Adelsgatan 1A

—-Nuvarande företag (2019)—-
Synsam Optik

Adelsgatan_1A.
Adelsgatan_1A.

Gatuplan 
Synsam Optik

Vi  finns här för dig om du behöver oss. Om du får problem med din ögonhälsa, syn eller dina glasögon/kontaktlinser är du varmt välkommen till din närmaste Synsambutik. Vi håller öppet för att möta dina behov.”

Inredd vindsvåning 
Bostäder

Tidigare företagTidsperiod.Ägare
Elkertz färg och parfym
Eve mode
Franzéns kläder
Magnussons kläder
Rödluvan barnkläder
Sune Nilssons kläder
Gotlands Sparbank?

Franzéns klädaffär var  välkända med sin annonsering som ”Etta på Adelsgatan”.

Kvarteret Borgen 27, Adelsgatan 1A

I kvarteret Borgen 27 ingår fyra byggnader. Förutom den här redovisade byggnaden ingår även det stora affärshuset med adress Södertorg 21 samt två bostadshus som ligger på gården bakom affärshusen.

Affärshuset utmed Adelsgatan, adress Adelsgatan 1A 
Byggnaden uppfördes under början av 1800-talet i en våning med källare. Det användes som magasin fram till 1898 då delar av magasinet inreddes till butik mot Adelsgatan. Ett fotografi från sent 1800-tal visar byggnadens södra gavel samt dess östra fasad. Byggnaden hade då karaktären av ett magasin med relativt slutna fasader med ett fåtal små lucköppningar. Gatusidans norra del tycks dock ha rymt affärsverksamhet med två skyltfönster omgivna av på fasaden målad text. Ett fotografi från 1920 visar samma fasader. Byggnaden hade fortfarande magasinskaraktär med en i sydost sluten fasad och en skylt för Gotlands Sparbank på gaveln.

Bottenvåningen har renoverats i omgångar och anpassats till olika butiksfunktioner. 1959 öppnades bottenvåningen i söder, mot det stora affärshuset mot Södertorg, för att få en större butiksvolym. Den senaste renoveringen skedde 1992 med en genomgripande ombyggnad av båda våningsplanen. Vinden har också vid senare tillfälle inretts till bostäder.