Adelsgatan 1A

—-Nuvarande företag (2023)—-
Ansarve Farm, Synsam Optik
—-Tidigare företag———-
Mot Södertorg:
Guldsmedjan, Odds Guld,
Interflora,
Franzéns kläder,
Frida Lundéns Eftr speceriaffär,
Eve Modes,
Frida Lundéns speceriaffär,
Löfveberg & Pettersson,
Hugo Olsson specerihandel,
Ax Sjöström specerig- och divhandel,
Bröderna Gooes div handl.,
Bryggeri.
Mot Adelsgatan:
Magnussons kläder,
Sune Nilssons kläder.
Rödluvan barnkläder,
Interflora,
Elkertz färg och parfym,
Gotlands Sparbank,
Bergströms Manufaktur o sybehör.

Adelsgatan 1A, Ansarve Farm, Synsam Optik
Adelsgatan 1A, Ansarve Farm, Synsam Optik

Byggnaderna Adelsgatan 1A ligger i kvarteren Borgen 27. Byggnaden utmed Södertorg uppfördes omkring 1770 som affärs- och bostadshus, medan byggnaden utmed Adelsgatan uppfördes omkring 1800 som affärs- och kontorshus. Varje byggnad rymmer en affärslokal.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns Ansarve Farm och Synsam Optik.

Butiken Ansarve Farm, Adelsgatan 1A, foto 2023.

Ansarve Farm 
Ansarve Farm öppnade under våren 2023 butik inne i Visby på nytt, nu på Adelsgatan 1A i byggnaden som tidigare inrymde Odds Guld. I affären går det att köpa lammskinn och många olika produkter med material som kommer från lammen, såsom tofflor, kuddar, tröjor och mycket mer och även andra produkter. Företaget drivs av Jennifer Granlund. Ansarve Farm hade tidigare en affär på Adelsgatan 28 som upphörde 2020.

Lammskinn från Ansarve Farm.
Jennifer (Jenny) Granlund driver Ansarve Farm.

”Ansarve farm är en Gotländsk lammgård strax söder om Visby. Här bor det 150 lamm. Under sommaren är dom ute på naturbeten, bland annat på Furillen och  Bungenäs. Vi syr, poducerar och designar på gården i Stenkumla. Våra produkter och ett stort utbud av vackra lammskinn säljer vi i vår butik på Adelsgatan 1A i Visby. Utvalda produkter och lammskinn säljs också  i Webbshoppen.”

Ansarve Farm, varma tofflor.
Ansarve Farm, lammskinnskudde
Ansarve Farm, mössa i lammskin.

Ansarve Farm är en liten gård med en gårdsbutik som finns strax söder om Visby i Stenkumla. Gårdsbutilen är öppen under sommaren. På gården finns det omkring 150 gotländska pälslamm och Leicesterfår, från vilka erhålls ull, päls och kött. Här tillverkas också hantverksprodukter baserade på material från djuren. På sommaren går lammen fritt på olika naturbeten bl.a. på Furillen, Bungenäs och Ygne. Naturbetet medför extra fint kött från lammen.

Sunsam optik, Adelsgatan 1A.
Glasögonhuset Adelsgatan 1A. Bild från Visinvent 1996.

Glasögonhuset och Synsam Optik 
Omkring 1965 registrerades Glasögonhuset i Visby AB och sannolikt öppnades en butik på Adelsgatan 1A för synundersökningar och glasögonförsäljning vid den tidpunkten eller mer sannolikt något senare. Verksamheten på denna adress pågick i alla händelser år 1975 för då sattes en skylt upp på fasaden ”Optik Glasögonhuset”.

Synsam grundades i Sverige 1968 genom att en grupp av tio oberoende butiker gick samman och bildade en lokal optikkedja som fick namnet Synsam. Kedjan började snart expandera till flera regioner i Sverige och Glasögonhuset i Visby kom också att ingå i kedjan. Synsam expanderade också genom att öppna egna butiker och även franchisebutiker. År 1971 grundade Synsam optikkedjan Profil Optik i Danmark och 1990-talet ingicks det första franchiseavtalet i Norge.

Synsam Optik, Adelsgatan 1A.

”Om du vill köpa glasögon i Visby och behöver hjälp att välja bågar står våra kundrådgivare till tjänst – allt för att du ska hitta glasögon som du ska trivas i. Synundersökning glasögon är vår vanligaste synundersökning som passar dig som behöver glasögon eller bara vill kontrollera din syn. Våra optiker gör då en noggrann undersökning av ögonen och synen. Är du också nyfiken på linser hjälper vi dig självklart också med det.En normal synundersökning tar cirka 30 minuter och utförs på samma sätt i hela landet, även om vissa butiker erbjuder fler sorters synundersökningar. I vår butik i Visby kan du också köpa linsvätska, solglasögon, sportglasögon och andra tillbehör som du kan tänkas behöva. Välkommen in på synundersökning i Visby!”

Synsam har omkring 225 butiker i Sverige.

Synsam har idag omkring 225 butiker runt om i Sverige och omkring 430 i hela Norden. År 2014 förvärvades Synsam av CVC Capital Partners. CVC Capital Partners är ett luxemburgbaserat multinationellt riskkapitalbolag, etablerat 1981, som verkar inom många olika branscher. Synsam lanserade i juni 2016 en abonnemangstjänst för glasögon, Lifestyleabonnemanget, som den första av sitt slag bland de större optikkedjorna i Norden.

Övervåning och vindsvåning   
Övervåning och vindsvåning för byggnaden mot Södertorg och vindsvåningen för byggnaden mot Adelsgatan är inredda som bostäder.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Byggnaden mot Södertorg
Guldsmedjan, Odds Guld1984 -2022Odd Magnusson, André MagnussonFrån Wallers plats
Interflora1974 -1984
Franzéns Herrkläder1946 – 1974
Frida Lundén spec eftr – 1953Edla Magnusson, Inga Segerdahl
Eve Modes1930 -1950Osäkert läge
Frida Lundéns spec. 1915 – Frida Lundén
Löfveberg & Pettersson1916 – 1930Gösta Löfveberg, Leo WennbergTill Adelsgatan 2C
Hugo Olsson specerihandl1910 -1916Hugo Olsson
Ax Sjöström speceri o div handl1902 – 1910Axel Sjöström
Bröderna Gooes div.handel1892 – 1902Gunnar Nilsson & son
Bryggeriomkring 1770 -1830släkten Hemph
Byggnad mot Adelsgatan
Magnussons kläder
Sune Nilssons kläder
Rödluvans barnkläder1975 –
Interflora1968 – 1974
Elkertz färg och parfym1930 – 1975?Ruth H ElkertzÄven kallad Visby Färghandel
Gotlands Sparbank1917 – 1930
Bergström Manufakt o sybehör1900 -1917Maria BergströmTill Adelsgatan 7
Adelsgatan 1A (mot Södertorg), Odds Guld. Foto 2020.
Odds Guld, hövdingaring, blå safir.
Odds Guld, Gotlandsrosen, ett smycke som anknyter till Visby som rosornas och ruinernas stad. 18 K guld.
Odds Guld, hövdingaarmband.

Odds Guld och Guldsmedjan 
År 1969 etablerade Odd Magnussons sin verksamhet som guldsmed genom att överta Guldsmedjan vid Wallers plats. Odd Magnusson föddes i Visby 1949. Han intresserade sig tidigt för guldsmide och redan som 14-åring fick han börja som guldsmedslärling hos juvelerare Svensson på S:t Hansgatan i Visby. Efter ett par år som lärling fick han anställning på Guldsmedjan vid Wallersplats. Odd skaffade sig snart stora kunskaper inom guldsmide, och 1969 när han var 19 år, fick han möjlighet att ta över verksamheten i Guldsmedjan. Han drev Guldsmedjan vid Wallersplats till 1984, då han flyttade över verksamheten till Adelsgatan 1A, det långa huset i hörnan till Södertorg. Butiken och smedjan finns kvar där fortfarande. Omkring år 2012 bytte företaget namn från Guldsmedjan till Odds Guld.

Guldsmedjan, Adelsgatan 1A. Bild från Visinvent 1996.
Odd Magnusson .startade sin verksamhet 1969, som senare blev Odds Guld.
Odds Guld, Adelsgatan 1A.

”Odds fascination för guld – och silversmycken funna i forntida skatter och gravar runt om på Gotland inspirerade honom till att göra historiska smyckeskollektioner i silver och guld. Historiska smycken har vi nu tillverkat i egen verkstad i snart 50 år, vilket är något vi är mycket stolta över. Förutom ett stort utbud av historiska smycken erbjuder vi Andrés egendesignade unika kollektion Nature, som han skapat med inspiration från naturen och dess former. Vi är även återförsäljare och kan därmed erbjuda smycken som är designade världen över. Vi har ett brett urval av vigsel- och förlovningsringar i alla metaller och prisklasser. Men vi kan även låta tillverka en unik förlovnings- eller vigselring till just Dig. Kom in så visar vi dig gärna vad vi har att erbjuda.
Självklart gör vi också reparationer, samt ateljéarbeten utformade efter kundens önskemål. I vår smedja och butik står hantverk och kvalitet i fokus. Varmt välkommen!”

André Magnusson, Odds äldsta son, ärvde intresset för guldsmide och fick i unga år lära sig guldsmide av sin far. Efter att André tagit studenten började han som lärling på Odds Guld. När Odd gick i pension 2009 tog André över företaget. Odd Magnusson dog 2019, han blev 70 år gammal. André drev verksamheten vidare, vilket skedde fram till 31 maj 2022 då André stängde butiken. ”När passionen för butiksverksamheten inte finns längre, då är det dags att gå vidare”, säger André i anslutning till att han stänger Odds Guld. ”Det har varit många år med mycket tids- och energikrävande arbete och nu känner jag att jag vill ha mer tid för min familj och för att göra det jag verkligen mår bra av.”

Ägaren till fastigheten, Joachim Kuylenstierna, har nu planer på att bygga om lokalerna i bottenvåningen där Odds Guld låg till restaurang.

Adelsgatan 1A, Interflora, Bild från Visinvent 1975.

Interflora 
År 1968 sattes en skylt med texten ”Blommor” upp på fasaden till byggnaden mot Adelsgatan, så det verkar troligt att en blomsteraffär detta år startade sin verksamhet på Adelsgatan. Omkring 1974 flyttade affären runt hörnet till byggnaden mot Södertorg. Senare (efter fotot ovan) sattes en skylt upp på fasaden mot Södertorg 1975 med texten ”Interflora”, vilket tyder på att affären då anslutit sig till kedjan Interflora.

Interfloras logotype.

Interfloras svenska historia började med att ett antal blomsterhandlare slöt sig samman 1923 och bildade en organisation för blomsterförmedling. Idén kom främst från Tyskland och USA. År 1952 inregistrerades Blommogram som ett varumärke. Detta har blivit så känt att ordet Blommogram ofta felaktigt används allmänt när blomsterförmedling avses. Under åren 1978/79 började Interflorakedjan bildas. Butikskonceptet Interflorabutiker skapades 2010. Konceptet innebär bland annat gemensamma kampanjer, inköp och marknadsföring. År 2017 blir ett händelserikt år. Under hösten byter Interflora logotyp, utseende och butikskoncept. Butikerna är nu indelade i Interflorabutiker och ombud där Interflorabutikerna bland annat har gemensamma kampanjer, inköp och marknadsföring.

Franzéns Herrkläder 
Franzéns Herrkläder fanns i byggnaden mot Södertorg ungefär åren 1946 till 1974. Franzéns annonser blev lite kända genom att man fyndigt kunde utnyttja läget på Adelsgatan som ”Nummer E t t på Adelsgatan”.

Annons införd i AIKs medlemsblad 1948.

Löfveberg & Pettersson
Gösta Löfveberg (1892-1973) och Henry Pettersson startade sin verksamhet genom att ta över Hägg & Johanssons livsmedelshandel vid Stora Torget (eg. S:t Drottensgatans början mot torget), sannolikt omkring 1915. År 1916 och öppnade de också sin nya affär Löfveberg & Pettersson vid Södertorg 21, nuvarande Adelsgatan 1A, det stora huset i hörnet Södertorg-Adelsgatan. Affären flyttades en bit bort till nuvarande Adelsgatan 2B-2C omkring år 1930. Läs mer om Lefveberg & Pettersson under Adelsgatan 2B-2C.

Annons införd i Gotlandsinfanteristen 1946.

Elkertz färg och parfym 
Elkertz färg och parfym etablerades omkring 1930 under namnet Wisby Färghandel och bytte omkring 1950 till Elkertz färg som senare blev Elkertz färg och parfym. Företaget drevs av Ruth H Elkertz fram till omkring 1975.

Adelsgatan 1A med affärshuset mot Södertorg och huset mot Adelsgatan med Gotlands Sparbank. Foto omkring 1920 från Visby förr och nu.
Gotlands Sparbank öppnade kontor och butik på Adelsgatan 1A omkring 1917.

Gotlands Sparbank 
Gotlands Sparbank bildades 1917 och föreningen öppnade kontor och bank på Adelsgatan 1A, norra delen. Namnet på banken framgår också på gaveln till huset där det fanns målat. I annonsen från 1920 framgår också att huvudkontoret låg här på Adelsgatan. Verksamheten blev dock inte långlivad. Kanske var konkurrensen från alla sparbanker som då fanns i Visby och på landsbygden för hård, för redan 1930 sattes banken i konkurs.

Läs mer om sparbankerna på Gotland och alla sammanslagningar av bankerna på landsbygden.

Affärshuset mot Södertorg. Foto omkring 1895 från Visby förr i tiden.

Maria Bergströms manufaktur- och sybehörsaffär
Maria Bergström startade verksamheten omkring 1900 och flyttade butiken till Adelsgatan 7 omkring 1917. Läs mer om verksamheten under Adelsgatan 7.

Affärshuset mot Södertorg 
Byggnaden mot Södertorg uppfördes på 1770-talet ursprungligen som bostadshus och byggnaden utmed Adelsgatan uppfördes omkring 1800 som magasinsbyggnad. Troligen var det bryggarålderman Han Christoffer Hemph som låt uppföra byggnaden, som senare togs över av sonen Johan Michael Hemph. Senare ägare var Nils Blomberg, kallad ”Fattighus-Blomberg” för sitt arbete som syssloman vid fattighuset. Troligen inreddes bottenvåning som affärsvåning omkring 1830, för efter den tiden har flera affärsidkare haft sin verksamhet här. bl.a  C.A. Hallberg, Sjöström och bröderna Gooes (Gunnar Nilsson Gooes). Senare har här funnits Lövfeberg & Pettersson speceriaffär, Frida Lundéns speceriaffär, Franzéns kläder, Interflora och Guldsmedjan, den senare som numera heter Odds Guld.

Kv Borgen 27, Adelsgatan 1A.
Adelsgatan 1A, tillbyggnaden med sin stora balkong. Bild från Visinvent 1996.

Husen och gården

Kv Ringaren 27 är en liten fastighet som omfattar huvudbyggnaden mot Södertorg, byggnaden mot Adelsgatan, tillbyggnaden i vinkeln mellan de två omnämnda byggnaderna och en gårdsbyggnad i gränsen mot väster.

B1, huvudbyggnaden mot Södertorg 
Huvudbyggnaden mot Södertorg uppfördes omkring 1770 som ett bostadshus med en stomme av sten i två våningar med vind samt källare under en del av huset. Taket är ett sadeltak, ursprungligen plåtbetäckt. Övervåningen har sendan huset byggdes inrymt bostäder, medan bottenvåningen inretts som affärsvåning, troligen under början av 1800-talet. Skyltfönstren mot torget och entrédörrarna i öster och söder är från 1950-talet. Skyltfönstren har fönsterluckor i kraftigt järngaller som stöldskydd. Det ursprungliga huset var lägre än det nuvarande genom att taket var flackare. År 1991 genomfördes en stor ombyggnad då taket höjdes, genom att det gjordes brantare, vindskuporna tillkom och vindsvåningen inreddes till bostäder.

B2, byggnaden mot Adelsgatan 
Byggnaden mot Adelsgatan uppfördes av kalksten under 1800-talets början som en magasinsbyggnad i en våning med källare och vind. Taket är ett sadeltak täckt av plåt. År 1898 inreddes delar av magasinets bottenvåning till butik mot Adelsgatan där Gotlands Sparbank 1917 kom att ha sin verksamhet. n. Nuvarande skyltfönster är från 1950-talet. Fasaden mot gatan har två entréer, vilket möjliggör två butikslägen. Mot gårdssidan finns en liggande källardörr. År 1929 byggdes bottenvåningen om helt från lager till butik, varvid nya och större dörrar och fönster tillkom. Då bröts den ursprungligen slutna fasaden mot gatan upp med stora skyltfönster och butiksdörrar till följd av affärsverksamheten. Tidigare fanns endast små luckor mot Adelsgatan. Fasaden mot gården fortfarande är relativt sluten. Vinden har också inretts till bostäder och 1959 öppnade bottenvåningen i söder mot byggnad 1 för att få en större affärsyta. År 1992 genomfördes en genomgripande ombyggnad av båda planen.

B3, tillbyggnaden 
Tillbyggnaden var ursprungligen en kvadratisk köksutbyggnad i två våningar till byggnad B1 uppförd omkring 1880. Tillbyggnaden har sedan byggts till och på i omgångar. Taket är ett flackt plåtklätt pulpettak. Byggnaden har idag funktion som trapphall till en verkstad i bottenvåningen och till de lägenheter som inrättas i andra våningsplanet för byggnad B1 och B2. Gårdssidan på tillbyggnaden domineras av en stor balkong. År 1992 genomfördes genomgripande renovering, då byggnaden byggdes ut mot öster i vinkeln mot byggnad B2 och en stor balkong tillkom.

Adelgatan 1A, gårdsbyggnaden, delvis ombygg till bostäder. Bild från Visinvent 1996.

B4, gårdsbyggnad 
Gårdsbyggnaden uppfördes med en stomme av kalksten i en våning omkring 1810. Den utgjorde tidigare en magasinsbyggnad i en stor handelsgård. Byggnaden har genom ombyggnader förlorat en del av sin karaktär som magasinsbyggnad. År 1924 byggdes magasinsbyggnaden till med en garagedel i nordost. De två garagedörrarna är dubbelportar från 1950-talet. Under 1990-talet gjordes ombyggnader då huset inreddes till bostadslägenheter. Takkupor tillkom vid ombyggnader 1993.

Gården 
Gården är i stor utsträckning kringbyggd av de fyra byggnaderna, men i norr är gården öppen mot grannfastigheten. En öppning finns också mot Adelsgatan avstängd med en hög järngrind. Gårdsmiljön betecknades som kulturhistoriskt intressant handelsgårdsstruktur i Innerstadsutredningen 1974. Genom år 1996 kraftigt genomförda förändringar har dock dess bebyggelsehistoriska kvalitéer kraftigt minskat. De traditionella placeringarna av de äldre byggnaderna minner dock om den tidigare handelsgårdens struktur.

Kvarteret Borgen 27

Kvarteret Borgen
Kvarteret Borgen är stadsdelens största kvarter och är i stort sett kvadratiskt. Det gränsar till Södertorg i söder, Bredgatan i väster, Berggränd i norr och Adelsgatan i öster. Troligtvis var kvarteret inte bebyggt under medeltiden utan marken nyttjades då som åker- och betesmark. Inga medeltida byggnadsrester har återfunnits. På 1646 års karta finns kvarteret inritat som ett något större område än nuvarande omfattning, dock endast som ett streckat område. På Schilders karta från 1696-1697 är kvarteret tydligt inritat med tre stora tomter i kvarterets södra del samt åtta mindre planlagda tomter längs den östra och västra sidan kring ett stort till synes obebyggt område i mitten. År 1722 förstördes stora delar av kvarteret och även intilliggande kvarter av en omfattande brand. I husklassifikationen från år 1785 markeras alla tomter som bebyggda utom en tomt. Enligt kartan från 1883 har flera av tomterna slagits samman till större tomter. Kvarteret omfattar idag 17 fastigheter som alla är bebyggda. Längs Adelsgatan och Södertorg dominerar byggnader från 1700-talet. I övrigt finns både 1800-tals byggnader och 1900-tals byggnader.

Fastigheten Borgen 27 
Fastigheten Borgen 27 utgör kvarterets sydöstra hörn. Borgen 27 motsvarar den tidigare beteckningen Klinteroten II:56 tillsammans med Borgen 28. Under 1600-talet utgjorde södra hälften av Borgen 27 och Borgen 13 (väster om Borgen 27) en gemensam fastighet. På fastigheten fanns ett trähus med tillhörande gårdsrum och kålgård. Efter branden 1722 ändrades fastigheternas gränser och vid 1700-talets slut sträckte sig tomten längre norrut än idag. Den tomten benämndes Klinteroten II:56. Enligt 1785 års husklassifikation utgjorde fastigheten en stor handelsgård vilken ägdes av en bryggare Hemph. Bebyggelsen bestod då av ett stenhus, ett brygghus av trä, en lada med fähus, ett hönshus av sten samt en smedja. Släkten Hemph var fortfarande ägare till fastigheten vid 1800-talets början med ett bostadshus mot Södertorg och ett magasin mot Adelsgatan. År 1883 var tomten fortfarande bebyggd med de två gatubyggnaderna samt den då lite mindre tillbyggnaden (B3), ett lite mindre uthus på platsen för nuvarande gårdsbyggnad samt ett hus på nuvarande Borgen 28 (Adelsgatan 1B). Under början av 1900-talet bebyggdes även de nordvästra delarna av tomten, vilka under 1900-talet styckades av till Borgen 28. Sedan början av 1800-talet har det bedrivits affärsverksamhet på fastigheten Borgen 27.