Södra Kykogatan 3
—-Nuvarande verksamhet (2023)—-
Kontor och bostäder, Pickit, Backyard
—-Tidigare företag———-
KNAK Agency,
Skälsö arkitekter,
Surfers Lodge,
daghem,
Tapisserimagasinet,
DBW:s Sparbank,
Färgare Agrell.
Byggnaden Södra Kyrkogatan 3 ligger i kvarteret Laboratorn 5 och är känd som D.B.V:s Sparbank. Huset uppfördes under åren 1901-1903 för att inrymma lokaler för sparbanken som sällskapet D.B.V. grundat 1830. Stadsarkitekten Nils Börring hade upprättat ritningarna för bygget. Sparbankshuset anses hålla hög arkitektonisk kvalitet. Fastigheten ägdes av Sällskapet DBV:s Sparbank under åren 1897 till 1981. Sparbankshuset är ByggnadMinnes förklarat. Tidigare hade fastigheten adressen Södra Kyrkogatan 5.
Innehållsförteckning
Nuvarande företag
Gatuplan
I gatuplanet finns kontorslokaler i DBW-huset med Pickit i sydöstra hörnet och restaurang Backyard i gårdshuset.
Backyard
Restaurang Backyard ligger på gården till DBW-huset med adress Schweizergränd 5b. Restaurangen har ett trevligt och avskilt läge från gränden och under den varma årstiden finns uteservering. Restaurangen startade sin verksamhet omkring 2020 med namnet Backyard.
”Backyard är en året runt restaurang som ligger mitt i Visby innerstad. Vi serverar mellanrätter på bra råvaror i säsong. Vi är inte låsta till något speciellt kök utan jobbar med de saker vi gillar för tillfället. Vill man så får man väldigt gärna vara med att sätta upp rätter på menyn”
Adam Spångberg är grundare och driver restaurang Backyard tillsammans med Petra Silha. Adam startade 2011 restaurangen under namnet Amarillo, eller egentligen Amarillo Mat & Malt i lokaler som tidigare varit ett daghem. Under våren 2020 bytte restaurangen Amarillo namn och blev Backyard by Amarillo efter ombyggnad och ett delvis nytt koncept. Så småningom fick restaurangen namnet Backyard.
Bostäder
I övervåningarna finns kontor och bostäder.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tidsperiod | Ägare/butikschef | Anmärkning |
KNAK Agency | 2020 – 2022 | Patrik Björkander m.fl. | Till Adelsgatan 24 |
Skälsö arkitekter | 2010 – 2019 | Joachim Kuylenstierna | Bankhuset |
Surfers Lodge | 2010 – 2012 | Nikola Leijon, Simon Hendeberg | Gårdshuset |
Daghem | 1995 – 2010 ? | Gårdshuset | |
Tapisserimagasinet | 1934 – 1948 | Bankhuset | |
DBW:s Sparbank | 1903 – 1977 | Från Adelsgatan 39 Till Östercentrum | |
Färgare Agrell | 1807 – 1808 | Carl Christian Agrell |
KNAK Agency
KNAK Agency är ett litet företag som arbetar med design, reklam, marknadsföring och strategier för företag och kommuner. Företaget startades under januari 2018 av Patrik Björkander, Christian Svahn och Edvin Holm efter att den gotländska reklambyrån Hill Agency i Visby gått i konkurs. Alla tre var sedan tidigare kollegor och arbetade på Hill Agency. Företaget utvecklas snabbt och växte bl.a. genom att byråer etablerades i Stockholm och Amsterdam. KNAK uppmärksammades för flera nomineringar till Svenska Designpriset. Företaget flyttade in i det gamla DBW bankhuset under april 2020. Kontoret låg i det sydöstra hörnet av byggnaden med egen igång från Södra Kyrkogatan. Under slutet av 2021 blir det klart att KNAK belönas med guldplats av Svenska publishingpriset 2021, för publikationen, ”Hansestaden Visby Strategi och handlingsplan för världsarvet” som KNAK producerat tillsammans med Region Gotland. Under 2022 flyttade KNAK sin verksamhet till Adelsgatan 24. Läs mer om KNAK Agency under Adelsgatan 24.
Skälsö Fastigheter
Sällskapet DBW:s Sparbank sålde fastigheten Laboratorn 5 med sparbankshuset 1981 till Visby Fabriks- och hantverkarförening och fastigheten har sedan bytt ägare flera gången. Joachim Kuylenstiern hade under 1990-talet köpt ett hus i Själsö, där han tidvis fortfarande bor. Han hade då redan köpt en del bostadsfastigheter i Stockholm genom Treudden Fastigheter och år 1999 etablerade han ett nytt bolag, Skälsö Fastigheter, namnet uppenbarligen valt från bostaden i Själsö. Skälsö fastigheter köpte omkring år 2000 flera fastigheter i Visby bl a DBW:s sparbank med restaurangen Backyars, Gutekällaren och Länsteatern samt fastigheter vid Södertorg. Joachim startade Diös & Kuylenstierna Properties (DK Properties) 2005, som köpte fastigheter i Stockholm och som också köpte tidigare KA3:s markområden i Fårösund med den omdiskuterade u-båtshamnen samt det gamla militärområdet Bungenäs. Genom sitt bolag Skälsö Fastigheter köpte Joachim 2009 över det nämnda markområdet till en uppskattad kostnad av 60 milj. och blev således ensam ägare. Planerna för Bungenäs var att exploatera det som fritidsområde med sommarstugor. År 2010 bildades Skälsö arkitekter med Joachim som ägare och även anställd i bolaget. Skälsö arkitekter, med omkring 6 anställda, skulle ta hand om projektering av Bungenäs. Joachim startade 2013 Skälsö Bygg som också skulle arbeta med projektet Bungenäs. Han var också ägare eller delägare i Skälsö Intressenter AB och Skälsö Partners AB. År 2011 var Joachim med och startade två nya fastighetsbolag, Offentliga Hus och Fastator. Joachim fortsatte att köpa fastigheter i Visbys innerstad och under våren 2005 inköptes fastigheten med restaurangen Lindgården och efter sommaren samma år inköptes Gamla Masters för 10,5 milj. När fastigheten med tidigare Odds Guld blev till salu 2022 blev Kuylenstierna genom köp ägare till ytterligare en innerstadsfastighet. Under 2012 förvärvade AB Fastator samtliga aktier i Skälsö Fastigheter AB, värderade till ett underliggande värd om 550 miljoner.
Skälsö arkitekter
Skälsö arkitekter bildades alltså 2010 med syftet att hjälpa till med exploateringen av Bungenäs. Företaget lyckades väl med projekteringen och utvecklingen av Bungenäs och 2017 på Arkitekturgalan fick företaget ta emot både Villapriset och priset Ung svensk arkitektur för sina insatser i det gamla militärområdet Bungenäs. Fem av företagets arkitekter, Erik Gardell, Lisa Ekström, Mats Håkansson, Axel Wolgers och Joel Phersson fick stå på scenen på Arkitekturgalan 2017 och de kunde stolta ta emot de prestigefyllda priserna. Trots framgångarna för det unga arkitektföretaget upplöste Joachim Kuylenstierna Skälsö arkitekter under januari 2019. Projekteringen av Bungenäs var slutförd. Alla arkitekter från företaget har fortsatt att arbeta med arkitektur men i nya konstellationer. Mats Håkansson och Joel Phersson startade ett nytt arkitektkontor Ateljé Ö i Visby med lokaler på S:t Hansgatan 38b.
Skälsö Bygg
Skälsö Bygg AB, som startats 2013 av Kuylenstierna, begärdes redan den 29 augusti 2018 i konkurs. Samma dag bytte bolaget namn till Gotlands Säkerhetsbygg AB. Så småningom framkom att bolaget hade 15 miljoner kronor i skuld till många gotländska företag och privatpersoner och bara en miljon i tillgångar. Runt 100 fordringsägare uppgav att de hade fordringar, varav de flesta är mindre gotländska företag. Konkursförvaltarens bedömning var att de endast kan räkna med att få tillbaka omkring 5% av sina fordringarna.
”Skälsö-Huset”
Sina kontorslokaler hade både Skälsö Fastigheter, Skälsö arkitekter och även Skälsö Bygg i det gamla bankhuset, som alltså under en period var ett ”Skälsö-hus”. Lokalerna som blev lediga efter Skälsö arkitekter och Skälsö Bygg har tagits över av It-företaget Pickit Visby och reklamföretaget Knak Agency.
Surfers Lodge
Surfers Lodge bedrev under åren 2010 – 2012 ett pensionat/vandrarhem med tre dubbelrum och yogarum som var kombinerat café, klädbutik, surfbutik och som också erbjöd surflektioner och utflykter på Gotland. Lokalerna låg i gårdshuset Schweizergränd 5b. Nikola Leijon och Simon Hendeberg fick idéerna 2009 till det som blev Surfers Lodge. Ett stort antal engagerade personer hjälpte till att förverkliga idéerna. 5B Surfers Lodge blev ett trevligt och annorlunda tillskott till turistnäringen i Visby, men som tyvärr blev kortlivat.
Sällskapet D.B.W:s Sparbank
Gotlands första sparbank grundades 1830 av Sällskapet De Badande Wännerna med namnet ”Sällskapet D.B.W:s Sparbank”, som från början var en Visby bank. Initiativet till banken kom från medlemmen Lars Johan Gardell. Banken var fram till 1855 Gotlands enda sparbank. När DBW startade sparbanken låg lokalen under några år i Rådhuset. Banken kom att byta lokaler många gånger innan den kunde flytta in i ett eget hus. Flytten omfattade följande adresser:
1830 – 1836 Rådhuset vid S:t Hansgatan 25
1836 – 1855 Rethwitsch hus, hörnet S:t Hansgatan–Klosterbrunnsgatan
1855 – 1866 Hörnet S:t Hansgatan-S:ta Katarinagatan
1866 – 1900 Wallérs plats 5, Möllerska huset (senare Knut Falck)
1900 – 1903 Adelsgatan 39 (tidigare 37), Roxy huset
1903 – 1977 Södra Kyrkogatan3, Sparbankshuset
1977 – 1982 Öster Centrum
Läs mer om DBW:s Sparbank.
Det är inte underligt att Sällskapet DBW 1886 började planera för att uppföra en byggnad med syfte att inrymma lokaler för Sparbanken, efter den flyttkarusell som banken fått uppleva. Förslaget var då att inreda lokaler för sparbanken och Sällskapets verksamhet i det Baumgartenska huset vid Botaniska trädgården. Förlaget dömdes dock ut som olämpligt.
En viss bodelning hade genomförts mellan Sparbanken och Sällskapets verksamheter 1880 och det underlättade för Sparbanken att förvärva en egen fastighet. Sannolikt var det då som bankens namn ändrades till DBV:s Sparbank. År 1897 inköptes Agrellska fastigheterna kv Laboratorn 4 och 5 vid Södra Kyrkogatan. Man lät dock sälja av Laboratorn 4 där korsvirkeshuset ligger. Troligtvis låg det inte några byggnader på kv Laboratorn 5 vid tillfället för köpet, utan här låg det en trädgård.
Planeringen av ett nytt bank- och bostadshus kunde påbörjas och uppdraget att göra skisser till byggnaden gavs till arkitektfirman Ullrich & Hallquisth i Stockholm. De båda arkitekterna i företaget Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth hade då redan framgångsrikt ritat ett flertal bankhus Sverige. De hade också fått ett uppdrag i Visby 1896 att rita det nya apoteket i kv Valutan 2. Avståndet från Stockholm, och det omfattande arbete med ritningar till bankhuset gjorde att arbetet med bankhuset togs över av Nils Börring, som var Stads- och Hamningenjör i Visby. Byggnaden stod färdig 1903 och anses hålla en hög arkitektonisk kvalitet som stilmässigt hör hemma i det sena 1800-talets borgerliga nationella byggnadskonst, vilken är ovanlig i Visby. Exteriört står byggnaden i stort oförändrad sedan det var nybyggt. Huset förklarades som byggnadsminne under 1990-talet.
Byggnadens bottenvåning inreddes till banklokaler med kunddisk och bankvalv uppfördes i källaren. De två övervåningarna inredes som paradvåningar och en enklare bostadsvåning tillkom i vindsvåningen. När bankens växte och behov uppstod användes en del av första övervåningen som kontor för bankverksamheten. Efter det att bankhusets såldes 1981 gjordes paradvåningarna om till kontorslokaler.
Husen och gården
B1, huvudbyggnaden DBV:s bankhus
Huvudbyggnaden uppfördes under åren 1901-1903 som ett bankhus med namnet Sällskapets DBW:s Sparbank. Byggnaden uppfördes med en stomme av tegel och kalksten i tre våningar samt med källare och vindsvåning. Taket är skifferklätt. De ursprungliga skisserna upprättades arkitektfirman Ullrich & Hallquisth från Uppsala, som tidigare hade ritat många bankhus i Sverige. Nils Börring, som var Stads- och Hamningenjör i Visby, fick ta över arbetet med projekteringen och färdigställa ritningarna. Fasaden är iögonfallande och är utförd med anspelning på ett medeltida formspråk och håller hög arkitektonisk kvalitet. Stilmässigt hör den hemma i det sena 1800-talets borgerliga nationella byggnadskonst, som i övrigt är ovanligt i Visby. Fasaden är detaljrik med tinnar, torn och sköldar av kalksten och med hörnkedjor i kalksten. Varje gatufasad har försetts med en mittrisalit som bryter taklinjen. Den östra risaliten inhyser huvudentrén med sin ornamenterade kalkstensportal och indragna port. Den rustika sockelvåningen har tydligt synliga material. Fönstren har en oregelbunden sättning och varierar i utformning mellan de olika våningarna, vilket speglar våningsplanens skilda funktioner. Bottenvåningen utfördes som en banklokal och de två våningsplanen inrymde påkostade paradlägenheter, fullt utrustade med wc och badrum. Vindvåningen inreddes som en enklare bostadslägenhet. Bottenvåningen moderniserade under den period som den var banklokal 1903 – 1982, så därför kvarstår inget av den ursprungliga bankinredningen. År 1934 togs en ny entrédörr upp samt tillkom en trappa i sydöstra fasadens avfasade hörn av byggnaden, troligen för att kunna hyra ut en del av bottenvåningen. År 1948 (uppgift finns också att årtalet var 1955) sattes öppningen igen och trappan togs bort. Öppningen med entrédörr och trappan kom tillbaka vid någon tidpunkt efter 1984. Ett skyddsrum inreddes 1940 i källaren. I fasaden insattes en servicebox 1967.
Sällskapet DBW:s Sparbank sålde fastigheten 1981 till Visby Fabriks- och hantverkarförening, men hade kvar banklokalerna i byggnaden under ytterligare ett år. Byggnadsaktiebolaget Jan Eriksson och Aktiebolaget Geoplan Visby köpte fastigheten 1984. Paradlägenheterna delades detta år i mindre kontorslägenheter och en hiss installerades. Fastigheten bytte ägare ytterligare några gånger innan den inköptes omkring år 2000 av Skälsö Fastigheter.
B2, gårdshuset
Gårdshuset uppfördes som ett kontorshus 1989. Det ersatte då ett tidigare uthus som uppförts som förråd och användes som vedbod innan det byggdes om till garage. Det nya gårdshuset uppfördes med samma storlek som det tidigare uthuset och byggdes i en våning med den prefabricerade så kallade Gotlandsfasaden och med en vindsvåning Taket är ett plåtbelagt mansardtak. Huset hade ursprungligen en lägre pulpettaksförsedd del i väster. Kontoret byggdes om till daghem troligen under mitten av 1990-talet, och omkring 2010 renoverades lokalerna till restaurang. Vindsvåningen är inredd med rum som hyrs ut.
Gården
Gården är till största delen asfalterad och avsedd för parkering, men framför gårdsbyggnaden anlades 1989 en klinkersbelagd uteplats omgärdad av en låg mur.
Kvarteret Laboratorn 5
Kvarteret Laboratorn
Kvarteret Laboratorn är ett långtsmalt kvarter, långt i öst-väst från S:t Hansgatan till Södra Kyrkogatan och smalt från Klosterbrunnsgatan i norr till Schweizergränd i söder. Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. De undersökningar som gjorts av grunder i kvarteret tyder på att bebyggelsen uppfördes under 1100-talet eller 1200-talets början. Kvarteret genomkorsades av tre gränder nu försvunna gränder. I östra delen av kvarteret fanns en öppen plats som kunde ha blivit ett torg. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns ännu kvar i de flesta byggnader i de nordliga och östliga delarna av kvarteret. I övriga delar finns medeltida murverk registrerade för samtliga byggnader. Ett valvhus finns ännu kvar, men åtminstone ytterligare två till har funnits.
Under slutet av 1600-talet fanns det tre skilda kvarter som avgränsade av två kvarvarande gränder, vilka lades igen först under 1800-talet. Ett kvarter motsvarade ungefär nuvarande Laboratorn 4, ett andra kvarter omfattade norra halvan av nuvarande samt delar av fastigheterna 3 och 10 och det tredje utgjordes av södra delarna. Många av byggnaderna stod under 1600-talet övergivna under de dåliga tiderna och många av byggnaderna stod och förföll. I speciellt sydvästra delarna av kvarteret revs troligen en del byggnader och i stället anlades trädgårdar. Vid slutet av 1700-talet byggdes flera av de kvarvarande byggnaderna till eller slogs samman och fick ett utseende som var tidstypiskt. Vid mitten av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Två typexempel på detta var uppförandet av DBW:s Sparbank samt polishuset vid Klosterplan.
Fastigheten Laboratorn 5
Fastigheten Laboratorn 5 ligger i kvarterets sydöstra hörn. På fastigheten finns idag två byggnader, bankhuset uppfört 1901-1903 som tidigare var DBW:s sparbank, och ett gårdshus uppfört 1989 som kontor och senare använt som daghem och därefter ombyggt till restaurang. Laboratorn 5 motsvarar ungefär tidigare S:t Hansroten II:22½ med dåvarande adressen Kyrkogatan 5. Under slutet av 1600-talet och 100 år framåt var utsträckningen som nuvarande Laboratorn 5, men under senare hälften av 1700-talet ingick tomten delvis i nuvarande Laboratorn 4 och under början av 1800-talet ingick Laboratorn 5 i en större tomt som omfattade även Laboratorn 6, 8 och 10. Fastigheten fick sin nuvarande utsträckning 1897.
Under medeltiden fanns möjligen tre stenhus på fastigheten. Murverken till dessa har registrerats men dokumentation saknas. Dessa hus har raserats, troligen under 1600-talet och istället har trädgårdar anlagts på tomten. På Schiller karta från 1697 finns en medeltida gränd markerad i öst-västlig riktning, som delar kvarteret i mitten. Fastigheten kan, förutom de trädgårdar som fanns på tomten, ha varit bebyggd med enklare uthus, vilka i så fall revs när bankhuset uppfördes. Det uthus som uppfördes samtidigt med bankhuset byggdes om vid flera tillfällen och revs 1989 då ett gårdshus uppfördes som kontor.