttade han in och fortsatte driva speceriaffären, som fick hög status i staden. Carl drev förmodligen affärsverksamheten fram till 1946, då han sålde fastigheten. Affären drevs vidare fram till omkring 1955 under namnet C A Hultgren Eftr. Carl Hultgren var född 1877 i Visby och flyttade till Stockholm troligen 1946, där han dog 1957, 80 år gammal.
Lindgren vin, specerier och delikatesser
Handlande Lindgren ägde affären Vin, specerier och delikatesser som låg i hörnet Hästgatan och S:t Hansgatan. Affären benämndes med adressen Hästgatan 7. Möjligen öppnades affären redan 1852, för då köpte handlanden J Lindgren fastigheten. Omkring 1890 – 1908 står I Gust Lindgren som ägare till affären.
Affären fanns sannolikt kvar fram till 1908 då den sannolikt flyttades till S:ta Hansgatan 22, där den omnämns som vinhandel med ägare C Lindgren. Ägaren J. Lindgren sålde fastigheten just detta år till C A Hultgren.
Almers Manufakturaffär
Oscar Almer drev en manufaktur- och sybehörsaffär under åren omkring 1910 – 1955. Affären låg i den medeltida byggnaden som ligger vid Gråboderns norra gräns med gaveln mot S:t Hansgatan. Under 1800- och 1900-talet var huset helt putsat vilket ett fotografi från 1905 också visar och att byggnaden hade målade fasadskyltar för Oscar Almers manufaktur och sybehörsaffär.
Huset och gården
På fastigheten Gråbrodern 4 finns det sju byggnader delvis sammanbyggda, benämnda med byggnad nr B1-B7. Två av byggnaderna, packhuset B2 och bostadshuset B3 är uppförda på 1200-talet. Två andra byggnader, B1 och B5 är uppförda på medeltida grundmurar och även delvis på medeltida källare.
B1, huvudbyggnad
Huvudbyggnaden B1 är ett affärs- och bostadshus uppfört 1910-1911 i två våningar med inredningsbar vind. Innan byggnaden uppfördes revs ett befintligt hus som sannolikt var uppfört under medeltiden. Det nya huset uppfördes på medeltida delar, kvar finns en medeltida källare under mittdelen av huset. Byggnaden uppfördes av handlaren Carl A Hultin efter ritningar av av C. A. Staberg. Byggnadens tidstypiska utformning med drag av jugend utgörs främst av dess högresta brutna tak, rundade hörntorn med plåthuv och fönsterpartier med olika bredd och vertikal indelning. Dess exteriör är välbevarad med ursprungliga fönstersnickerier och fasadmaterial från 1910-11. Fasaderna är gult spritputsade med vita släta fönsteromfattningar och det brutna mansardtaket täcks av trekupigt rött tegel. Taket är genombrutet av takkupor till vindsvåningen. När byggnaden var färdigbyggd flyttade Hultin in med sin speceriaffär i bottenvåningen. Våning 1 och 2 inreddes till paradvåningar. Den ursprungliga rumsindelningen är till stora delar bibehållen, med bland annat serveringsgångar och pigkammare. I det nordöstra hörnet av huset ligger en tillbyggnad i två våningar för badrum. Denna stöttas av en järnbalk i markplanet. År 1969 ändrades en del av paradvåningarna till kontor. Ungefär samtidigt påbörjades ombyggnader för att inreda lokaler till diskotek. Kontoret blev åter bostäder 1987 och 1989 inreddes vinden till bostäder.
B2, medeltida packhus
Byggnaden B2 uppfördes sannolikt som encelligt romanskt packhus under 1200-talet. I husklassifikationen från 1785 omnämns på tomten ett stenhus i två våningar med tegeltak, vilket sannolikt är det omnämnda packhuset. Byggnaden, som är murad i kalksten, omfattar två våningar med tunnvalv i bottenvåningen och valvslagen vind. Taket är ett brant högt sadeltak täckt av enkupigt tegel, med den yttersta raden av tegel lagd i bruk vid gavlarna. Sannolikt finns det även en nu igenfylld källare under bottenvåningen. Huset är mot söder (B1) och öster (B3) sammanbyggt med andra hus. Övervåningens ålder är okänd, men inreddes till bostad under 1600-talet. Vindsvåningen är interiört orörd och har ursprunglig puts med spår efter valvformarna. I början av 1900-talet genomgick byggnaden en ombyggnad, skyltfönster togs till exempel upp i gatufasaden. Ett fotografi från 1905 visar byggnaden med putsade fasader och målade fasadskyltar för Oscar Almers manufaktur och sybehörsaffär. År 1993 utfördes en omfattande restaurering. Medeltida byggnadsdetaljer togs fram och rekonstruerades och där det medeltida formspråket försvunnit återställdes detaljer som funnits under 1700-talet. Fasaderna frilades från puts och fick utstrukna bruksfogar med antydan till slamning. I den västra gaveln rekonstruerades de båda nedre våningarnas fönster- och dörröppningar. De fick ett antaget 1700-talsutseende, då spåren efter medeltida öppningar hade försvunnit vid tillkomsten av skyltfönster under 1910- talet. Andra våningsplanets fönsteröppningar förstorades sannolikt under 1600- alternativt 1700-talet. Alla snickerier samt beslag är rekonstruerade efter förlagor och nytillverkade. En lastlucka med hissbom samt en svalgång rekonstruerades i den västra respektive den södra fasaden mot gården. Den södra fasaden mot gården har delvis rekonstruerade tegelomfattningar och en balkong till det andra våningsplanet, efter förlaga av en medeltida svalgång. Till balkongen finns en rekonstruerad medeltida rundbågig öppning. Den norra fasaden är helt sluten då det låg ett medeltida stenhus intill den under medeltiden. Byggnaden utgör ett av Visbys bäst bevarade byggnader från medeltiden. De medeltida tunnvalven i bottenvåningen och i vindsvåningen gör den ovanlig.
B3, medeltida bostadshus
Byggnaden B3 är ett bostadshus med murverk av en tvåcellig medeltida byggnad i källare och markplan. Bostadshuset har sannolikt byggts till under 1600-talet. Det ligger i vinkel mot packhuset byggnad B2 och har uppförts i två våningar med inredd vind. Taket är ett valmat sadeltak belagt med tegel. Den medeltida delen i källare och markplan utgörs av en högkällare där ursprungligt träbjälklag och tunnvalv finns bevarat. Den norra delen av halva källaren omtalas under 1700-talet som ”fiskepärk” (sump). De olika golvnivåerna finns kvar efter bassängen. Den ursprunglige källartrappan finns troligen kvar, men är igenfylld. Den norra delen av byggnadens samt övervåningens ålder är okänd. Byggnaden inreddes till bostad under 1600-talet. I norra delen låg då ett välvt kök med brygghus och invändig brunn. Under 1910-1911 genomfördes en omfattande renovering, där exteriören från denna renovering ännu finns bevarad. En köksflygel (B4) till byggnaden tillkom vid denna renovering. Den norra gaveln som vetter mot Gråbrodern 5 renoverades 1993, varvid den fick ett från resten av byggnaden skilt utseende.
B4, tillbyggnad
En tillbyggnad med kök, trapphus och lager utfördes 1910 på befintlig källare intill den östra fasaden av byggnad B3 efter ritningar upprättade av C. A. Staberg. Tillbyggnaden har en stomme av silikattegel i två våningar och täcks av ett pulpettak. 1935 tillkom en balkong på dess södra sida. Fasaderna är spritputsade vita och taket täcks av plåt. Byggnaden har kvar sina ursprungliga fönster och dörrar.
B5, gårdshus
Byggnaden B5 uppfördes 1926 som garage för två bilar, i ett plan. Den har en stomme av silikattegel och kalksten. Byggnaden utgör delar av en äldre byggnad, sannolikt en stallbyggnad uppförd under 1600-talet. Ursprungligen hade garaget ett flackt pulpettak. Under 1960-talet ändrades dess funktion till försäljningslokal för hantverk medförande vissa förändringar. Vid en om- och påbyggnad 1990 då vinden inreddes ändrades pulpettaket till ett sadeltak med oregelbunden takform. Byggnaden utgör idag förråd, snickeri samt tvättstuga. Taket täcks av rött lertegel och fasaderna är ljust putsade.
B6, förråd
Byggnaden B6 är byggd mot den södra gaveln på bostadshuset Gråbrodern 14 och har sin södra långsida mot Hästgatan. Byggnaden utnyttjas idag som förråd. Huset uppfördes troligen under 1600-talets andra hälft med stomme av kalksten och täcks av ett pulpettak, som har taknocken mot gaveln på det nämnda bostadshuset. I en husesyn 1709 på platsen noterades ett stall av sten med tegeltak och i husklassifikationen från 1785 omnämns ett på platsen liggande kohus/stall av sten med tegeltak. Denna stenbyggnad som beskrivs vid ett flertal tullfällen under 1700-talet är med stor sannolikhet dagens byggnad B6. Byggnaden har fått sitt nuvarande utseende under början av 1800-talet. Taket är täckt av gammalt lertegel med inslag av glastegel för ljusinsläpp och är något utsvängt nertill. Fasaden har varit putsad, men under 1980-talet knackades putsen fragmentariskt ned. Längs takfoten löper en takfotsbräda med skuren tandsnittsprofil. Mot öster finns ett igensatt fönster som på grund av gatunivåns höjning idag ligger lågt i förhållande till marknivån. Byggnaden ger ett ålderdomligt intryck med sina fragmentariskt putsade kalkstensfasader, äldre taktegel, luckor och andra detaljer.
B7, sopbod
Sopboden med en stomme av regelverk uppfördes 1990. Dess fasad är klädd med spånskivor och täckt av pulpettaket av papp.
Gårdarna
Fastigheten Gråbrodern 4 inrymmer två gårdar. En mindre gård innesluts av byggnaderna B1, B2 och B3. Gården nås från Hästgatan genom en vitmålad grind.
Gården har en beläggning av kullersten och smågatsten och växtlighet av bland annat rosenbuskar och murgröna.
Ett något större gårdsrum finns sydöst om byggnad B3. Denna gård begränsas av byggnaderna B3, B4, B5 och B6 samt en kalkstensmur, sannolikt medeltida, mot Hästgatan. Gården är belagd med gatsten och delvis med kalkstensflis. Gården nås via en rundbågig portöppning i kalkstensmuren. Portöppningen har en huggen ornamenterad kalkstensomfattning. I porten finns det i den västra delen en gånglucka.
Kvarteret Gråbrodern 4
Kvarteret Gråbrodern
Kvarteret Gråbrodern är ett triangelformat område som ligget omgiven av Hästgatan i söder och öster, S:t Hansgatan i norr och Hamburgergränd i norr. Namnet Gråbroder syftar på Franciskanmunkarnas dräkt, som var av ofärgat ylle, men deras kloster i Visby låg inte i det här kvarteret så val av namn för kvarteret tycks vara ologiskt. Kvarteret Gråbroderns västra del var under medeltiden fullt ut bebyggt med stenhus, medan östra delen tycks ha haft ett glesare byggnadsbestånd med enklare stenhus eller möjligen trähus. Troligen har en gränd under medeltiden gått genom norr delen av kvarteret parallellt med Hamburgergränd, vilket antyds av en mur som finns kvar sydväst om radhusen vid Hamburgergränd. Det finns medeltida murverk bevarade i flera delar av kvarteret och kvarstående byggnader från 1200-talet. Kvarteret finns markerat på Schilders karta från 1697 som tre mindre och en större tomt. År 1750 var den sydvästra delen markerad som ”Landts Contoiret” och resterande delar som ”Fru Falkengrens”. Vid mitten av 1800-talet var kvarteret indelat i fem tomter. Tomtindelning har legat fast sedan 1970-talet och består idag av 10 fastigheter. Kvarteret har ett äldre byggnadsbestånd med medeltid stenhus som på flera fastigheter ingår i byggnader som byggts om och till på 1600-talet och 1700-talet. Dessa byggnader är till stor del bevarade och restaurerade och finns främst längs S:t Hansgatan och Hästgatan. Under 1800-talet gjordes främst om- och tillbyggnader och från 1900-talets början finns flera nyuppförda stora byggnader i kvarteret.
Fastigheten Gråbrodern 4
Under medeltiden fanns det minst fem stenhus på området för nuvarande fastighet, även om avgränsningen av det medeltida området är oklar. Enligt 1697 års karta att nuvarande fastighet utgjorde en tomt med nr 66 samt en de sydvästra delarna av en stor tomt, nr 67, som då upptog större delen av kvarteret. Tomt nr 66 ägdes då av Christen Erickson och omfattade ett stenhus som låg vid S:t Hansgatan, sannolikt norra delen av byggnad B1, B2 och B3. Nuvarande fastighet motsvaras av S:t Hans II:32 enligt roteindelningen från 1700-talet. Fastigheten erhöll sin nuvarande utsträckning genom två fastighetsköp. 1751, då ett stycke av S:t Hansroten II:31 köptes in samt 1756 då frijordstomten i sydväst köptes. I 1785 års husklassifikation anges att det på fastigheten, då betecknad nr 32, fanns ett stenhus i två våningar med tegeltak, ett hus av sten och trä med brädtak, ett stall av sten med tegeltak, ett vagnshus av trä med brädtak samt ytterligare ett stall av sten med tegeltak. År 1908 byggdes ett kök mot östra fasaden av byggnad 3. I samband med bygget påträffades en befintlig källare med påföljd att köksbyggnadens läge fick flyttas. Fastigheten omfattar idag flera sammanbyggda hus av olika ålder och två från varandra skilda kringbyggda gårdar. Bebyggelsen indelas i sju hus. Av den medeltida bebyggelsen kvarstår idag i full höjd ett hus B2 samt två byggnader med medeltida murverk i flera våningar B3 och B5.