Ringmuren turisttips

På sommaren finns det organiserade vandringar längs muren med guide och med besök i några av tornen.

Kruttornet kan besökas mot en avgift vissa tider under sommaren.

Fängelsemuseet Kajsarn är öppet torsdag – söndag kl. 10-15

Vill man motionera kan man springa runt den 3,5 km långa muren. Den bästa vägen är att springa på utsidan av muren.

Vandring längs ringmuren.

Strandmuren

Visby ringmur är ett utomordentligt utflyktsmål, intressant att studera och är helt gratis att besöka.  En vandring längs muren startar t.ex. vid Kruttornet där muren började byggas. Läs gärna om Kruttornet och lilla frun Ingeborg som satt fånge där anklagad för att vara häxa. En bra idé är att läsa lite om murens olika delar, vartefter de passeras, i mån av tid och intresse. Man följer sedan muren på utsidan norrut till Kärleksporten, tittar in genom denna port på DBW:s trädgård, passerar ut för att fortsätta norrut. Vi utpassage kan man ju gärna, om sällskapet är lämpligt, göra vadå? Promenaden går vidare till Jungfrutornet och dess legender och därefter tillbaka en liten bit och in genom Murfallet för att ta sig vidare till Silverhättan och Snäckgärdstornet. Klättra upp till toppen av tornet är ett måste.

Nordermur

Sedan går vandringen ut genom Snäckgärdsporten och längs murens utsida österut i Nordergravar med den fina vyn mot havet. Här finns muren högsta torn Långa Lisa. Väl framme vid Norderport är det dags att passera in genom porten och tas sig upp för Rackarbacken till Klinten.

Östermur

Väl uppe på Klinten kan man studera murens vackra ursprungliga utseende. Den fortsatta vandringen sker nu söderut på Norra Murgatan fram till Brunnsporten, där Pippi Långstrump red ut genom porten på sin ” Lilla Gubben” till nya äventyr. Gör som Pippi, ut genom porten och vandra söderut på utsidan av muren i Östergravar fram till det vackra sadeltornet Sväve. Läs gärna om P.A. Säve och om svälttornet Dalmantornet strax intill. Passera in genom Dalmanstornet och vandra vidare söderut. Leta upp var Maria Wern bor. Anna Janssons kriminalare har sin bostad på Norra Murgatan 14. Passera Klintorget med skampålen och den gamla brandstationen och vandra fram till Österport. Kanske dags för en kaffepaus?

När man vandrar på Södra Murgatan sker promenaden i en gammal repslagarbana. På Kvarntornet kan man försöka hitta skador från ett kanonskott. Vandra vidare på insidan muren förbi Tjärkokeriet och fram till Kajsarn. Vi tid och ork, läs om den tokiga ”häxan” Brita Biörn som satt fängslad i Kajsarn. Promenera ut genom Kajsarporten och titta på Valdemarsmuren, där Valdermars riddare red in i staden efter att besegrat de gotländska bönderna.

Södermur

Den fortsatta vandringen sker på utsidan muren västerut förbi Söderport, Grå Gåsen och Store Henrik fram till Skansen Hafvfrun. Uppe på Hafsfrun ser man åter havet. Gå in genom Skansporten och följ muren på insidan. Här går vandringen genom det en gång så stolta och ointagliga Wisborgs slott, som sprängdes av danskarna 1679. Väl nere mot hamnen och Sjumastaren gäller det att hitta resterna av den raserade muren.

Raserade muren och Hamnmuren

Vid Korsgatan finns Blodkorset och sedan finns det ingen mur så då gäller det att hitta Donnersporten för där kan man hitta fortsättningen på muren. För att se muren måste man nu gå på Tage Cervins gata, alltså  på utsidan av muren och då passera förbi murens alla Bryggportar. När gatan tar slut skymtar snart välkända Almedalen och stadsmursvandringen är genomförd.