Södra Kyrkogatan 14

—-Nuvarande företag (2023)—-
Eden Tapas & Bar
—-Tidigare företag———-
Café Ryska gården,
Bostad,
Utställningslokal,
C. J. Olsson Singer symaskin,
Wennerdahl Urmakare,
Ehinger handelsbod,
Urmakare Norrby.

Södra Kyrkogatan 14, Eden Tapas Bar. Foto 2023.
Södra Kyrkogatan 14, Eden Tapas Bar. Foto 2023.

Södra Kyrkogatan 14 ligger i kvarteret Munken 12. På fastigheten finns två byggnader som båda ligger ut mot Stora Torget. Byggnaden åt norr är uppförd omkring 1680 och byggnaden mot söder omkring 1750. I den norra byggnaden finns välbevarade dekorativa målningar från mitten av 1700-talet. I fastigheten finns en nedgång till källaren där rester av den Ryska kyrkan finns. Byggnaderna är ByggnadsMinnesförklarade 1986.  Det finns ett affärsläge i vardera byggnad.

Nuvarande företag

Gatuplan 
I gatuplanet finns Eden Tapas Bar.

Södra Kyrkogatan 14, Eden Tapas & Bar.

Eden Tapas & Bar   
Eden Tapas & Bar har förstås ett spanskt kök. Tapas är som bekant små rätter ursprungligen från Spanien som kan vara allt från ost, salami, oliver, bröd, grönsaker eller friterad fisk och mycket mer. Det är ett enkelt sätt att dela på flera små rätter tillsammans på restaurangen. Här på Eden serveras bl.a. räkor, wraps, ostar, korvar och quesadillas i en hemtrevlig lokal med väggar från 1600-talet och dekorativa väggmålningar från mitten av 1700-talet. En ljuvlig miljö för en måltid och det är det Eden betyder, ”ljuvlig”.  Och Tapas betyder ”lock” på spanska. Man la en ostskiva eller bit skinka på vinglaset som lock för att inte insekter skulle tas sig ner i glaset.

Några rum i norra delen av restaurangen Eden Tapas & Bar har väggmålningar från 1700-talet.

Hos oss hittar du tapas från alla världens hörn. Vi har även något för alla smaker. Vi har såklart mat för takeaway också. Ni får själva sätta ihop er egen meny, välj och vraka mellan alla era favoriter från vår meny.

Eden Tapas & Bar startade sin verksamhet i lokalerna vid Södra Kyrkogatan 14 år 2014. Restaurangen drivs av Nancy Yussef, som förutom Eden driver även tre frisörsalonger, Klippoteket och Hair Cut i Visby och en salong i Stockholm. Eden Tapas & Bar erbjuder klassisk tapas till gotlänningar och semesterfirare, men även till större sällskap och konferenser. Kunden kan själv anpassa sig till hur många tapas kunden vill äta utefter hur hungrig man är. Det tre mest populära rätterna är lammet, minitacosen på entrecote och den friterade brieosten, detta enligt Christine Hjertsson som arbetar på Eden och är en av delägarna i restaurangen.

Nancy Yussef, företagsledare för tre frisörsalonger och en restaurang.
Tapas är många små rätter.

Under restaurangen finns alltså ruinerna av den Ryska Kyrkan uppförd på 1100-talet och sannolikt förstörd och övergiven efter en brand på 1400-talet. Läs mer om Ryska Kyrkan.

Bostäder   
I byggnadens vindsvåning finns det bostäder  som ingår i en bostadsrättsförening.

Tidigare företag

FöretagUngefärlig tidsperiodÄgare/butikschefAnmärkning
Café Ryska Gården1980 – 2013
Bostad och utställningslokal1965 – 1980Osäkert
Singer CO Symaskinsaktiebolag1876 – 1965C. J. Olsson
Urmakare Wennerdahl1895 – 1910Ernst Otto WennerdahlOsäkert
Ehinger handelsbod1860 – 1876L. Janne Ehinger
Urmakare Jacob Norrby1840 – 1850Jacob Norrby
Café Ryska Gården vid Stora Torget, Södra Kykogatan 14. Foto Key Nilsson.

Café Ryska Gården 
Café Ryska Gården var ett omtyckt café av många. Det vittnar flera recensioner om. Så här skrev en kund om caféet: ”I mitt hjärta kommer det alltid att vara det optimala visbyfiket, perfekt beläget vid Stora Torget, och med familjärmysig pubverksamhet om kvällarna.” Osäkerheten är stor om när caféet öppnade, men det borde ha varit under 1980-talet. Troligen stängdes Café Ryska Gården 2013.

Klassisk skylt från Café Ryska Gården, som omfattade båda byggnaderna mot Södra Kyrkogatan.
Interiörbild från Café Ryska gården. Foto 2010.
Väggmålning i Ryska Gården av Ryska Kyrkan.
En stol fastsatt på fasaden tyder på att det kan ha varit en möbelaffär i lokalerna.

Möbelaffär? 
Fanns det en möbelaffär i Ryska Gården? Bifogat foto tyder på att kan ha funnits en möbelaffär före Café Ryska Gården eller möjligen under kort tid efter. Är det någon som vet mer om detta. Skriv till författaren av hemsidan och berätta, iap@igad.se.


Bostad och utställningslokal 
Ingenjör Ingemar Hertov gjorde uppmätningsritningar av byggnaderna på Ryska gården under början av 1960-talet. Sannolikt blev han så intresserad av fastigheten så att han köpte den 1969. Det norra äldre huset inreddes troligtvis då som bostad även i bottenvåningen, medan den södra byggnaden förmodligen användes som utställningslokal. År 1979 genomfördes omfattande renoveringar och även den södra byggnaden inreddes då sannolikt som bostad. I samband med renoveringarna fick det södra rummet målade takbjälkar. Hertov sålde fastigheten 1983.

Singers symaskiner såldes här vid Södra Kykogatan 14 under många år. Foto 1909. Bild från Visby förr i tiden.
Singer symaskin, modell äldre.

Singer CO Symaskinsaktiebolag
Singer symaskiner såldes under en lång period, omkring 1882 – 1965, i det gamla 1700-talshuset vid Stora Torget. Troligen var det C. J. Olsson som startade verksamheten som återförsäljare av Singer. Han var då ägare till fastigheten och under 1700-talet och 1800-talet var det normalt att det var ägare till lokalerna som också drev verksamheten där. Singer symaskin blev en stor framgångssaga för amerikanen Isac Merrit Singer. Han var en duktig uppfinnare och efter att kommit i kontakt med industrisymaskiner gjorde han stora förbättringar och anpassade symaskinen till hemmabruk. Den första maskinen var klar 1855 och den kom att säljas i stor utsträckning i både USA och Europa. Symaskinen nådde Sverige omkring 1864 och började säljas i Visby under början av 1880-talet, Fram till 1872, då Husqvarna symaskin började ta upp konkurrensen i Sverige, dominerade Singer den svenska marknaden.

Här på gården till Södra Kyrkogatan 14 ser vi Visbys egen positivhalare Wengdahl. Han var en stilla och försynt man som byggt sitt eget instrument och som förnyade repertoaren varje år. Wengdahl uppträdde kring sekelskiftet. Foto omkring 1910. Bild från Visby förr i tiden.

Urmakare Wennerdahl
Ernst Otto Vennerdahl (1875-1952) var urmakare vid Simunds i Lärbro. Han drev också en affär i Visby omkring 1895 – 1910. Affären låg vid Stora Torget 14, vilket kunde vara nuvarande Södra Kyrkogatan 14 alternativt 12 eller möjligen Stora Torget 6 eller 8. På 1920-talet hade Ernst Otto flyttat från Simunds till Banna, Där byggde han upp en liten villa inredd som bostad och urmakeri. Vid den tidpunkten började han också med cykelförsäljning. Sonen Gösta Wennerdahl (1907-1979) fick tidigt i sitt unga liv hjälpa till med att montera ihop cyklar som fadern sedan sålde runt om på Gotland. Så småningom blev det också bilar och traktorer och tillsammans med sonen Gösta startades E. O. Wennerdahl & Son (1922-1979). Företaget gick in som delägare i en bilservice anläggning i Fårösund tillsammans med en hr Fredriksson. Anläggningen kom senare att heta AB Fårösunds bilservice. Strax efter andra världskrigets slut 1945 köpte sonen Gösta Wennerdahl den bilserviceanläggning som låg utanför Söderport. Säljare var Bil-Emil Appelquist som där i en tidigare magasinsbyggnad låtit uppföra en komplett servicebyggnad med verkstad, försäljning, bensinmack m.m.

Ehinger handelsbod 
C. J. Ehinger ägde fastigheten Södra Kyrkogatan 14 omkring åren 1858 -1876. Sannolikt var det under dessa år som han drev en handelsbod på adressen. Han ansågs av visbyborna som snål och det uppstod ett telesätt som anspelade på detta: ”Nu väger det jämt sa Janne Ehinger när han bröt en böna mitt itu”.

Urmakare Jacob Norrby 
Jacob Norrby startade sin bana 1823 som urmakare. Han hade butik och verkstad på Adelsgatan 16, men flyttade verksamheten under 1850-talet till Södra Kyrkogatan 14. Jacob tillverkade bl.a. fina golvur.

Golvur märkt Jacob Norrby. Såld på Bukowskis 2013.
Café Ryska Gården i den Japanska animerade barnfimen Kiki.

Ryska Gården i Japan

På en hemsida av Magnus.haeglund.se kan man läsa en artikel av Jonas Ackne om Ryska Gården Visby placerad i  Japan. Bakgrunden är att den Oscars belönade japanska regissören och geniet Hayao Miyazaki, som fick pris för bästa animerad film, åkte till Sverige för att han ville göra en tecknad TV-serie av ”Pippi Långstrump”. Några rättigheter fick han inte, men svenska miljöer han såg gjorde uppenbarligen bestående intryck på honom. Inför arbetet med den animerade barnfilmen ”Kiki” besökte han både Visby och Stockholm som resulterade i 80 filmrullar. I filmen Kiki tar den blivande trettonåriga häxan Kiki till kvasten och beger sig ut i världen tillsammans med sin katt Jiji. Hon vill hitta en stad där hon kan starta eget. Och hon hittar en stad och där blir hon inneboende hos en bagare. Kiki startar nu eget, en budfirma. Filmen gick upp på biograferna 1989 under det japanska namnet ”Majo no Takkyuubin” och med namnet ”Kiki’s Delivery Service” i västliga länder. Filmen blir ganska berömd. I filmen dyker visbycaféet Ryska gården upp och de vackra bakgrundsmiljöerna som finns i Kikis stad är till stor del en blandning från miljöer i Visby och Stockholm. Vyer från Gamla stan i Stockholm känns igen och från Visby förutom Ryska Gården finns i filmen en stor ringmur med, liksom röda takåsar och lummiga trädgårdar, klart inspirerade från Visby. Och bageriet där Kiki bor finns ju på Stora Torget och ligger i verkligheten endast en liten bit bort från Café Ryska gården. Filmen tycks märkligt nog inte ha uppmärksammats på Gotland.

Husen och gården

Stiuationsplan Kv Munken 12, Södra Kyrkogatan 14.

På fastigheten Munken 12 finns det tre byggnader, byggnad B1 och B2 mot Stora Torget och ett bakbygge B3 mot Nedre Finngränd.

B1, byggnaden mot Stora Torget
Byggnaden B1 är ett historiskt intressant hus. Det ligger utmed Södra Kyrkogatan och uppfördes sannolikt under slutet av 1600-talet. Huset uppfördes troligen som ett bostadshus med utrymme för handel och hantverk. Under 1700- och 1800-talet har det funnits flera köpmän och hantverkare som ägt och verkat i fastigheten. Byggnaden uppfördes på medeltida murrester med stomme i skiftesverksteknik i en våning och med en vind i två plan. Byggnaden var ursprungligen inte sammanbyggd med byggnad B2. Taket på byggnad B1 är ett brant sadeltak belagt med tegel. Under byggnaden finns rester av Ryska Kyrkan som spårades av ägaren till fastigheten Ingemar Hertov under 1970-talet. Ingemar, som var historiskt intresserad, fann vid efterforskningar ett protokoll från en ägotvist år 1684 som gällde den tomt som idag kallas Ryska gården. Platsen beskrivs i protokollet med orden: ”Platsen där fordom den Ryska kyrkan låg”. Under 1971 genomfördes en arkeologisk undersökning och den tidigare okända platsen för Ryska Kyrkan hade hittats. Mot gatan syns i fasaden ri-ändarna och kring fönstren finns prydliga fönsterluckor. Byggnaden har inte genomgått någon större förändring exteriört, men interiört har en del ombyggnader utförts. De båda rummen, på nedre botten, har välbevarade dekorative väggmålningar, som en tidigare ägare hittade bakom tapeten. Målningarna i norra rummet har sannolikt utförts av Nils Salin omkring 1750 och i det södra rummet är målningarna troligen utförda av Magnus Möller på 1760-talet. På 1960- och 1970-talet gjordes en del invändiga ombyggnader under Ingemars Hertovs tid som fastighetsägare. Vindsvåningen inreddes till lägenhet/ateljé och takfönster tog upp. Bottenvåningen byggdes om till bostad och rummet till höger fick takbjälkarna målade. Under 1980-talet inreddes bottenvåningen till café och år 1984 tillkom fönsterluckorna.

B2, byggnaden mot Stora Torget
Byggnaden B2 ligger utmed Södra Kyrkogatan. Huset uppfördes under mitten på 1700-talet och var då friliggande, men byggdes senare samman med byggnad B1. Byggnad B2 är uppförd av stenmaterial i en våning med vindsvåning i två plan. Taket är ett sadeltak belagt med tegel och med samma branta lutning som för B1. Hus B2 har i stort samma historia som B1. På 1960- och 1970-talet gjordes en del invändiga ombyggnader under Ingemars Hertovs tid som fastighetsägare. Vindsvåningen inreddes till lägenheter och takfönster tog upp. Först i slutet av 1800-talet togs skyltfönster upp mot Stora Torget och dörren som då fanns i södra gaveln flyttades under 1900-talet till ett lägen mellan skyltfönstren mot Stora Torget. Lägenheten på vindsplanet moderniserade 1979.

B3, bakbygge
Byggnad B3 ligger utmed Nedre Finngränd och uppfördes som ett bakbygge till B2. Det inrymde då sannolikt ett förråd. Byggnaden inreddes senare till bostad.

Gården
I kvarteret Munken ligger en stor gård som sträcker sig in på flera av fastigheterna, nämligen Munken 12, 14, 15 och 16 och gården kan nås även från Munken 9 och 10. Alla fastigheterna har tillgång till gården genom en samfällighet. Gården är kullerstensbelagd.

Kvarteret Munken 12

Kvarteret Munken
Kvarteret Munken avgränsas åt norr och öster av Ryska gränd, åt söder av nedre Finngränd och åt nordväst av Södra Kyrkogatan. I kvarteret finns 8 fastigheter. Under medeltiden låg området i stadskärnans yttre del, just under Klintkanten för kvarterets östra del. Ryska gränd i öster har fått sitt namn efter Ryska kyrkan och Ryska handelsgården som under medeltiden låg i kvarteret. I norra ändan av Ryska gränd, där gränden vidgas något, kallades platsen ursprungligen Kötttorget eller Oxtorget. Här bedrevs handel med djur och kött ända från 1400-talet och fram till omkring 1830. Kötthandeln flyttade därefter till Stora Torget, där handeln började ta fart vid den tidpunkten. Nedre Finngränd kallades tidigare Gränden till Stortorget och Friberg gränd. Munkens norra och mellersta del har sannolikt varit fullt utbyggd med stenhus sedan 1200-talet, medan södra delen då dominerades av Ryska kyrkan, kyrkogården och även av den förmodade ryska köpmansgården. De flesta medeltida byggnaderna är borta, men byggnadsrester och delvis bevarade medeltida byggnader finns kvar i kvarteret. Byggnadernas placering och gatunätet från medeltiden stämmer inte särskilt överens med den senare fastighetsindelningen. Kvarteret kan eventuellt även ha genomkorsats av någon gränd. Dagens bebyggelse är huvudsakligen bostadshus uppförda både under 1700-talet och under 1970-talet.  

Fastigheten Munken 12
Fastigheten Munken 12 ligger i kvarterets sydvästra hörn, med gränser mot Stora Torget i sydväst, Södra Kyrkogatan i väster och Nedre Finngränd i söder. På fastigheten finns tre byggnader, byggnad B1 och B2 mot Södra Kyrkogatan och byggnad B3, ett bakbygge till B2 mot Nedre Finngränd. Under medeltiden låg här Ryska kyrkan med kyrkobyggnaden och en kyrkogård och sannolikt fanns här också en rysk köpmansgård. Kyrkan uppfördes troligen under slutet av 1100-talet och övergavs under 1400-talet, sannolikt efter en brand. Under hela fastigheten finns byggnadsrester från medeltiden. Murverk till ryska kyrkan och delar av kyrkogården påträffades vid arkeologiska undersökningar utförda 1971.  Kyrkan revs sannolikt under 1600-talet i samband med att byggnad B1 uppfördes, byggnaden som nu inrymmer Eden Tapas & Bar. Genom byggnadens källare kan man idag komma ner till de framgrävda resterna av Ryska kyrkan. Under 1600-talet var nuvarande fastigheterna Munken 12, 14, 15 och 16 samt den södra delen av Munken 7 sammanslagna till en större tomt med nummer 142. Tomten bebyggdes först med trähuset B1 under slutet av 1600-talet och sedan med stenhuset B2 under mitten av 1700-talet. I slutet av 1700-talet ändrades fastighetsbeteckningen till S:t Hansroten III:12 och på 1930-talet ändrades beteckningen till Munken 3. Ytterligen en bit in på 1900-talet avstyckades en del i sydväst som Munken 12, vilken kom att bilda en egen fastighet.